TMMOB Şehir Plancıları Odası Zonguldak İl Temsilcisi Yesari Sezgin, yaptığı açıklamada, değiştirilen Planlama Nosyonu'nun eksik bir yaklaşımdan kaynaklandığını öne sürdü.
Plan notları içerisinde yer alan maddeler ile özellikle yoğun yapılaşmaların olduğu konut alanlarında taşınmaz sahiplerini yönlendirmeye çalışarak parsel üzerinde daha küçük taban alanı kullanılmasını özendirmeyi amaçlandığını söyleyen Sezgin, açıklamasında şunları kaydetti:
"USUL HATASI NEDENİYLE
DURDURULDU"
"Bilindiği üzere Şehir Plancıları Odası olarak emsal tanımı gereği yapılan uygulamanın yanlış olduğu gerekçesi ile açtığımız dava sonucu, kapalı çıkmaları emsal dışı bırakan plan notu Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş ve Zonguldak Belediyesi, mahkeme kararına aykırı olmayacak şekilde plan notlarını yeniden düzenleme yoluna gitmiştir. Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği'nin yeni düzenlenen plan notlarının bazılarına itiraz ederek mahkemeye müracaat etmiş, mahkeme yapılan itirazları incelemeden söz konusu itirazların imar komisyonunda görüşülmeden reddedildiği için usul hatası gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu gelişme üzerine Mimarlar Odası'nın itirazları, Belediye Meclisi İmar Komisyonu'nda ele alınarak bazı değişiklikler yapma yoluna gidilmiştir. Bu yapılan değişikliklerden en önemlisi 42'nci maddede Mimarlar Odası Temsilciliği'nin istek ve talebi doğrultusunda gerçekleştirilen değişikliktir. Plan notları içerisinde yer alan bu madde ile plancı, özellikle yoğun yapılaşmaların olduğu konut alanlarında taşınmaz sahiplerini yönlendirmeye çalışarak parsel üzerinde daha küçük taban alanı kullanılmasını özendirmeyi amaçlamıştır. Böylece hep şikâyet ettiğimiz araçların otopark ihtiyacının karşılanamaması, otomobillerin yol kenarlarına park edilmesi ve binaların birbirine yakın, hatta birinin balkonundan diğerine uzanılabiliyor şeklinde eleştirilen soruna belirli alanlarda da olsa bir nebze çözüm getirmeyi amaçlamıştır. Bu amaçla bu plan notu ile 2 bin 500 m2 üzerinde büyüklüğe sahip parsellerde belirtilen emsali geçmeden 3 kat daha ilave inşaat yapma hakkı verilmektedir.
Plan notlarında 2,5 olarak belirlenen bu emsal, son İmar Komisyonu kararı ve Belediye Meclisi onayı ile Mimarlar Odası'nın talebi doğrultusunda 2,1 olarak belirlenerek, bu plan notu hiç kimse tarafından tercih edilmesi mümkün olmayan bir hale getirilmiştir. Örnek olarak 55x50 boyutlarında 2 bin 750 metrekarelik bir parselde mevcut plan notlarına göre iskân edilebilecek 2 bodrum katla birlikte toplam yaklaşık 6 bin 460 metrekare toplam inşaat alanı kullanabilecek bir taşınmaz sahibine +3 kat uygulamasından faydalanması halinde getirilen 2,1 emsal ile sadece 5 bin 775 metre toplam inşaat alanı hakkı verilmektedir. Bu durumda da mevcut imar durumuna göre yapabileceği toplam inşaat alanının çok altında kalan bu düzenleme sebebiyle kimsenin bunu tercih etme ihtimali kalmamakta, plan notlarının bu maddesi işlevsiz bir hal alarak uygulanmaz duruma gelmektedir. Böylece imar planının yönlendirici bir özelliği olarak ortaya konulan ve zemini sağlam alanlarda uygulanabilecek bu plan kararı planlama nosyonu eksikliğinden kaynaklanan ve yan yana farklı yükseklikte binalar olması doğru değildir gibi bir bakış açısı ile gelen öneri sonucu uygulanamaz kullanılamaz hale gelmiştir. Taşınmaz sahiplerini bir araya gelmesini özendirecek, taban kullanım alanı oranını düşürerek otopark sorununa belirli alanlarda da olsa rahatlama getirebilecek, binaların birbirine olan mesafelerini artırabilecek ve amacı kullanımlara boyut bakımından esneklik getirebilmek olan emsal uygulaması ile farklı yükseklikteki yapı kitlelerini bir arada çözümleyebilecek plan yaklaşımlarının önünü açan bir plan notunun bu şekle dönüştürülerek uygulanamaz hale getirilmesinin yanlış olduğunu düşünüyoruz."