CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, adli yılın açılışını kutlayan açıklamasında, 'buruk ve kaygılı kutluyoruz' dedi.
Anayasamızın başlangıç kısmında ifadesini bulan kuvvetler ayrılığı ilkesinin gereği olarak, bağımsızlığı ve tarafsızlığı, anayasamızda güvence altına alınan yargımızın yeni adli yılının açılışını tutuklulukların gölgesinde buruk ve kaygılı bir şekilde kutluyoruz diyen Köktürk açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
Mevcut siyasal iktidarın her alanda olduğu gibi, yargı alanındaki yarattığı tahribat, temel hak ve özgürlüklerimizi özünden etkileyen, adalet ve özgürlük kavramlarını devlet eliyle örseleyen ağır bir soruna dönüşmüştür.  Olağan yargı düzeninde yeri olamayan ve adeta iktidarın sopasına dönüşen Özel Yetkili Mahkemelerin vermiş olduğu kararlarla bugün milletvekili, öğrenci, gazeteci, asker, sivil, binlerce yurttaşımız tutukludur.
Somut verilere dayanmayan soyut iddialarla verilen gerekçesiz ve makul süreyi aşan tutuklama kararları ağır bir insan hakkı ihlali oluşturmaktadır.  Ayrıca bu ağır insan hakkı ihlalleri münferit olmaktan çıkmış, yaygın ve sistematik bir hale gelmiştir.Özel Yetkili Mahkemelerin yanı sıra 3. Yargı Paketiyle oluşturulan Özel Görevli Bölge Mahkemeleri yargıyı daha da örseleyecek yeni gelişmelere ve olumsuzluklara kapı açmıştır.
Yargının tüm yurttaşlarımıza eşit davranmadığı, hukuk kurallarının uygulanmasında yurttaşlarımız arasında ayrım gözetildiği, siyasal iktidara muhalif tüm kesimlerin bu şekilde baskı altına alınarak sindirildiği olgusu topluma hakim olmuştur.
Bağımsız yargının en üst kurumu olan HSYK siyasal iktidarın kontrolünde yargı bağımsızlığını sağlayacak kurum olmaktan çıkmış, adeta bağımlı ve taraflı iktidar yargısımisyonunu üstlenen bir kuruma dönüşmüştür. Bu duygu ve düşüncelerimizle bugün; her türlü saldırıya ve tüm ağır koşullara rağmen; demokrasiye, laik cumhuriyete, bağımsız yargı ve savunmaya ve hukuk devletine inanan, yasanın kendilerine verdiği 'hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak' amacı ilegörevleriniyerine getirmeye çalışan değerli yargıçlarımıza, savcıları-mıza ve barolarımızın değerli avukatlarına, adliye personeline yeni dönemdeki çalışmalarında yürekten başarılar diliyorum.