Türkiye Komünist Partisi (TKP) Zonguldak İl Başkanı Sami Baykut, dün yaptığı yazılı basın açıklamasında referandumda "hayır" oyu vereceklerini söyledi.
12 Eylül referandumunda "evet" kararı çıkması halinde, yargının AKP'nin eline geçeceğini öne süren Baykut, bu duruma müsaade etmeyeceklerini kaydederek, vatandaşlara, "Hayır oyu verin" çağrısında bulundu.
Baykut, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"AKP CUNTACILARI KORUYOR"
"1987 yılından bu yana 12 Eylül Anayasası 16 kez değişti. 'Cuntacıların anayasası 16 kez değişmiş' diye sevinmiyoruz. Çünkü bu 16 değişikliğin tek gerçek anlamı var: Cunta anayasasına organ nakli! 12 Eylül Anayasasının ruhu AKP maddeleri ile de korunmakta ve pekiştirilmektedir. AKP maddeleri, 'yürütmenin güçlendirilmesi' ilkesi konusunda cuntacılarla tam bir uyum içindedir. Cuntacılar: 'baraj olsun, mecliste çok fazla parti olmasın, herkesin sözü meclise taşınmasın. Hükümete gelen parti istediğini yapmakta zorlanmasın, ülkeyi bildiği gibi yönetsin.' demişti. AKP maddeleri bu mantığı korumakta ve buna bir şey daha eklemektedir: Hükümet olan parti için hukuksuzluk serbest olsun! Hükümet partisi ne anayasa tanısın, ne Danıştay! AKP bunu istemektedir."
"SULTAN TAYYİP, YARGIYI
ELİNE GEÇİRMEK İSTİYOR"
"Cuntacılar sosyal devlete dokunamamış, en fazla onu yumuşatmayı deneyebilmişti. Devlet tarafından sağlanan parasız eğitim hakkına dokunamamış ama eğitimin paralı olabilmesi için küçük kapılar açmıştı. AKP maddeleri sosyal devletin son kırıntılarını da sermayeye yedirmenin yolunu düşünmektedir. Cuntacılar, sendikal hakları mutlak kontrol altına almak istemişti. Bunun için bakanlar kuruluna grev yasaklama yetkisi bile verdiler. AKP maddeleri bu yetkiye dokunmadığı gibi 'yandaş sendikalar' aracılığıyla işçileri kontrol altına almayı kolaylaştıracak düzenlemeler getirmektedir. Bu düzenlemelerle patron ve devlet müdahalesiyle sendikalaşmayı durdurmak, grev kırmak çok kolaylaşmaktadır. AKP maddeleri yürütmeyi, yani mecliste çoğunluk elde eden partiyi mutlak egemen hale getirmenin yanına bir ek daha yapmaktadır. Bir tür başkanlık sisteminin önünü açan bu maddeler sayesinde Tayyip Sultan cumhurbaşkanlığı koltuğundan YÖK'ü, Anayasa Mahkemesini, Yüksek yargıyı idare edebilecektir."
"AKP, EVREN'İN
DOKUNULMAZLIĞINI KALDIRMIYOR"
"Cuntacılar insanlarımızı asan, işkencede katleden, sürgünlere yollayan uygulamaları nedeniyle kendilerinden hesap sorulmasını yasaklamıştı. AKP maddeleri aradan otuz yıl geçtikten sonra bu yasağı kaldırmaktadır. Hesap sorulacak olanların neredeyse hepsi ya çok yaşlı ya da ölmüş durumdayken. Hesap sorulacağını söyledikleri generallerin ellerini öpüp birlikte pozlar verirken. AKP Kenan Evren'in dokunulmazlığını kaldırmıyor. Onu yargılamanın yolunu açmıyor. Niyeti gerçekten bu olsaydı cunta suçlarının 'zaman aşımı'ndan yararlanmasını engelleyecek düzenlemeleri de gündemine alırdı. Bunu bilerek yapmıyor. Her fırsatta ziyaret edip gönlünü aldıkları, elini öptükleri faşist general emeklisinden hesap sormalarını kim bekleyebilir ki? Cuntacılar 'anayasal hak' olarak tanınan tüm özgürlüklere şerh koymayı 'vatandaşların bu hakları vardır ama şu koşullarda kısıtlanabilir' demeyi bir anayasa dili haline getirmişti."