Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Ali Koçal, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Salih Demir ve TSO yönetimini ziyaret etti.

Milletvekili Ali Koçal, beraberinde CHP İl Başkanı Osman Yayla, Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun ve parti yöneticileriyle birlikte geldiği TSO’da, Zonguldak’ın önemli sorunlarının bulunduğunu ve mevcut siyasi iktidarın 8 yıldır Zonguldak sorunlarını görmezden geldiğini ifade etti.

Zonguldak’ın ihmal edildiğini, sektörel bazda da teşvikten yararlandırılmadığını kaydeden CHP Zonguldak milletvekili Ali Koçal şunları söyledi.

“ZONGULDAK SEKTÖREL TEŞVİKTEN YARARLANDIRILMADI”

“Ticaret ve Sanayi Odası’nın öneminin ve değerinin farkındayız. Çünkü bir ilin öncelikli ve gerçek sahibi ticaret erbabı olanlardır, yani bir şehirde ticaret normal yürümüyorsa, ticaretin sıkıntıları varsa herkesin sıkıntısı var anlamına geliyor. O nedenledir ki, bir şehrin var olması, o şehirde ticaretin normal koşullarda seyrini devam ettirmesi demektir. Kabul etmek gerekiyor ki, son yıllarda Türkiye ve dünyadaki ekonomik kriz Zonguldak’ı da önemli ölçüde etkilemiştir. Ticaret erbabını ve esnafımızı etkilemiştir. Ama en az zararla nasıl bunu atlatabilirizin çarelerini, çözümlerini herke arıyor. Biz de ana muhalefet partisi olarak hükümeti denetleyen bir parti olarak biz de yakından takip ediyoruz. Ancak Zonguldak’ın yeterince göz önünde bulundurulmadığı, Zonguldak’ın sorunlarının mevcut hükümet tarafından çok fazla önemsenmediği kanaatini taşıyoruz. Türkiye’de ve dünyada bir takım ekonomik sıkıntılar oldu, ama Zonguldak bundan çok daha fazla etkilendi diye düşünüyoruz. Çünkü Zonguldak’ta işsizlik olabildiğince arttı, fakirleşti insanlarımız. Zonguldak’ta göç halen devam ediyor. Zonguldak’ın nüfusu gederek azalıyor. Köylerde kimse kalmamış. Zonguldak emeğin başkenti, emek kenti. Ekonomide Türkiye’de 6’ncı sırada iken günümüzde bir hayli kan kaybetmiş gibi görünüyor. Bu kan kaybetme sürecinde kuşkusuz her şeyi siyasi iradeye bırakmadan, sivil toplum örgütlerimizin, meslek kuruluşlarımızın da öncelikle kendi bölgesine ve beraberinde de ülkesine sahip çıkma sorumluluğu vardır diye düşünüyorum.

Bizler siyasetçiler olarak bölgemize, ülkemize bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz, sivil toplum örgütlerinin de aynı çaba içerisinde olması gerektiğine, bunun gereğini de bu organların yaptığını görüyorum ancak, siyasi iradeden de bir tepki almadıklarını görüyorum. Öncelikle sektörel bazda teşvikte öncelikle ilgili çalışmalarda ilimizin en azından sektörel bazda teşvik alması, yani kömürde, demirde, seramikte bir öncelik alması gibi bir çabamız oldu o zaman dilimi içerisinde daha Resmi Gazetede yayınlamadan, bir şeylerin yapılabileceğini bizimle paylaştınız. Siz de çok çaba gösterdiniz ama ne yazık ki, sektörel bazda da bir takım bahanelerle, uluslar arası anlaşmalar bahane edilerek sektörel bazda da bu teşvikten yararlanamadı. Zonguldak kömürle var olan bir şehir, Zonguldak Cumhuriyet’le yaşıt bir şehir. Kömür burada olduğu için, Erdemir, Kardemir, Filyos Ateş Tuğla, ÇATES gibi tesisler burada kömür var diye kuruldu. Ama kömür üretimi de alabildiğine düştü. Kömür üretiminin düşmesi ile birlikte işçi sayısı da düştü, istihdam azaldı Zonguldak’ta göç bu nedende başladı. İnsanlar dışarıda boğaz tokluğuna ve sosyal güvenceleri yok. Bayramlarda bile annesinin, babasının elini öpmeye gelemiyor. Uzaklara gidenler hatta büklerinin cenazene bile gelemiyor. Niye ekonomik tabiî ki, bunu görmek gerekiyor. Bizim bu taş kömürüne ihtiyacımız vardır. Dışarıya bununla ilgili bir para ödüyoruz. Bu paralar da sizlerin üyelerinizden ve vatandaşlardan alınan vergilerle ödeniyor. Dışarıya 2 milyar dolar para veriyoruz. Bu parayı dışarıya verme yerine istihdamı artırsak, üretimi de artırsak kendi öz varlıklarımızı da kullansak bu daha iyi olmaz mı. Ne yazık ki, siyasi iradenin buna yönelik her hangi bir olumlu çalışmasını görememekten üzüntü duyuyoruz. Aslında siyasi iradenin böyle bir varlığı öncelikle değerlendirmesi gerekir ki, ülkenin bağımsızlığı da gerçekleşmiş olsun. Bir ülkenin bağımsız olabilmesi için önce ekonomik kalkınmışlığının ön plana çıkmış olması gerekiyor. Bu kömürü üreterek ekonomiye kazandıramıyoruz, ne ülkenin ekonomisine katkı sağlayabiliyoruz, ne de bölgemizin ekonomisine katkı sağlayabiliyoruz. Bu konuda biz CHP olarak tavrımız bellidir. Bizim tavrımız 5 bin işçi alınsın ve üretim artırılsın diyoruz. Bu 8 yıllık dönemde 4 bin işçi alındı ama 16 bin 500 işçi vardı, şu anda 10 bin işçi var.” dedi.

