Zonguldak'ta, ruhsatsız maden ocağı sahipleri ve çalışanları kendi arazilerinde bulunan ocaklarının kapatılmasından dolayı mağdur olduklarını ve konunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Vatandaşlar, Burada 15 bin kişi aç ise bunun sebebi araştırılsın, böyle devam ederse buradan göçte başlayabilir dedi.

Kilimli'de, arazilerinde bulunan ruhsatsız maden ocağı sahipleri ve çalışanları bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması esnasında konuşan ruhsatsız maden ocağı sahibi Erdal Karaman, şöyle konuştu: Ben çocuğumu okula gönderemiyorum. Açız biz. Ben, 14 yaşından beri sabıkalıyım. Nedir suçum hırsızlık, ben kimsenin evine girmedim, kimseyi soymadım. Kendi arazimde kendi kömürümü çıkarttım. Benim bu yaptığım suç mudur?"

EKMEK ALACAK PARA YOK

Cebinde ekmek alacak parası olmadığını anlatan Karaman, şunları söyledi: "Üç aydan beri evimize ekmek alamıyoruz. Esnafa borcumuzu ödeyemiyoruz. Biz bu durumlara geldik. Biz açız. Sayın valim ve emniyet müdürüm, duyun sesimizi. Ben artık kendimi öldürecek seviyeye geldim. Yarın okullar açılacak ben çocuğuma harçlık nasıl vereceğim. Hepimiz açız. Burada bulunanların ceplerine bakın 1 TL bile paramız yok. Bize ekmek verin biz de yapmayalım. Polis durduruyor bizi GBT kaydına bakıyor. 'Senin hırsızlık sabıkan var' diyor.

ARTIK GIRTLAĞIMA KADAR GELDİ

Ben hırsız değilim. Arazimden zamanında kömür çıkartmışım. Ama ben 42 yaşındayım hâla sabıkalıyım. Sicilim silinmiyor. Bize iş versinler biz her şeye razıyız. Artık gırtlağıma kadar geldi. Kendimi öldürecek dereceye geldim. Bu insanlara bakın, hepsinin ailelerini bir hesaplayın. Artık ben asacağım kendimi o dereceye geldim. 5 aydan beri sabrediyorum. Düzelir diye bekliyorum. Çocuğumu okula göndermiyorum. Param olmadığından gönderemiyorum. Size soruyorum eğer benim 45 bin TL param olsa ben maden ocağıyla uğraşır mıyım? Bu zamana kadar hiç sesimiz çıkmadı. İyi kötü geçiniyorduk. Evimize bir lokma ekmek götürüyorduk. Ama şimdi getiremiyoruz. Soruyorum, esnafı burada, kömürcüsü burada, biz insanız. Ama biz açız.

EKONOMİK SIKINTI İÇERİSİNDEYİZ

Kilimli'de bulunan bir salonda toplanan ruhsatsız maden ocağı sahipleri ve çalışanları adına bir konuşma yapan Faruk Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü: Yaklaşık 3 aydır maden ocaklarımız çalışılmayacak hale gelmiştir. Biz mağdur olduk. Ekonomik anlamda sıkıntı içerisindeyiz. Ruhsatsız olan kömür ocaklarımızın devlet büyükleri tarafından ruhsatlandırılmasını istiyoruz. 15 bin insanı ilgilendiren bu konu yarın sosyal patlamalara sebep olabilecek seviyelere gelebilir. Ruhsatsız ocak olarak geçen bu işyerlerimiz, bugün baktığınızda Zonguldak'ı ayakta tutan en büyük lokomotiftir. Bizde istemiyoruz ruhsatsız ocak çalıştırmayı, bizde hırsızlık damgası yemeyi. Bu işi bir çözüme kavuşturalım. Hep beraber oturalım. Bize de bir açılım olsun. Maden ocaklarımızı, yapabileceğiz kadar devlet güvencesi altında ruhsatlandırmak istiyoruz. Burada 15 bin insan açsa, bunun sebebi araştırılsın. Böyle devam ederse buradan göçte başlayabilir
Kendi arazilerindeki ocakların kapatılmasının ardından sabıkalı duruma düştüklerini ifade eden ruhsatsız maden ocağı sahipleri, seçim zamanı geldiğinde, 'oylarımız da kendimiz gibi sabıkalı' diyerek sandığa gitmeyeceklerini söylediler.