Belediye-İş Sendikası’na bağlı Zonguldak Belediyesi çalışanları, belediye hizmet binası önünde toplanarak “Torba Yasası” olarak bilinen yasa tasarısının 109’uncu maddesine tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptılar.

Belediye çalışanları adına açıklamayı okuyan Belediye-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Tahsin Atayan, tasarının yasalaşması halinde belediye işçilerinin ailelerinin dağılma noktasına bile gelebileceğine dikkat çekerek, “Bu yasaya karşı çıkmak, her emekçinin, her vatandaşın hem görevi, hem onuruna sahip çıkması anlamına geliyor” dedi.

Tasarı hakkında çalışanların görüşünün alınmadığının altını çizen Atayan şöyle konuştu:

 

“KEYFİ DAVRANMALAR GÖRÜLECEK”

“AKP Hükümeti tarafından 27 Kasım 2010 tarihli; kamuoyunda ‘Torba Kanun Tasarısı’ olarak bilinen yasanın, belediyelerde sürekli kadrolarda olan işçilerin norm kadro fazlası bulunmasa bile ihtiyaç fazlası oldukları gerekçesiyle başka kurumlara atanması öngörülmüştür. Çalışmakta olduğumuz belediye ve İl Özel İdare işçisinin başka kurumlara rıza ve kabul aranmadan atama yapılacak olması Anayasa’nın sosyal hukuk devleti ilkesi ve devletin temel amaç ve görevlerine ilişkin maddelerine aykırıdır. Başka kurumlara aktarılması öngörülen personelden norm kadro içinde olmayan ‘ihtiyaç fazlası’ olanların hangi ölçü, kriter ve duruma göre tespit edileceği konusunda bir düzenleme yapılmamış olması bunu belirleyecek olanların keyfi ve taraflı davranmalarına yol açacaktır. Tasarıda ihtiyaç fazlası olarak nitelendirilen işçilerin Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatlarında veya diğer kamu kurumlarında, Türkiye’nin dört bir yanında çalıştırılmaları uygun görülmüştür.”

 

“İŞİMİZİ BİLE KAYBEDEBİLİRİZ”

“Çalışana tercih hakkı vermeyen bu düzenleme eğer yasalaşırsa, ailesini, çocuklarını, yaşamını, çalıştığı il, ilçe ve beldeye göre düzenlenen işçi aileleri bölünecek, okulları değişecek ve hatta aile birliği bile bozulacak ya da işimizi kaybedeceğiz demektir. Özetle, kanun tasarısının çalışanlarla ilgili bölümleri genel olarak çalışanların ve ailelerinin büyük mağduriyetine sebep olacak çalışma hayatını olumsuz etkileyecek ve çalışanların haklarını onarılmaz şekilde geriye götürecektir. Tasarı bu haliyle modern kölelik dayatmasından başka bir anlam ifade etmemektedir. Bizler Belediye çalışanları olarak diyoruz ki, iş güvencesine sahip çıkmak için, insanca yaşamak için, mevcut kazanımlarımızı kaybetmemek için, bu yasaya karşı çıkmak her emekçinin her vatandaşın hem görevi hem onuruna sahip çıkmasıdır. Bu düşüncelerimizi ve şikâyetlerimizi Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına posta yoluyla birer dilekçeyle başvurarak tasarının 109’uncu maddesinin geri çekilmesini talep ediyor, tasarının bu maddesinin geri çekilmemesi halinde mücadelemizin artarak devam edeceğini kamuoyuna duyuruyoruz.”