AKP Zonguldak İl Başkanı Uçar, CHP’nin yemin etmeme kararını doğru bulmadığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) toplanan grubundan yemin etmeme kararı çıktı. Ergenekon davasının tutuklu sanıkları Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplanmıştı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK'dan CHP’li milletvekillerin yemin etmeme kararı çıktı. CHP grubunun kararına AKP, CHP ve MHP İl Başkanları Zonguldak gündemini de ilgilendiren bu konuyla ilgili görüşlerini bildirdiler. AKP İl Başkanı Uçar, bu davranışın CHP’nin kendileriyle çelişkiye düştüklerini ve “bu zihniyetle ne iktidar olabilirler, ne de hizmet edebilirler” şeklinde konuştu.
AKP İl Başkanı Hamdi Uçar, CHP’nin yemin etmeme kararını demokrasi adına çelişkiye düştüklerini ifade ederek, şunları söyledi:
“Çok demokratik bir ortamda geçen, katılımın yüksek olduğu, seçmenlerin tamamının sandığa gittiği bir seçim ortamdan sonra bu işleri germenin, ülkede kaos ortamı yaratmanın çok bir anlamı yok. 2007 genel seçimlerinde AK Parti’nin yüzde 47 ile hükümet olduğu dönemde halk iradesinin yüzde 47’sinin onay verdiği bir siyasi partinin kapatılma davasını biliyorsunuz. Bu davayla ilgili bu süreç içerisinde bugünkü pozisyonları gereği tepki gösteren siyasetçilerin o dönemde çıkıp bunun yanlış olduğunu, parti kapatmanın doğru olmadığını ve bununla ilgili herhangi bir düzenleme ve meclisin toplanması konusunda hiçbir tanesinin de duyarlı olmadığını gördük. Geldiğimiz noktada böyle bir seçimden sonra, böyle özel ve güzel bir seçimden sonra cezaevinde tutuklu olan insanları aday gösterip de sonrasında yargı sürecinin ne olacağını bilmeden aday göstererek seçilmiş olmaları, ardından meclise yemin törenine katılamayışları hukuki bir engeldir. Buna saygı gösteriyoruz. Ama bu engeli olmayanların halkın iradesiyle seçilmiş de herhangi bir engeli olmayan insanların da parlamentoda yemin törenine katılmayışları ayrı bir handikap, ayrı bir demokrasi suçudur. Yaptıkları her hareketle tezata düşüyorlar. ‘Bunlara haksızlık yapılıyor’ diyorsunuz, ‘cezaevindeki insanlara yargı boyutunda onay verilmedi’ diyorsunuz, ondan sonra da, halk iradesiyle seçilmiş insanların da önüne kendiniz engel koyuyorsunuz. ‘Parlamentoya gidip de yemin törenine katılmayın’ diyorsunuz. Bu düşünceyle bu zihniyetle ne iktidara gelebilirsiniz, ne hizmet edebilirsiniz, ne ülkenin sağlanmış olan iktidarına, huzuruna, güvenine katkı sağlarsınız. Yapılan hareketin çok doğru olmadığını ve şık olmadığını söylüyorum. Halk iradesiyle seçilmiş CHP’nin milletvekilleri çıkıp da parlamentoda yemin etselerdi, parlamentoda bu sürecin nasıl düzeltilebilir, mücadelelerini orda verselerdi. Ama ne yazık ki, bunlar farklı bir teşkilat, ama vatandaşımız, halkımız açıkçası kimin hangi niyetle bağımsızların ve CHP’lilerin ne niyetle yaptığını çok iyi biliyor.”
MHP İl Başkanı Mustafa Korkutan, milletin milletvekillerine verdiği yetkiyi ve görevi yerine getirmeleri gerektiğine inandıklarını belirterek, şunları söyledi:

KORKUTAN; “YEMİN TÖRENİNE KATILMAMA KARARINI DOĞRU BULMUYORUM”
“12 Haziran seçimleri sonrası ilimizden milletvekili seçilen CHP’li Prof.Dr.Mehmet Haberal, İstanbul’dan seçilen MHP’li Engin Alan ve yine İzmir’den seçilen CHP’li Mustafa Balbay’ın tahliye taleplerinin reddedilmesini Milliyetçi Hareket Partisi olarak millet iradesinin önüne konmuş bir engel olarak görüyoruz. Buna benzer geçtiğimiz seçimlerde yaşanan hadiselerde mahkemeler derhal tahliyelerini gerçekleştirmişlerdi. Ama bugün bize göre bu sonuç siyasi iradenin güdümüne girmiş olan yargının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Açıkça ortadadır ki, yargı Türkiye’de siyasi iradenin emri altına girmiştir. Bu durumu MHP olarak doğru bulmuyoruz. Türk siyaseti açısından olumsuz bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Siyasi iktidarın derhal üzerine düşen görevi yaparak gerekli düzenlemeleri gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yemin törenine katılmama kararını doğru bulmuyoruz. Sonuç olarak millet, diğer milletvekillerine kendisini TBMM’de temsil etme yetkisi ve bu görevi vermiştir. Dolayısıyla bütün siyasi partilerin meclisi boykot etme hakkı söz konusu değildir. Millet size ‘meclise gidiniz ve orada bizi temsil ediniz’ diye oy veriyor. Bunun gereğinin yerine getirilmesi lazım. Milliyetçi Hareket Partisi de, Türk siyasetini bir krize daha sokmamak düşüncesiyle meclise tam kadrolu olarak katılacak ve milletvekilleri yemin törenini gerçekleştirecekler.”
CHP İl Başkanı Tümer Peker ise, karara saygı duyduklarını belirterek şunları söyledi:

“HUKUK NEYSE İŞLESİN”
“CHP’den Zonguldak Milletvekili seçilen Prof.Dr.Mehmet Haberal’ın suçu belli değil ve 28 aydır tutuklu bulunuyor. Mahkemeye dahi çıkarılmadı. Bunlar ortadayken, Türkiye’de bu işler neden netleşmiyor, bunu anlamıyorum. Biz uluslararası hukukun Türkiye’de işlemesini istemiyor muyuz? O halde hukuk neyse işlesin. Bu şahıslar suçluysa, mahkemeye çıkarılsın ve suçları belli olsun ya da bir daha ifadeleri alınsın. Türkiye’de yayınlanmamış bir kitabın yazarını tutukladılar, bunlar doğru bir davranış değildir. CHP olarak bunlara sıcak bakmıyoruz ve hoş olarak karşılamıyoruz”