Alaplı Kılçak İlköğretim Okulu öğrencileri fındıkkabuğu, naylon poşetleri doğadan kısa sürede nasıl yok eder projesiyle bölge finallerine kaldı.


Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bu benim eserim proje yarışmasına Zonguldak'ı temsilen katılacak olan, Kılçak İlköğretim Okulu öğrencilerinden Aysun Karaca ve Şule Öz, biyoloji kategorisinde fındıkkabuğu naylon poşetleri doğadan kısa sürede nasıl yok eder projesiyle Ankara'da düzenlenecek olan bölge finallerine kalmaya hak kazandılar.
Projenin danışman öğretmeni Tuğba Akyüz, yaptığı açıklamada, projenin amacının naylon poşetlerin doğadan en kısa sürede yok olmasını sağlamak olduğunu söyledi. Naylon poşetlerin doğadan bin ile 2 bin yıl arasında yok olduğunu belirten, Akyüz, şunları söyledi;
Naylon poşetler dünyada 500 milyon adet üretiliyor. Bunlardan sadece yüzde 1 geri dönüşümü sağlanırken yüzde 99'u doğadan kalıyor. Denizleri, nehirleri, gölleri kirleten naylon poşetler aynı zamanda nesli tehlikede olan türlerinde yok olmasına neden oluyor. Öğrencilerimizde naylon poşetlerin doğadan daha çabuk yok olmaları için bir proje geliştirdik. Yaklaşık 2 ay boyunca naylon poşetleri belirlediğimiz saksılarda beklettik.2 ay sonunda saksılarda beklettiğimiz naylon poşetleri çıkararak değişiklerini inceledik. Yaptığımız deney sonucunda üzerine fındıkkabuğu döktüğümüz naylon poşette delikler oluştuğunu, kaya tuzu döktüğümüz naylon poşette ise az miktarda delikler oluştuğunu diğer saksılarda ise naylon poşetlerde hiçbir değişimin olmadığını gözlemledik. Yaptığımız deney sonucunda fındıkkabuğu naylon poşetlerin doğada kısa sürede çözmesini sağlayan uygun nem, sıcaklık ve mikroorganizmaları sağlamıştır. Böylece toprağımıza ve çevremize zarar vermeden naylon poşetlerin doğadan yok olmalarını sağlamış olabiliyoruz.