Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş'ı ziyaret ederek, Zonguldak-Kozlu Sahil Yolu üzerinde yazdırdığı ve maden işçilerinin fedakarlığını yansıtan yazı için teşekkür etti.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş'ın ziyaretinde GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç ile GMİS Kozlu Şubesi Başkan ve yöneticileri de hazır bulundu. Alabaş, Kozlu Belediyesi'nin sahil projesi çerçevesinde yazdırdığı, Zonguldak'ın madenci kenti olduğunu bir kez daha gösteren yazı için teşekkür ediyoruz. Kozlu Sahil yolu bu projeyle yöremiz, Zonguldak'ın nefes alabileceği, insanların aileleriyle birlikte çay içebileceği bir sayfiye yeri gibi oldu. Bu proje kapsamında sahil yolu üzerinde bulunan duvarda, maden işçilerinin fedakarlığını yansıtan ifadeleri içeren bir yazının yer alması bir maden şehidinin çocuğu olarak beni de duygulandırdı. Duyarlılığınız için teşekkür ediyoruz dedi.
Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş ise, asıl mesleğinin maden mühendisliği olduğunu belirterek, Bu yazı benim içimden gelen bir yazıdır. Nedeni ben 3 Mart grizu faciasında çok cenaze taşıdım. Bu işin içinde büyüdük. İşçi gibiydim. İşçiyle beraber gider, işçiyle beraber çıkardım. Zonguldak bir maden ve madenci şehri. Zonguldak, madenci kenti olmaktan çıkmış, sanki Türkiye'nin üzerinde bir kambur olarak gösterilmeye çalışılıyor. Bu şehir ki İnönü ile Churchill'in pazarlığa giriştiği ve korunması gereken dört kentten biridir. İnsanların bu bölgede silah zoruyla ocağa sokulduğu dönemler olmuştur. Bu şehri şimdi kambur gibi göstermeye çalışıyorlar. Böyle bir şey olmaz. Bu şehirde çok acı var, çok emek var. Polisevi'nin olduğu bölümde 'Emeğin Başkenti'ne hoşgeldiniz' yazısı yer alacak. Burası gerçekten emeğin başkentidir. Kozlu sahil yolu projesi kapsamında bütün maden motifleri yansıtılacak. TTK'dan ocak kiralamayı istememizin nedeni de dışarıdan buraya gelenlere bırakın kambur demeyi, 'Buradaki insanları sırtımızda taşımamız gerekir' dedirtmek için herkesi ocağa sokmaya çalışmak. Yeni belediye binamızın yanında büyük bir alan olacak ve orası şehir meydanı olacak. O alanda bir '3 Mart Anıtı' yaptıracağım ve anıtta 3 Mart 1992 grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden şehidinin ismi de ışıklı olarak yer alacak. Bugüne kadar 3 Mart'ın anıtını bile yapamadık. Türkiye'nin en büyük maden kazasında hayatını kaybedenleri, 3 Mart sabahı kuyu başında Kur'an okuyarak, konuşmalar yaparak anıyoruz. Dışarıdan gelenlerin burada bir 3 Mart faciasının yaşandığını, bir anda 263 kişinin hayatını kaybettiğini bilmesi gerekiyor. Burada canlar gitti. Bugün gidin Amelebirliği Hastanesi'ne madende çalıştıkları için nefes alamayan insanlar görürsünüz. Biz o yazıyla bu duygularımızı yansıttık. Sizin bu ziyaretiniz beni gerçekten onurlandırdı, gururlandırdı. Yaptığım bir işin zevkine vardırdı. Zonguldak'ın en büyük sivil toplum örgütü olarak sizlerden bunları duymak beni gerçekten onurlandırdı, teşekkür ediyorum diye konuştu.
Kozlu sahil yolu projesi kapsamında sahil yolu üzerinde bulunan bir duvarda, Maden Mühendisi Ali Bektaş imzasıyla Türkiye Cumhuriyeti sanayisini kurmak ve geliştirmek uğruna yerin altındaki taşkömürünü çıkartmak için, 5 binden fazla madencinin şehit olduğu, on binlerce madencinin sakat kaldığı, taş ve kömür tozunun sebep olduğu hastalıklardan dolayı yüz binlerce madencinin hayatını kaybettiği topraklardasınız yazısı yer alıyor.