Türkiye Büyük Millet Meclisi önceki Başkanı ve AKP Zonguldak Milletvekili ve adayı Köksal Toptan, AKP Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, Yönetim Kurulu Üyeleri ve partililer Karaelmas Gazeteciler Derneği’ni ziyaret etti.

Toptan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’Nun Zonguldak mitinginde yaptığı konuşmayı da değerlendirerek, İnsanların bir birlerinin yüzüne bakamayacak konuşmalardan kaçınması gerektiğinin altını çizdi.

2023 TÜRKİYE BÜYÜK VİZYONU TARTIŞIYOR

Toptan konuşmasında, “Biz hepimiz siyasi partiler toplumun değişik kesimleri bir tavanın içindeyiz, Türkiye'deyiz, Türkiye büyük iddiaları olan bir ülke. 2023 Türkiye büyük vizyonunu tartışıyor. Bu hedeften heyecan duyuyorum. Böylesine kendine büyük hedefler belirlemiş Türkiye'nin yöneticileri, yönetici adayları mutlaka bir gün birbirlerine ihtiyaç duyacaklarını unutmamalıdırlar. Biz bize lazımız. Bu aralar yeni anayasa yapımı tartışılıyor. Bunu çok önemsiyorum.

ÇOK ÖNEMLİ MORAL MOTİVASYON

Türkiye'nin yeni bir anayasa yapması, henüz 1982 anayasasında hiçbir değişiklik yapmadan onu kelime kelime yazıp bu 2012 anayasası demesi bile çok önemli bir moral motivasyonu sağlar. İlk defa sivil anayasa yapacak Türkiye. Kaldı ki siyasi partilerimiz, toplumun bütün kesimleri, yepyeni bir anayasa, çağdaş bir anayasa yapma konusunda bir görüş birliği içerisindedir. Ayrıntılar var tereddütler var. Hem sayın genel başkan hem diğer siyasi partilerin liderleri, bir uzlaşmayla yepyeni bir anayasanın yapılmasının mümkün olduğu konusunda bir konsorsiyum içerisinde gözüküyorlar. Demek ki biz birbirimize önümüzdeki süreçte de başta anayasa yapımı olmak üzere muhtacız. O bakımından benim siyasete girdiğim yıllarda duyduğumu sonraki yıllarda da hep söylediğim bir sözü tekrarlamak istiyorum. Yarın birbirimizin yüzüne bakamayacağımız söz ve davranışlardan mutlaka kaçınmamız lazım.

TOPTAN'DAN SİYASİLERE ÇAĞRI

O nedenle gerginliği süratle indirip, siyasi çalışmalarımızı, propaganda çalışmalarını birbirimizin yüzüne bakamayacak sözler etmeyecek noktaya getirmemiz lazım. Seçimlere zaman var, önümüzdeki süreçte siyasi tansiyon daha da artabilir o bakımdan sayın liderler olmak üzere adaylar olmak üzere herkese çok büyük sorumluluk düşüyor, tansiyonu düşürmemiz lazım.

ZONGULDAK TANIKLIK ETMEDİ

Zonguldak olarak biz bundan hiç şikayetçi olmadık. Geçmişimize baktığımızda bu meydanlarda nice seçimler geçirdik, sert mücadeleler yaptık ama hiçbir gün, adayımız yöneticimiz, birbirimizin yüzüne bakamayacağımız söz etmedi. Davranışta bulunmadı. Kılıçdaroğlu'nun geçen geldiği mitingdeki talihsiz söz dışında Zonguldak böyle bir şeye hiç tanıklık etmedi. Ümit ediyorum ki bundan sonra da etmeyecektir. Seçim çalışmaları iyi gidiyor. Ben ve arkadaşlarımızı incitecek söz ve davranış rakibimiz partilerden hiç duymadık. Arkadaşlarım da biz de çok dikkatli hareket ediyor, incitecek söz ve davranışlarda bulunmamak için. Bu seçimleri başarıyla huzur içinde geçireceğiz. Genelde de bunun yapılması en büyük dileğimdir.”

