Gazeteci Yazar Uğur Mumcu katledilişinin 18. yıldönümünde özlemle anıldı.

 

Kalpaksız Kuvayı Milliyeci Uğur Mumcu, Zonguldak ve ilçelerinde de anılırken, Cumhuriyet’e olan bağlılık yeminleri edildi.

 

 

Cumhuriyet Gazetesi’nin yazarlarından gazeteci Uğur Mumcu 18 yıl önce katledilişinin yıldönümünde düzenlenen törenlerle anıldı. Yaptığı haber ve yorumlarla ülke gündemini değiştiren, büyük cesaretle karanlık olayların üzerine de giden Uğur Mumcu, evinin önündeki otomobiline konulan bombanın patlaması sonucunda katledilmişti. Mumcu’nun ölüm yıldönümünde tüm ülkede olduğu gibi Emeğin Başkenti Zonguldak’ta da anma törenleri yapıldı. 

 

ZONGULDAK

 

Zonguldak Demokrasi Platformu, yağmura rağmen gazeteci yazar Uğur Mumcu'yu ölümünün 18. yıldönümünde andı. Zonguldak İşçi Anıtı'ndan Zonguldak Valiliği önüne kadar sloganlarla yürüyen Zonguldak Demokrasi Platformu anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulundu. Yoğun katılımın sağlandığı yürüyüşü yoldan geçen vatandaşlar dikkatle izledi. Zonguldak Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, şöyle dedi:

"Aydınlanma ışığının kitlelere ulaşması her yerde ve her devirde sancılı olmuştur. Ama bu durum bizim ülkemizde çok ciddi bedellerin ödenmesine yol açmıştır. Bu ışığın getirdiği aydınlıktan korkan, bilgi ve gerçeklerden kaçınan, tüm ilişkilerini karanlık hesaplar üzerine kuranlar baskı ve zulüm üzerine inşa ettikleri dünyalarında karşılarına her çıkanı yok etme politikası uygulamışlardır. 70'li yılların 2. yarısından beri bu toprakların yurtsever aydınları bu karanlığı delmek, ışığı topluma yansıtmak uğruna verdikleri kavgada zulüm görmüşler, katledilmişlerdir. Kurşun nereden gelirse gelsin faili meçhul cinayetlerin acısını toplumca yoğun olarak yaşadığımız ülkemizde, bizlere kanıksatılmak istenen faili meçhul kavramına karşı bilinçle ve dirençle karşı koymak yalnızca aydın olmanın değil insan olmanın da gereğidir."

 

Kaymakçı, insanların güven içinde yaşayabilecekleri, düşüncelerini özgürce ifade edebilecekleri bir dünyayı kurmadan gerçek bir demokrasiden bahsetmenin zor olduğunu söyledi. Bu ülkenin aydınları bir bir katledilirken, caniler değil cinayetlerin hesabını soranlar zindanlara atılırken, ülkemiz her geçen gün biraz daha karanlığa sürüklenirken, özgürlük ve demokrasinin en temel ilkeleri bile pervasızca ayaklar altına alınırken demokrasiden söz edilemeyeceğini anlatan Kaymakçı, "Onlar bu ülkenin aydınlık geleceği, demokrasi ve özgürlük için koştular. Bedelini hayatlarıyla ödediler" dedi.  Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet timleri çevrede güvenlik önlemi aldı.

 

KDZ.EREĞLİ

 

Atatürkçü Düşünce Derneği Kdz.Ereğli Şubesi, Kdz.Ereğli Hukukçular Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kdz. Ereğli Temsilciliği, Kdz.Ereğli Gazeteciler Derneği, Eğitim-İş Kdz.Ereğli Temsilciliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kdz.Ereğli Şubesi, Alevi Kültür Dernekleri Kdz.Ereğli Şubesi’nin organizasyonu ile Atatürk Anıtı önünde Uğur Mumcu’yu anma etkinliği düzenlendi.

Yaklaşık 500 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen anma töreninde günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kdz.Ereğli Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Semih Özkök gerçekleştirdi.

Özkök konuşmasında, “Cumhuriyet ve demokrasi mücadelesi ile sivrilttiği keskin kalemi, 18 yıl önce 24 ocak 1993 günü Ankara’da evinin önünde arabasına koyulan bombalı tuzak ile kırılan Araştırmacı Gazeteci-Yazar-Hukukçu- Atatürkçü-Yurtsever Uğur Mumcu’yu saygı ve özlemle anıyoruz” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“O’nun hayatına son verdiren karanlık güçler ve ardındaki ABD ve AB emperyalistleri, Uğur Mumcu bugün sağ olsa idi; olan bitene nasıl bir anlam verirdi diye düşünmüş olacaklar ki, yıllar öncesinden onlar için en büyük engel olacağını gördükleri Uğur Mumcu’yu ortadan kaldırmaları gerektiğini planladılar. O’nun katillerini ülkemiz üzerinde, Ortadoğu’da plan ve projeler ortaya koyanlarda, Büyük Ortadoğu Projesi’ni hazırlayanlarda ve uygulayıcılarında aramak gerekir. Gerçek katillerinin ve ardındaki güçlerin ortaya çıkarılamaması tertip ve tezgahların büyüklüğünü göstermektedir. Bugünlerdeki en büyük üzüntü kaynağımız; Ülkenin bölünmez bütünlüğüne kasteden bölücü, dinci ve ırkçı terörle devlet neredeyse ahbap çavuş ilişkisine girmiş, talepler, tehditler, restleşmeler, devlet ciddiyeti ile bağdaşmayan dirayet zaafları ile bir garip gidişat var. Ülkede kavramlar yer değiştirmekte, suçlular davul zurna ile karşılanmakta, henüz suçlarının ne olduğu bilinmeyenler zindanlarda bekletilmektedirler.

