Kdz.Ereğli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Sevinç Soydinç, Türkiye'nin her yerinde organları işlevini yitirmiş, makinelere bağlı olarak hayatlarını sürdüren çok sayıda hasta olduğunu her yaştan binlerce hastanın organ bağışı için sıra beklediğini söyledi.

Kdz. Ereğli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Sevinç Soydinç, 3 ve 9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirten Soydinç, Her yıl Kasım ayının ilk haftası 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Nakli Haftası olarak kutlanmaktadır. Organ naklinin anlamı ve önemini anlatmak, organ naklini yasal ve tıbbi olanaklarla çözmek, organ bekleyen binlerce hastaya derman olabilmek için 2002 yılından itibaren yerel medya kuruluşlarıyla da iletişim kurularak halkımız bilinçlendirilmektedir. Organ naklinin ne olduğundan bahsetmek gerekirse bir insanın organ ya da dokularının ihtiyacı olan başka bir insana tedavi amacıyla nakledilmesi işlemidir. Nakil ameliyatla yada çeşitli tıbbi yöntemlerle yapılır. Bu sayede ölümcül durumdaki yada beden işlevlerinin bir kısmını yerine getiremeyen hastanın sağlıklı bir yaşama kavuşması sağlanır. Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas organ nakillerine,gözün saydam tabakası olan kornea,kan,kemik iliği,pankreas, insülin salgıyan hücreleri de doku nakillerine örnektir. Canlıdan canlıya organ nakli yaşayan bir insanın böbreklerden birini ve veya karaciğerinin bir kısmını nakil ihtiyacı olan bir başkasına hayattayken vermesidir. Kadavradan organ nakili ise beyin ölümü gerçekleşmiş kişinin organlarını alıp ihtiyacı olan bir kişiye nakiline denir. Nakillerden sonra bir takım sorunlarla karşılaşılabilir, hergün anti-rejeksiyon ilaçları alınarak korunulmaktadır, düzenli hastane kontrolleri ile de oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilmiş olunur dedi.
Organ bağışında bulunacak vatandaşların neler yapması gerektiği konusunda bilgiler veren Soydinç,Türkiye de hala yürürlükte olan'Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli hakkında 2238 Sayılı Kanun'doğrultusunda 18 yaşını dolduran kişilerin ölümlerinden sonra kullanılmak üzere organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, sağlık kurum ve kuruluşlarında bulunan organ bağış bürolarına başvurmaları yeterlidir. Vericinin tıbbi olarak öldüğü yetkili 4 uzman tarafından onaylanmalıdır. Verici sağlığında organ bağışı yapacağını resmi ve yazılı olarak belirtmediyse, ölüm anında yanında bulunan yakınlarından birisinin yazılı izni ile organ bağışı yapılabilir. Yurdumuzun her yerinde organları işlevini yitirmiş, makinelere bağlı olarak hayatlarını sürdüren çok sayıda hasta olduğunu her yaştan binlerce hastanın organ bağışı için sıra beklediğini düşünürsek halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya bekliyoruz diye konuştu.