İDDİA: Öte yandan havalandırma sisteminin taşeron firma tarafından ters yönde kurulduğu da asıl işverenin ocak içinde olay sonrası tespit ettiği bir başka gerçektir

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu genel başkan olduktan sonra ilk yurt içi gezisini İşçi Babası Bülent Ecevit’in seçim bölgesi olan Zonguldak’a yapıyor. 25 Mayıs 2010 Salı günü Zonguldak’a gelecek olan Kılıçdaroğlu’na bir kutlama mesajı gönderen Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinin eski Bölge Çalışma Müdürü Fazilet Öztürk, “Umut kaynağı oldunuz” dedi ve TTK Karadon Müessesesi’nde meydana gelen kazayla ilgili de bazı iddialar öne sürdü.

 

Öztürk’ün Kılıçdaroğlu’na gönderdiği mesaj aynen şöyle:

 

“Sayın: Kemal KILIÇDAROĞLU

CHP GENEL BAŞKANI

 

Büyük Kurtarıcı Eşsiz İnsan Mustafa Kemal Atatürk’ün yokluklar içinde Anadolu’da Dünya Devlerine karşı Türk’ün gücünü göstererek Kurtuluş Savaşı sonrası elde edilen kazanımları, Laik ve Demokratik Cumhuriyetin vazgeçilmez ilkelerini, özellikle Demokrasinin Olmazsa Olmaz’ı sayılan Kadın-Erkek Eşitlik ilkesini kaybetme noktasında UMUT Kaynağı oldunuz. Sizi kutluyor, uzun ve ince yolunuzda başarılar diliyorum. Lütfen kabul ediniz.

 

Emeğin BAŞKENTİ,  şimdilerde İşsizler Kentine gelme konusundaki kararınız beni çok mutlu etti. İş Kazalarının “KADER DEĞİL”,gerekli yatırımların yapılmaması, dikkatsizlik ve işverenlerin yasal hükümlere uymamasından kaynaklandığını, 30 yıllık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Zonguldak Bölge Müdürlüğü sürecinde tespit ettiğim gerçeği, size bildirmeyi önemli görev saydım.    

 

Son İş Kazasında da 4857 Sayılı İş Yasasının hükümlerine uyulmamıştır. Asıl İşveren-Alt İşveren Taşeronlarla ilgili4857 Sayılı İş Yasasın 2.maddesinin 6.fıkrasına bakıldığında Asıl İşverenin, Taşerona iş verebilmesi için İŞİN TEKNOLOJİK NEDENLERLE Uzmanlık gerektiren iş olmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle TTK, Karadon Müessesi - 540 kodunda galeri açan taşeronun teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren hangi işi yapacaktır ki bu iş verilmiştir. Öncelikle bu sorunun yanıtı verilmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bu işyerinde Ekim /2009 Ayında İş Sağlığı ve Güvenliği açısından denetim yapıldığını ve noksanlarının olmadığını açıkladı. Maden sektöründe her yeni dakika işyerlerinde şartlar değişmektedir. 9 ay öncesi yapılan denetimin önemini ve katkısını tartışmak gerekmez mi?

 

Öte yandan havalandırma sisteminin taşeron firma tarafından ters yönde kurulduğu da asıl işverenin ocak içinde olay sonrası tespit ettiği bir başka gerçektir. Birileri gerçekleri saklıyor, konuşmuyor. Olaylar, böyle sorgulamasız yıllarca sürüp gitmiştir. Takdirlerinize sunuyorum.

 

Saygılarımla…”