Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, Zonguldak Belediyesi'nin önümüzdeki günlerde yapılacak olan 2012 yılı bütçe görüşmelerinin gelir ve giderlerinin halka açık olmasını talep ettiklerini açıkladı. Aynı zamanda yoksul ve dar gelirli yurttaşlara yeni bir yük getirmeyecek bir bütçe yapılmasını istediklerini ifade eden Topaloğlu, şunları söyledi;
TÜM İŞLEMLERE TİCARİ
GÖZLE BAKMAMALI
Tüketici Hakları Derneği olarak yeni bütçenin sosyal belediyecilik kriterlerine uygun, Zonguldak'ın temel sorunlarını çözecek, yoksul ve dar gelirli yurttaşlara yeni bir yük getirmeyecek bir bütçe yapılmasını, aynı zamanda bütçenin gelir ve giderlerinin halka açık olmasını talep ediyoruz. Bu nedenle aşağıdaki önerilerimizi Zonguldak kamuoyu ile paylaşıyoruz. Başta Belediye Başkanımız olmak üzere Belediye Meclisimizin bu önerilerimizin dikkate almasını talep ediyoruz. Belediye kendisiyle temas kuran her kişiden gelir elde etme yoluna gitmemelidir. Tüm işlemlere ticari gözle bakmamalıdır. İşletmesi TTK'ya ait olan, Zonguldak'ı toz içinde bırakan bu alan en kısa zamanda kapalı hale getirilmeli ya da bu işlemler başka bir limana kaydırılmalıdır. Zonguldak Belediyesi buradan yapılan toz yapıcı maddelerden ton başına 1 TL almakta peşin ödenmesi halinde 50 kuruş almaktadır. Zonguldak Belediyesi, 2011 yılında buradan ne kadar gelir elde etmiştir? Bunu kamuoyu ile paylaşmalıdır. Halkın sağlıklı bir çevrede yaşama ve bilgi edinme hakkı vardır. Van depreminde yaşananlar dikkate alınarak, Zonguldak'ın imar durumu yeniden gözden geçirilmeli. Kentimizde binaların sağlamlıkları test edilmeli, belediye bu sorun için mutlaka bütçe ayırmalıdır. Ayrıca belediye gelişi güzel imar ve inşaat izni vererek kenti yaşanmaz hale gelmesinden vazgeçmeli, kamulaştırma yapmak suretiyle yeşil alanlar ve toplumsal yaşam alanları yaratılmalıdır. Temizlik işleri bir kent için en önemli sorundur. Bu nedenle kenti kirletenlere en yüksek cezalar verilmeli, bu konuda kimseye ve kurumlara kesinlikle taviz verilmemelidir.
TİCARİ İŞLETMELER VE KAMU KURUMLARI ARASINDAKİ TARİFE FARKLILIĞI KALDIRILMALI
Ayrıca bu iş için gerekli olan insan gücü, makina, alet edevat sağlamalı, temizlik için alınan personel başka işlerde çalıştırılmamalıdır. Otopark düzenlemeleri yeniden yapılmalı, geçmiş yıllarla 2011 yılında elde edilen gelir karşılaştırmalı, bu Zonguldak kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Otopark ücretleri herkesten alınmalı, bu konuda belediye yönetimi burada görev yapan personelin arkasında durmalı, mafya bozuntularına prim verilmemelidir. Zonguldak'ın en temel sorunu su işletmesidir. Zonguldak'ta su kayıp ve kaçakları yüzde 65 civarındadır. Bunu kabul etmek mümkün değil, ülkemizde kabul edilen en fazla kayıp kaçak yüzde 20 iken kentimizde bu kaçak araştırılmalı, su kaçaklarını önlemek suretiyle su fiyatları düşürülmelidir.
Özellikle bazı işletmeler sürekli su sayaçlarının bozuk olması nedeniyle çok uzun süreler ortalama su parası ödemekte, bazı şantiye gibi işletmeler kaçak su kullanmakta olduğu söylenmektedir. Bu konuda bir komisyon kurulmalı, bu konu halkla paylaşılmalıdır. Zonguldak halkı içilebilir bir şebeke suyuna kavuşturulmalı, kaçak su kullananlar hakkında cezai ve yasal işlem yapılmalıdır. Kentimizde yaşayan başka şehirlerden gelen üniversite öğrencilerine olanaklar ölçüsünde indirim yapılmalıdır. Ticari işletmeler ve kamu kurumları arasındaki tarife farklılığı kaldırılmalıdır.
TTK'ya ait su tarifesi düşürülmelidir. Kısaca çağdaş yaşanabilir bir kent için bütçe yapılmalı gelir ve gider buna göre ayarlanmalı, bütçe halka açık ve şeffaf olmalıdır. Zonguldak rant alanı olmaktan kurtulmalı, belediye yeni yaşam alanları yaratmalıdır.
Biz Tüketici Hakları Derneği olarak bütçenin takipçisi olacağız.