CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Balcı, Kandilli-Ereğli arasında 3 yıl önce başlanan ancak bir türlü bitirilemeyen yolda Buruncuk halkını mağdur edecek güzergah değişikliğinin nedenini ve HEMA'nın termik santral kurmak istediği Kireçlik'in ZKÜ'ye devredilmesi için 3 aydır imzanın neden atılmadığını sordu.

CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Yaşar Balcı, Kandilli-Ereğli arasında yıllardır bitirilemeyen yol güzergahının Köseağzı mevkisinden değil de başka bir noktaya kaydırılmasının Buruncuk halkını mağdur edeceğine vurgu yaparak yolun başka noktaya kaydırılma nedenini sordu. Balcı yine HEMA'nın kireçlik mevkisine kurmayı düşündüğü termik santral ile ilgili gelişmeleri de yakından takip ettiklerini, söz konusu alanın Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin talepleri doğrultusunda Deniz Bilimleri ve Deniz Kirliliği İzleme laboratuarı kurulması için Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünce tahsisi için 3 aydır beklenen imzanın kuşku yarattığına dikkati çekti.

"GÜZERGAH DEĞİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR"
Balcı, Buruncukluların yerlerini bağışlamasına rağmen yol güzergahının başka bir noktaya kaydırılma gerekçelerinin yetkililer tarafından açıklanmasını istediği yazılı açıklamasında, "Kandilli' den Ereğli'ye açılan daha önce köylünün tarlalarından vazgeçerek yola hibe ettiği, zaten Köseağzına kadar açılan yeni ham yol Buruncak'a en uygun, en yakın yerden geçiyorken şimdi ne oldu da bu yoldan vazgeçilerek, Buruncuk köylülerine hiçbir yararı olmayacak şekilde başka bir güzergahtan geçirilmeye çalışılıyor. Bu konu hakkında AKP İlçe Başkanı, Milletvekilleri ve İl Genel Meclisi Üyelerine, bu güzergahın değiştirilmesinin yanlış olduğu, CHP İlçe Örgütümüz tarafından daha önce gerekli uyarıların yapılmasına, Buruncuk köylülerinin tarlalarını hibe etmesine ve bu tarlalardan ham yolun geçmesine rağmen, şimdi başka bir güzergaha kaydırılmasının altında ne yatıyor?

"KİM ÇIKAR SAĞLIYOR?"
Yaklaşık 3 yıl önce milyarlarca masraf yapılarak, Buruncuk halkının tarlalarının delik deşik edilerek açılan yolun tamamlanması gerekirken, Buruncukluların ümitlerini boşa çıkaracak bu değişiklikten kim çıkar sağlıyor? Buruncuk halkının ve Ereğli kamuoyunun bu değişikliğin arkasında ki nedenleri bilmeye hakları vardır. CHP İlçe Örgütü olarak yetkililerden tatmin edici bir açıklama bekliyoruz" sözleri ile değerlendirdi.

"OLUMLU YAKLAŞILIYOR"
Balcı yaptığı yazılı açıklamasının bir diğer bölümünde de Kireçlik'e kurulması planlanan termik santral ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesinin bu alan için talebinin neden imzadan çıkmadığını sordu. AKP Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin'in gazeteniz Önder'e yaptığı açıklamasını da değerlendiren Balcı şu şekilde konuştu: "Zonguldak Karaelmas Üniversitesinin talepleri doğrultusunda Kdz.Ereğli Kaymakamlığı'nın müracaatı ile Deniz Bilimleri ve Deniz Kirliliği İzleme laboratuarı kurulması için, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünce Kireçlik'in tahsisine olumlu yaklaşıldığını biliyoruz. Ancak Bu tahsisin 3 aydır Maliye Bakanlığı'nın önünde imza için beklemesi kamuoyu tarafından kuşku ile karşılanmaktadır.

"TAKDİR KAMUOYUNUN"
Hema' nın termik santral kurmak istediği Kireçlik'in ZKÜ' ye tahsis edilmesinin gecikmesini kamuoyu merak etmektedir. Ayrıca AKP İlçe Başkanı'nın bu haberle ilgili basına yansıyan açıklamalarında sanki HEMA'nın satış, pazarlama ve propaganda sorumlusu gibi davranmasını da kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz. Biz CHP Kdz.Ereğli İlçe Örgütü olarak zaten yeterince kirlenen yöremizin, para babalarının sırf kar amaçlı yeni termik santrallerle daha da kirlenecek, çevre felaketlerine neden olacak bir sanayileşme anlayışını da karşı olduğumuzu belirtiyoruz" dedi.