CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHEÇK) bağlı Merkez Çocuk Yuvası'nın kapatılmasıyla ilgili Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'a soru önergesi verdi.
Köktürk, Bakan Kavaf'ın yazılı olarak cevaplamasını istediği soru önergesi şöyle;
"SHÇEK Zonguldak Merkez Çocuk Yuvası, il merkezimizde bulunan tek yatılı sosyal hizmet kurumudur. Yuvada 7-12 yaş grubu korunmaya ve bakıma muhtaç çocuklar barınıyor. Merkez Çocuk Yuvası, her ne kadar çocuk yuvası olarak hizmet veriyorsa da, bunun yanında ilimizde buluntu bebek, çocuk, kimsesiz yaşlı, cinsel istismara ve şiddete maruz kalan çocuk, genç ve kadınlara da geçici barınma sağlamakta, bir çeşit geçici bakım ve rehabilitasyon sağlıyor. Zonguldak Merkez Çocuk Yuvası, yapılan teftiş sonucu acale bir kararla ve yerine hiçbir alternatif koruma tedbiri alınmadan kapatılmak isteniyor. Kurum kapatıldıktan sonra korunmaya muhtaç çocukların barınabilecekleri, korunabilecekleri alternatif kurum yoktur. Çocuk yuvaları yerine kurulması düşünülen 'Sevgi Evleri' halen ilimizde kurulmadı. Bu durum özellikle ailesi tarafından terk edilen ya da istismar edilen, bu nedenle de acil bakım ve koruma altına alınması gereken çocukların mağdur olmasına yol açacaktır.
Zonguldak Merkez Çocuk Yuvası'nın kapatılma kararından sonra kurumda barınan çocukların ailelerine haber verilmek suretiyle, diğer il ve ilçelere dağıtılarak kurumun kapandığı, çocukların artık kurumda kalmasının mümkün olmayacağı bildirilerek, bir an önce aileleri tarafından alınması sağlanarak, çoğunun kurumdan ilişikleri kesilmiştir. Kurumda barınan çocukların ilişkilerinin kesilmesi yönündeki tüm çabalara rağmen zorunluluk nedeniyle halen kurumda 9 çocuk, 4 misafir (kız çocuğu) ve 1 bebek barınmaya devam ediyor. Yine, bugüne kadar bulundukları, alıştıkları ortamdan uzaklaştırılmaları, dağıtılmaları nedeniyle birbirlerinden ayrılmaları, yeni bir ortama adapte edilmeye çalışılmaları çocukları yaş grupları nedeniyle psikolojik olarak oldukça olumsuz etkileyecektir."
CEVAPLANMASI İSTENEN SORULAR
"Bu bilgiler ışığında; Bugüne kadar bulundukları, alıştıkları ortamdan uzaklaştırılmaları, dağıtılmaları, birbirlerinden ayrılmaları, yeni bir ortama adapte edilmeye çalışılmaları çocukları yaş grupları nedeniyle psikolojik olarak oldukça olumsuz etkilemeyecek mi? Fiziki koşulların yetersiz olduğu gerekçesiyle kapatılmak istenen kurumun bakım ve onarım ödeneği çıkartılarak günümüz koşullarına göre yenilenerek yeniden faaliyete geçirilme olanakları yok mu?
En azından kurumun kapanmasına gerekçe olarak gösterilen 'Sevgi Evleri' açılıncaya kadar kurumun faaliyetine devam etmesi daha doğru bir anlayış değil mi? Zonguldak ilimizde acil olarak ihtiyaç duyulan kadın sığınma evi, rehabilitasyon evi, gözlem evi ve toplum merkezi kurmak yönünde herhangi bir çalışmanız var mı? Yoksa acil ihtiyaç duyulan bu kurumları ne zaman kurmayı düşünüyorsunuz?
Zonguldak Merkez Çocuk Yuvası'nın kapatılmasıyla, kurumda çalışanların bir kısmı işsiz kalacak bir kısmı da ilimizden aileleriyle birlikte başka illere göç edecektir, bu durum zaten ilimizin var olan ekonomik ve sosyal sorunlarını daha da arttıracaktır? Bu konuda herhangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz?"