13 HAZİRANDA BENZER TABLO ORTAYA ÇIKAR

Bugünkü parlamentoya benzer bir tablo çıkar. Barış ve Demokrasi Partisi de girebilir, öyle gözüküyor. AK Parti'nin oy oranını artabilir, yüzde 48'inin üzerine çıkabilir ama biliyorsunuz, birçok Anadolu ilinde milletvekili sayısı azaldı. 31 azalmanın tamamına yakını AK Parti’nin milletvekilliğiydi. Bunların büyük şehirlerde kaçıncı AK Parti olabilir bilmiyorum ama 25'ini alsa bile 6 tane baştan kayıpla giriyor demektir. Bu bakımdan bugünkü parlamentoya benzer tablo çıkar diye düşünüyorum.

FİLYOS VADİSİNİN TAMAMI YATIRIM ALANI OLACAKTIR

Filyos'un yönetimi belli değil,. OSB olabilir, sakıncaları ve avantajları var. Endüstri Bölgesi olabilir, onunla ilgili sanayi ve ticaret bakanlığı çalışma yapıyor. İlgili kurumlardan görüş istedim. Endüstri Bölgesi dosyası da hazırlanacak ya da burası için özel bir kanun çıkarabilir. Sayın Başbakanın fikri ağırlıklı olarak yaptığımız konuşmalarda buranın endüstri bölgesi olma şeklinde. Belki cumartesi günü burada bir açıklama yapabilir. Yaklaşık en son benim bildiğim 25–26 müracaat var. Bunların içinde demir çelik var, termik santral var, beton ve çimento fabrikası var, bir çeşit yok. Burada liman var, liman 25 milyon tonluk bir liman. Kardemir, Filyos'ta kendi arazisi üzerine 5 milyon tonluk liman yapmak istedi. Biz onu engelledik. Onu yapmayın buranın ihalesini siz alın. 150–200 milyon dolarlık bir parayı ayırabileceklerini söylediler. Projesi hazır limanın, DLH’ da duruyor. Her an ihale edilebilir. Diğer düşünülen parseller de, ortada 3 derecede sit alanı var. Bu parseller birleştirilebilir. Sedde çalışması devam ediyor. Bize göre yatırımcılara vermek mümkündür. Buraya emek yoğun sanayileşme olursa çok yüksek olur. Emek yoğun değil de bilgi yoğun gelirse az olur. Otomotiv sanayi gelirse muhteşem olur. Tersane olsaydı çok gelirdi. O bakımdan bir şey ön görmek doğru değil. Filyos projesi başından beri söylenen 150 bin kişilik yeni bir şehir ortaya çıkacaktır iddiasıdır. Sadece kuracağınız fabrikalar değil, yan sanayilerle çok gelişecektir. O vadinin tamamı yatırım alanı olacaktır. Burada bana göre, önemli olan çevre kirliliği yaratabilecek yatırımlara ağırlık vermemek olmalıdır. Son zamanlarda ileri teknoloji özellikle termik santraller hava kirliliğin önemli ölçüde önlüyor. O konuda duyarlı olmamız lazım. Termik santral bölgesi yapmamız lazım. Başka alanlarda da tahsis yapmalıyız.

’SANAYİLEŞMEYLE BİRLİKTE MUHTEŞEM OLACAK’

Antik kentinde karayolu antik kentin üzerinde geçiyordu, böyle bur durum ortaya çıktığında projeyi yapan firmalar ikaz edildi. Bir tünel yapacaklar, bunun için sondaj çalışmaları yapıyorlar. Olabilir ki tünelin geçebileceği yerde de antik yerleşim olabilir. Vadi Alanda 3 derecede sit alanı 2 yerde var. Oralar boş kalacak. Geçici yapılaşma mümkün ona dikkat edilecek. Tarihi koruyarak oraya yapmamız lazım. Bu sanayileşmeyle birlikte bu tarihi zenginliklerde olursa bölgenin muhteşem hale geldiğini hep beraber göreceğiz. Yer tahsisi için hiçbir engel kalmıyor ama kim yeri tahsis edecek onun çalışması yapıyor.