“ÇATES İYİLEŞTİRİLSİN, FİLTRE TAKILSIN, KÜL BARAJI YAPILSIN”

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, ÇATES’in satışı ile ilgili yaptığı konuşmada, “ÇATES’in satışını gündeme taşıyorlar. ÇATES’in satışına karşı olduğumuzu defalarca söyledik. Eğer ÇATES satılırsa CHP iktidarında, bu satışın sözleşmesini iptal edeceğimizi şimdiden söylüyoruz ki, bu alışverişi yapacak olan kişiler ona göre hareket etsinler. Bunda eğer ısrarlı iseniz, bunu elinizden çıkartmak istiyorsanız, Erdemir’e olduğu gibi o zaman kurum almalıdır. Son çare başka çare yoksa kurum almalıdır diyoruz. Onunda bir çaresi yoksa Zonguldak’ta konsorsiyumlar var. İşadamlarımız var onların alması mümkün olabilir. Bizim buradaki amacımız, TTK’nın ileride bahane edilerek kapanmasını önlemektir. Çünkü burası satılırsa burayı alan kişi TTK’dan kömür almayacak, ithal kömür alacak ya da başka yerlerden alacak. Böylece TTK kömürünü satacak yer bulamayacak. Ondan sonra diyecekler ki, ‘biz size demedik mi, durum bu. Bunu elden çıkartıyoruz’ diyecekler. Hedef odur diye düşünüyoruz. Yani kafalarının arkasındaki niyet o dur diye düşünüyoruz. O nedenle biz ÇATES’in satılmasına karşıyız. Zaten bunu satmanın bir anlamı yok. İyileştirin diye yıllardır çaba sarf ediyoruz. TBMM’de o konuda konuşmalarımız ve önergelerimiz vardır. ÇATES’i iyileştirin, baca filtresinin takılması gerektiğini, kum havuzunun yapılması gerektiğini söylememize rağmen, bakın orada yeni bir yatırım yapıldı 160 MW’lık bölümünü hizmete aldılar onun filtresi hemen takıldı. Biz yıllardır bir filtre bile takamadık devlet daha mı aciz bu şirkette böyle bir şey olabilir mi. Günlük 750 ton kül denize bırakılıyor böyle bir şey olamaz. Bu hem sağlık açısından hem çevre kirliliği açısından, hem de teknolojinin bu kadar geliştiği bir noktada hakikaten üzüntü verici. O nedenle buna sahip çıkmamız gerekiyor.” diye konuştu.

DEMİR; “2012 ÇOK UZUN BİR ZAMAN DEĞİL”

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Salih Demir de yaptığı konuşmada, CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal’ın konuşmalarına katıldığını belirterek, “TSO olarak bizim kapılarımız her zaman açık. Teşvik konusuna değinmek zorundayım. Düzce’yi küçümsemek için söylemiyorum ama Düzce Zonguldak’ın yarısı bile değildi bundan 4 sene önce. Düzce’de yapılabilecek işlerle ilgili teşvik verildi ve Düzce’ye göre bizim nüfusumuz geri. Zonguldak’a öyle bir teşvik verdiler ki, Zonguldak’ta hiç yapılmayacak şeyler. Kömür ve çelik konusunda teşvik alamıyoruz. Bu uluslar arası anlaşma 2012’de bitecek, ne bahane bulacaklar onu bekliyoruz. 2012 çok uzun bir zaman değil” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal ile Zonguldak TSO Başkanı M.Salih Demir ve yönetim kurulu üyelerinin sohbet toplantısı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.