Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) 47’nci Kütüphane Haftası dolayısıyla dün kitap ve karikatür sergisi açıldı. Merdiven Kitapevi Sahibi Recep Adıgüzel’in kitap sergisi ve 2006 yılında hayatını kaybeden usta karikatürist Semih Balcıoğlu’nun karikatürleri büyük ilgi topladı.
Sergi açılışına; Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, Belediye Kültür Merkezi (BKM) Müdürü Abdullah Bakır, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcı Yalçın Arslan, Şube Müdürü Kürşat Coşgun, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Zekai Kasap, okumanın önemine değinerek başladığı konuşmasında, TV ve internetin yoğun olarak kullanıldığı ancak yazılı kültüre gereğince önem verilmediğinden yakınarak şunları söyledi:
KASAP; “ZEKA KAS GİBİDİR, ÇALIŞTIRDIKÇA GÜÇLENİR”
İnsanın ve toplumun gelişmesinin yolu bilgilenmekten geçer. Bilgi, dünya nimetlerinin insanca bir yaşam kurulması için kullanılmasında anlamlı bir araç olmaktadır. İnsan, bilgilendikçe mutluluğa erişmenin değişik yollarını bulur. Bilgiye erişmenin temel yolu okumak, içinde bulunduğumuz çay bilgiye ve bilgilenmeye ilişkin bilginin arttığı bir zaman kesitidir. Ülkemizde çağın zorladığı bilgilenme gereksinimi görsel kültür olan TV yayıncılığı ve internetle karşılanmakta yazılı kültüre gereğince önem verilmiyor. Oysa kültürlü insan olmanın en etkili yolu okumaktır. Çünkü bilgilerin yüzde 80’ini okuyarak elde edilir. İnsan kelimelerle düşünür, kişi ne kadar çok kelime bilirse ufku o kadar genişler. Zeka seviyesi o nispette artar. İnsan zekasını ölçen en keskin kıstas kelime hazinedir. Zeka aynen kaslara benzer ne kadar çalıştırılırsa o nispette güçlenir. Zekaya egzersiz yaptırmanın yollarından en önemlisi kitap okumaktır.”
“KÜTÜPHANELER OTOMASYONA BAĞLANDI”
“Ulusların eğitim ve kültür alanında gelişmesinde yazılı düşünce ürünlerinin önemi küçümsenemez. Ulusal kültürümüzü oluşturan bu düşünce ürünlerinin saklanması geçmişten aktarılması kütüphanelerimiz sayesinde olmaktadır. Bu gerçekler ışığında kütüphanelerimiz tümü yalnız kitap okunan ya da ödünç kitap verilen yerler olmaktan çıkarılmış, tüm kütüphaneler otomasyona geçirilmiş, internet erişim merkezlerine kavuşturulmuş, koleksiyonları yalnızca kitap olmaktan çıkarılmış her türlü bilgi taşıyan ortamların yer aldığı materyallerle donatılmış, bulundukları bölgenin sosyal kültürel ve sanatsal etkinliklerin de merkezi haline getirilmiştir. Alınan bu önlemler ver düzenlemeler sonucunda yurdumuzun her köşesinde kitaba ve kütüphaneye yönelik isteklerin artmış olduğu gözlenmektedir. Bu yıl kutlaması yapılacak 47. Kütüphane Haftası’nın ana teması ‘Antik Çağdan Günümüze Kütüphaneler’ olarak belirlendi.”
ÖZDEMİR; “BİLGİ VE BİLİŞİM ÇAĞINI YAŞIYORUZ”
Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Kasap’ın konuşmasının ardından şunları söyledi: “Kütüphane Haftası’nı tüm yurtta kutluyoruz. Bilgi ve bilişim çağını yaşıyoruz. Ancak okuyarak bilgilerimizi geliştirebiliriz. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi çağdaş medeniyetler seviyesine de ancak okuyarak gelebiliriz.” Konuşmaların ardından il genelinde kütüphaneden en çok kitap alarak okuyan çocuk ve yetişkinlere çeşitli hediyeler verildi. Merdiven Kitapevi Sahibi Recep Adıgüzel, hafta boyunca çok sayıda kitabın sergileneceğini belirterek, vatandaşları kitap okumaya davet etti. Sergi salonunda Karikatürcüler Derneği Zonguldak Temsilciliği’nce açılan usta karikatürist Semih Balcıoğlu’nun “Dostum Kitap” adlı sergisi de izleyenlerin beğenisine sunuldu.