Uğur Mumcu; yürekli bir hukukçu ve gazeteciydi. Terörün ardındaki bağlantıların üzerine korkusuzca gidiyordu. Doğru, dürüst, ilkeli gazetecilik yaparak ulusumuza gerçekleri yazmaya çalışıyordu.

Uğur Mumcu; anti-emperyalist, ulusalcı ve devrimciydi.

Uğur Mumcu; işçiden, emekçiden, halktan ve dürüst çalışan sanayiciden yanaydı ve halkçı bir insandı.

Uğur Mumcu; Atatürk ilke ve devrimlerine yürekten bağlıydı.

Uğur Mumcu; bölücü teröre de, dinci teröre de, ırkçı teröre de karşıydı. Uğur Mumcu; ülkemizin tümlüğünden, ulusumuzun birliğinden, laik, çağdaş, demokratik düzenden yana açık ve net olarak taraftı.

Uğur Mumcu, darbelere, çetelere, işkenceye, işkencecilere, insan hakları ihlallerine karşıydı.

Uğur Mumcu; soygun ve sömürüye, bozuk ve çarpık ekonomik düzene, özelleştirmelere, vatan topraklarının satılmasına sonuna kadar karşıydı.

Uğur Mumcu; Nato’ya, ABD üslerine, AB ve ABD ile yapılan gizli yapılan ikili kölelik anlaşmalarına karşıydı.

Uğur Mumcu; dinin ve kutsal din duygularının siyasette, ticarette kullanılmasına kesin olarak karşıydı ve bunun mücadelesini veriyordu.

Uğur Mumcu’nun bedensel varlığını ortadan kaldırarak kirli ve karanlık emellerine rahatça ulaşabileceklerini sananlar, yanıldıklarını anlayacaklardır.

Çünkü, ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi ulusu ve vatanı için canını hiçe sayacak yüksek karakterli Atatürk kuşağı yetişmektedir. Genlerimizin hepsi birer Atatürk’tür, birer Uğur Mumcu’dur. Birer Muammer Aksoy’dur, birer Bahriye Üçok’tur, birer Ahmet Taner Kışlalı’dır, birer Kemal Türkler’dir, birer Gaffar Okkan’dır.

Ekilir ekin geliriz, ezilir un geliriz, bir gider bin geliriz. Gelecek yıl 24 Ocak ta bu alanlarda toplandığımızda katillerin bulunduğu ve hesap sorulduğu bir kutlama günü olabilmesi umudu ile katılan tüm koca yürekli Cumhuriyetçilere, ülke ve ulus sevdalılarına teşekkür ediyoruz.”

 

ALAPLI

 

Atatürk Düşünce Derneği Alaplı Şubesince Uğur Mumcu'nun öldürülüşünün 18. yıl dönümü sebebiyle anma töreni düzenlendi. Gazeteci Uğur Mumcu, öldürülüşünün 18. yılında Cumhuriyet Parkı Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.

Töreninde Partililer ve sivil toplum kuruluşları Atatürk Anıtı önüne kadar yürüdü. Anıt önünde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Uğur Mumcu adına çelenk konuldu. Ardından Alaplı Belediye Çay Bahçesinde anma programı düzenlendi. ADD Başkanı Saliha Sanlı, burada yaptığı konuşmada “Uğur Mumcu gerçek bir hukukçuydu. Hukukun herkes için gerekliliğine inanır ve onu savunurdu. Hukuk ihlallerini faili meçhul cinayetlerin darbe ve derin ilişiklilerin demokratik, laik Cumhuriyetin için en büyük tehlike olduğunu savunuyordu” dedi.

 

DEVREK

 

Gazeteci Uğur Mumcu, Devrek’te de düzenlenen törenle anıldı. Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen anma töreninde Mumcu için saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından ADD Devrek Şube Başkanı Muhterem Çavuşoğlu ve CHP Meclis Üyesi Songül Malkoç tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Düzenlene törenin ardından basın açıklaması yapan Muhterem Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Bugün burada eşsiz devrimci Uğur Mumcu ve onun gönüldaşlarını anmak, onun Kemalist ve bağımsız cumhuriyetten yana fikirlerini kendimize ilke edinmek, cumhuriyetimizi ayakta tutacak inancın, ustalığın, önderliğin gerekliliği ve biat kültürü oluşturmamak, toplumu ezen baskıcı zulümcü anlayışlara karşıtlığımızı bir kere daha göstermek adına toplanmış bulunmaktayız. Bu bize bırakılan bir görevdir. Artık uyutulmadan, şundan bundan çekinmeden, sindirilmeden düşünerek yarınlarımızı hazırlamamamız gerekmektedir. Bu bağlamda, özgürlük ve demokrasi ayıbı haline gelen tüm faili meçhul cinayetlerin aydınlanmasını diliyor, başta adalet ve demokrasi şehitlerimiz olmak üzere ülke savunması, birlik ve düzenimiz için hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimizi, aydın kimliği, demokratik duruşu ve ilkeli yaşamıyla önümüzdeki kuşaklara örnek olmayı sürdüren Sayın Uğur Mumcu'yu rahmet ve özlemle anıyoruz.”
Düzenlen törene; Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, CHP İlçe Başkanı Şeref Aydınlı ve çok sayıda vatandaş katıldı.