Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Rafet Kılıç bölgenin yaşadığı sıkıntılara dikkati çekti. Tersanelerin kapanması ile 6 bin kişinin işsiz kaldığını, Erdemir'in özelleştirme süreci ve süreç içerisindeki belirsizlikler, TTK'ya yeni personel alınmaması, fındığın yeterince tanıtılmaması, liman projesinin siyasi sebeplerden dolayı gerçekleştirilememesi, krizden dolayı yat imalatı faaliyete geçirilememesi, organize sanayi bölgesinin hukuki nedenlerle kamulaştırılmanın bitirilememesi, teşvik paketlerinde bölgemizin istediği yeri alamamasının bölgeyi çökerttiğini vurguladı.

Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç, Alaplı TSO'nun düzenlediği iftar yemeğinde Alaplı başta olmak üzere bölgede yaşanan gelişmelere vurgu yaptı. Sadece ülkede değil bölgede de ekonomik anlamda sıkıntılar yaşandığını belirten Kılıç, siftah yapamadan işyerlerini kapatan, alacaklarını tahsil edemediği için borçlarını ödeyemeyen esnaf, tüccar bulunduğunu söyledi. Kılıç'ın yaptığı ve ciddi mesajlar verdiği konuşma şu şekilde:

SORUN ÇOK BÜYÜK

İlçemiz tersanelerin kapanmasıyla birlikte 6 bin kişi işsiz kalmış Erdemir'in özelleştirme süreci ve süreç içersinde piyasadaki belirsizlikler, Türkiye Taşkömürleri Kurumu'na yeni personel istihdam edilmemesi, fındığın yeterince dış piyasalarda tanıtılmaması, liman projemizin siyasi sebeplerden dolayı gerçekleştirilememesi, krizden dolayı yat imalatı faaliyete geçirilememesi, organize sanayi bölgesinin hukuki nedenlerle kamulaştırılmanın bitirilememesi, teşvik paketlerinde bölgemizin istediği yeri alamaması sebeplerle aşırı ivme kaybetmiş ve düşüş eğilimi devam etmiştir.

ALAPLI'NIN GİRİŞİ AÇILMALI

Birde Alaplı girişinin Ereğli yönünden kapatılıp bir yıldır bir çözüm üretilememesi ayrıca büyük bir sıkıntıdır. Buranında bir an önce açılması gerekmektedir. Bu gün ticari potansiyelimizin artması için yeni pazarlar açmamız gerekmektedir. Artık eski tip esnaflık yerini profesyonel esnaflığa bırakmıştır. Artık firmalar satışlarını web siteleri üzerinden müşterileriyle göz, göze gelmeden yapabilmektedirler.

HERKES KENDİNİ YENİLEMELİ

Ürünler, kaliteli ve ucuz kapıdan teslim edilecek şekilde tüketicilerimizin evlerine kadar gelmektedir. Şirketlerimiz, esnaflarımız gelinen süreçteki bu değişimi de göz önüne alarak sürekli kendilerini yenilemeli ve bir arayış içinde olmaları lazımdır. Amacımız bölgemizin kalkınması ve gelişmesi konusunda üzerimize düşen görevi yerine getirmenin yanı sıra işletme sahipleri de kendilerini ve firmalarını yenileyerek gelişime ayak uydurma konusunda bilinçlendirmelerine katkıda bulunmaya çalışmaktır. Öncelikle bölge insanımızın yerel esnafımızla ticari münasebetlerinde birbirlerine destek olmaları gerektiğini düşünmekteyim.

BÖLGEDE TOPLUMSAL BARIŞ OLMALI

Ben değil biz olgusunu değiştirilebilmesi için öncelikle yapılması gereken bölgemizdeki toplumsal barışın birlik beraberlik mesajlarının gerçeğe dönüşmesi konusunda adımlar atılmalıdır. Esnafımız kendisi yenilemelidir. Gelişen ve değişen ticari hayata uyum sağlayabilmelidirler. Fahiş fiyatlardan ürün satmak yerine kaliteli ürün ve buna bağlı olarak güven satmak hepimizin üslubu olmalıdır. Vatandaşlarımızın alışverişlerinde öncelikle bölge esnafımızı yerel ticarethanemizi tercih etmesi ancak bu vesile ile sağlanabilir.