Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu, görev süresinin dolmasının ardından başlayan tartışmalara son noktayı koydu. Başkan Kalaycıoğlu, gazetecilerin Amelebirliği Başkanlığı'na ismi geçen adaylar ile ilgili soruya ise Kamuran Aşkar'ı tanıdığını, Hasan Yılmaz'ı ise tanımadığını söyledi.

Zonguldak'ta 1921 yılında işçilerin biriktirme sandığı olarak kurulan Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı'nın mevcut Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu'nun 3 yıllık görev süresinin dolmasının ardından tartışmalar başlamıştı. Süreyi yıl sonuna kadar uzattıran Başkan Kalaycıoğlu, Zonguldak'ta suni gündem oluşturularak, Amelebirliği Başkanlığı boşmuş, mutlaka birilerinin gelmesi gerekiyormuş gibi, bir algı oluştu. Oysa Amelebirliği Başkanı olarak, görevdeyim. Başkanlığa nasıl atanacağı, görev süresinin nasıl sona ereceği bellidir. Zonguldak'ta bir takım, mevki makam sahibi insanların bu spekülasyonların içinde olmaları bizi oldukça üzmüştür dedi. Spekülasyonların içerisinde olanların enerjilerini boşa sarf ettiğini savunan Kalaycıoğlu, şöyle devam etti:

Bana göre, arkadaşlarımızın varsa, bilgi birikimi ve becerileri, bunu Zonguldak'ın gerçek sorunlarını çözmek üzere kullanmalıdırlar. Bu kurumda biz geldiğimizden bugüne çalışmalarımızı başarılı bir şekilde devam ettiriyoruz. Kuruma başkan atamak, kurumun başındaki kişinin görev süresinin uzatıp, uzatmamak bakanımızın yetkisindedir. Tavassut ise, milletvekillerimizde yada maden işçisindedir. Kimse kendi kendine gelin güvey olmasın. Kaldı ki, Amelebirliği de yolgeçen hanı değildir. Buradaki çalışmalar, bana göre, başarılı bir şekilde devam ediyor. Kendi başarısızlıklarını örtbas etmek için yada Zonguldak'ın problemlerinin gündeme gelmesinden korktukları için suni gündem oluşturmak isteyen insanlar, buraya yakışmazlar. Burada da olmayı hak etmiyorlar. Bunu da bilsinler. Önce kendi görevlerinde başarılı olsunlar. Kendi çalışmalarıyla Zonguldak kamuoyunda kabul görsünler. Ondan sonra buraya gelsinler. Buraya gelecekleri zaman da bellidir. O zaman değerlendirirler.

BİR HAFTA ANKARA'DA KALDI

Amelebirliği seçimleri ve çalışmaları nedeniyle bir hafta Ankara'da kaldığını hatırlatan Kalaycıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Faruk Çelik'in Zonguldak'a geleceğini söyledi. Kendisinin işine baktığını vurgulayan Kalaycıoğlu, Ben geçtiğimiz hafta bir hafta boyunca Ankara'da kaldım. Bu hem Amelebirliği seçimleriyle ilgili hem de Amelebirliği çalışmalarıyla ilgiliydi. Bu söylemleri de daha çok Ankara'dayken duydum. Herkes işine baksın. Biz işimize bakıyoruz. Karaman Beldesine bir okul yaptırdık ve okulumuz, bir aksilik olmazsa 30 Mart'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik tarafından açılışı gerçekleşecek dedi

 AŞKAR'I TANIR, YILMAZ'I TANIMAM

Başkan Kalaycıoğlu, gazetecilerin Amelebirliği Başkanlığı'na ismi geçen adaylar ile ilgili soruya ise Kamuran Aşkar'ı tanıdığını, Hasan Yılmaz'ı ise tanımadığını söyledi. Herkesin başarılı olduğu görevde kalması çağrısında bulunan Kalaycıoğlu, şöyle konuştu:

Ben Kamuran Aşkar'ı tanırım. Hasan Yılmaz'ı tanımam. Ama herkes başarılı olduğu yerde kalsın. Bana göre Zonguldak'ta birilerinin tezgahladığı hadise 'Hasan Yılmaz yada Kamuran Aşkar'ı bir yere getirme' olayı değil. 'Muzaffer Kalaycıoğlu'nu görevden nasıl alabiliriz' hadisesi. Beni, 'birileriyle kavga ettirme' hadisesi. Ben görevimin başındayım. Görev süremi yeteri kadar uzattım, bu arkadaşlarda boş yere ümitlenmesinler. Zamanı gelince değerlendirme yapsınlar.

