Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Karadeniz Ticaret Ağı Projesinde Türkiye'yi temsil edecek.

  Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, ekonomik, sosyal ve kültürel bilgi ağını kuracaklarını söyledi. Türkiye, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan gibi  7 Karadeniz'de kıyısı bulunan ülkenin yer aldığı Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı çerçevesinde oluşturulan KARADENİZ TİCARET AĞI (Black Sea Tradenet) Projesinin Türk ortakları arasında Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası da yer aldı.

  Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte görev alacakları proje kapsamında yapılabilecek çalışmaları söylerken, Bu projeler aracılığıyla, Avrupa Birliği'nin doğu sınırlarının büyük bir kısmını kapsayan Karadeniz Havzasında kültürel gelişim ve alışveriş, doğal felaketlerle mücadele, Karadeniz'in ve Karadeniz Havzasının çeşitli kirleticilerden arındırılması ve bu konudaki olası tehditlerin bertaraf edilmesi, ticari bağlantılar, eğitim gibi ekonomik ve sosyal gelişme için büyük önem arz eden konularda kalıcı bir etkinin oluşturulması amaçlanmıştır dedi.

  Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği sürecinde Avrupa Birliği Bakanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü sınır ötesi işbirliği programlarından birisi olduğunu değinerek, çok taraflı işbirliği programında Türkiye'nin yanı sıra Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan olmak üzere 7 katılımcı ülke daha yer aldığını vurgulayan ZTSO Başkanı Demir, proje kaynağı hakkında bilgi verdi. Demir, Söz konusu Programa Avrupa Birliği bütçesinden sağlanan yardım Türkiye için IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı) fonlarıyla temin edilirken, diğer 7 ülke için ENPI (Avrupa Komşuluk Politikası Aracı) tahsisatı aracılığıyla aktarılmaktadır dedi.

  Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Salih Demir, Karadeniz Ticaret Ağı Projesi hakkında Programın Yönetim Makamı Romanya Bölgesel Kalkınma ve Turizm Bakanlığı olup bu yapılanmanın Türkiye ayağında Ulusal Otorite olan Avrupa Birliği Bakanlığının yanı sıra Sözleşme Makamı olarak Merkez Finans ve İhale Birimi yer alır. Karadeniz Havzasında yer alan ülkelerde daha güçlü ve sürdürülebilir kalkınmayla daha güçlü bölgesel işbirliği ve ortaklık sağlamayı amaçlayan bu program kapsamında Program Alanında yer alan bölgelerden finanse edilmek üzere seçilen projelerde, diğer ülkelerden belirlenecek ortaklarla işbirliği içinde yapılması ve sınır ötesi etki doğuracak nitelikte olması koşulları aranmaktadır. Program kapsamında hibe sağlanacak projelerle ulaşılmak istenen hedefler;

Sınır bölgelerinde ekonomik ve sosyal gelişmenin desteklenmesi, ortak sorunlarla mücadele için birlikte çalışma ve topluluklar arası ile yerel işbirliğinin geliştirilmesidir. Program kapsamında Türkiye'de toplam 25 il bulunmakta olup programın birinci teklif verme çağrısına yüzlerce proje sunulmuş, yapılan değerlendirme sonucunda 4.4 Milyon Avro bütçeli, 9'u Türk ortak katılımlı olmak üzere toplam 19 projenin sözleşmesi imzalanmış ve bu projelerden bir kısmının uygulaması başlamıştır. Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında; Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası'nın da ortak olduğu Black Sea Tradenet - Karadeniz Ticaret Ağı Projesi başarılı ve uygulamaya değer olarak belirlenmiştir. Projenin diğer ortakları Trabzon TSO ile Romanya'dan Köstence TSO, Yunanistan'dan Kavala TSO, Selanik Dış İlişkiler Kurulu, ve Bulgaristan'dan Dobrich TSO'dur. Toplam bütçesi 287.000 Avro olan Karadeniz Ticaret Ağı Projesi'nin Türk tarafı bütçesi 93.875 Avro'dur. 18 ay süreli Proje kapsamında Zonguldak TSO tarafından Karadeniz ülkeleri toplumları arasındaki bilgi transferi ve dış ticaretin artırılmasına yönelik eğitim, seminer ve toplantılar düzenlenecek, iş heyeti ziyaretleri gerçekleştirilecektir şeklinde konuştu.