OKUL AÇILIŞI,

Kalaycıoğlu, soru üzerine maden işçilerinin katkıları ile yapılan Karaman Amelebirliği İlköğretim Okulu'nun Bakan Çelik tarafından açılışının gerçekleşeceğini yineledi. Okulun maden işçilerinin katkıları ile yapıldığını hatırlatan Kalaycıoğlu, İşçilerimizin katkısıyla yaptırdığımız Karaman Amelebirliği İlköğretim Okulunu Sayın Müsteşarımızı daha önceki gidişimizde vermiştim. Bu kez gittiğimizde de Bakan Çelik'e 'açılışa gelip, gelemeyeceğini' sordum. Bir problem çıkmazsa gelecek. İnşallah maden işçilerimiz ve halkımızla hep beraber orada olacağız dedi.

AKLI EVVELLER VAR

Zonguldak'ın 3 milletvekilinin, Amelebirliği Başkanlığı'na yeni bir başkan belirlenmesi amacıyla toplantı yaptığı söylentilerinin sorulması üzerine ise Kalaycıoğlu, milletvekilerinin yanlış bilgilendirildiğini savundu. Milletvekileri ile görüştüğünü anlatan Kalaycıoğlu, Ben Ankara'ya gittiğimde, Zonguldak kamuoyunda bu söylentiler olunca Sayın Milletvekillerimle konuştum. Biz Bakanlığa bağlı çalışıyoruz. Benim görevden nasıl alınacağım belli. Arkadaşlar bir şeyi yanlış anlıyorlar. Beni dışarıdan atanan insan gibi görüyorlar. Dışarıdan atanmak başka bir şey, görev süresinin uzatılması başka bir şey. Milletvekillerimiz muhtemelen Ankara'da bir toplantı yapmışlar. Ercan Candan Bey'in böyle bir teklifi olduğu için bu toplantıyı yapmış olabilirler. Aklı evvel birkaç kişi var bizde. Bu aklı evveller vekilimin kafasına bunu sokuyorlar. Yani yanlış bilgilendirmeden kaynaklanan bir şey. Ben milletvekillerinin benim söylediklerim dışında bir tavassutta bulunacaklarına inanmıyorum diye cevap verdi.

Kalaycıoğlu, görev süresinin uzatılması kriterlerini ise şöyle anlattı:

Görev süresinin uzatılmamasının da bir takım kriterleri vardır. Mesela Bakanlıkla uyumlu çalışmamak, müfettiş kurulu raporlarında bir takım hadiselerin oluşması gibi. Biz Bakanlıkla uyumlu çalışıyoruz. Teftiş kurulu raporlarımız belli. Biz sadece bir devlet memuru değiliz. Burası bir yardımlaşma sandığı, bütçesi ve geliri maden işçilerinden gelir. Türkiye'de Amelebirliği kurulduğundan bu tarafa Zonguldak kamuoyuna bu kadar açık, Zonguldak'ın sosyal projelerine bu kadar ilgili bir dönem olmamış. Böyle bir başkanlığın görev süresinin uzatılmaması diye de bir şey olmaz. Ben burada görevde kalmak istediğim sürece, olağan üstü bir şey olmazsa buradayım.

KAPANMAKTAN KURTARDIM

Kalaycıoğlu, Amelebirliği Başkanlığı görevine geldiğinde kapatılması talebinde bulunan kurumun 7 şubesini kapatılmaktan kurtardığını da ifade etti.

Kurulların, başında olan kişileri göre şekillendiğini kaydeden Kalaycıoğlu, açıklamalarını şöyle tamamladı:

Kurullar başında olan kişilere göre şekillenir. Bu kurumun daha önce bir idarecisi bir başkanı vardı. Bakanlığa teklif etmiş. Demiş ki, 'Efendim Zonguldak'taki Amelebirliği Şubelerini de kapatalım.' Yazı burada. Yazıda, 'Fonksiyonları bulunmayan ve sandığa maliyet getiren 7 şubenin ve şube yönetim kurumlarının ilgili değişikliklerin yapılarak kapatılması denmiş. Yani zamanında Amelebirliği'nin kapatılmasını teklif etmişler. Ben bu kuruma geldikten sonra hem bakanımızla hem de o zamanki müsteşarımla görüşüp, Zonguldak'a bir tane müsteşar yardımcısı bir tane daire başkanımızı davet ettik. Bütün şube kurullarımızı gezdik ve kapatılma kararı alınan şubelerimizin tekrar aktif hale gelmesini sağladık. Şimdi bu mu başarısızlık? Maden işçisi bunun hesabını birinden sormaz mı?