1900'lü yıllarda emeğin başkenti olan Zonguldak, günümüzde emeklinin kenti oldu. SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, çalışan ile emekli sayılarının istatistik verilerini açıkladı. Sisteme göre bir çalışana 4 emekli düşmesi gerekirken, Zonguldak'ta çalışan ile emekli sayısının birbirine eşit olduğu belirlendi.
Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, 2009 yılını değerlendirdi. Zonguldak'ta 2009 yılında aktif çalışan sayısının 144 bini geçtiği öğrenilirken emekli sayısının 141 bini bulduğu bildirildi. SGK Müdürü Muharrem Demirci, bakmakla yükümlü olunan eş, çocuk, anne ve babaların sayılarının da 283 bini geçtiğini belirtti. Sosyal güvenlik kapsamındaki toplam nüfus sayısının 569 bin 546 olduğunu dile getiren Demirci, "2009 yılı sonu itibariyle ilimizde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı toplam 144 bin 329 aktif çalışan sayımız vardır. 141 bin 980 emekli sayımız vardır. Bu sayı SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı toplamıdır. 283 bin 237 de bakmakla yükümlü olunan eş, çocuk, anne ve baba vardır. Bu rakamları il nüfusuna oranladığımızda il nüfusunun yüzde 23.31'i aktif çalışan, yüzde 22.93'ü emekli sigortalı, yüzde 45.75'i de bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamına girmektedir. SSK kapsamındaki nüfus sayımız 458 bin 313, Bağ-Kur kapsamındaki nüfus sayımız 55 bin 091, Emekli Sandığı kapsamındaki nüfus sayımız 56 bin 141. SGK kapsamında bulunan toplam nüfus 569 bin 546'dır. Bunun da il nüfusuna oranı yüzde 91.99'dur" dedi.
 "SOSYAL GÜVENLİK BİLİNCİ YÜKSEK"
Zonguldak'ta sosyal bilincinin diğer illere oranla yüksek olduğunu anlatan SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, yeşil kartlı sayısının da diğer illere göre düşük olduğunu vurguladı. Sisteme göre bir çalışana dört emekli düşmesi gerektiğini belirten Muharrem Demirci, çalışan ile emekli sayılarının eşit olduğunu açıklarken bu verilerin, Zonguldak'ın gelir yönünden aleyhine çalıştığını ifade etti. 2009 yılı istatistik bilgilerini açıklayan Müdür Demirci şöyle dedi:
"İlimizde 31 bin 079 yeşil kartlı, sosyal güvenlik kapsamı dışında kalan nüfusta 18 bin 526'dır. Zonguldak olarak sosyal güvenlik kapsamına almak istediğimiz toplam nüfus 18 bin 526'dır. Ayrıca yeşil kartlılarda işsiz kapsamına girmektedir. Bunların da ikisini topladığımızda 49 bin işsiz çıkmaktadır. Bu işsizlerin arasına tabi eş, çocuklarda vardır. Bunu Türkiye geneli ile kıyasladığımızda en yüksek sosyal güvenlik kapsamındaki nüfus ilimizdedir. Yine Türkiye ile kıyasladığımızda yeşil kartlı sayısı iller arasında veya oran olarak da en az oranı olan, nüfus oranı olarak kıyasladığımızda en az yeşil kartlı sayısı da ilimizdedir. Yine bu yeşil kartlılardan 6 bin 115 kişi de 2022 kanun kapsamında sakat, yaşlılara üç aylık maaşı almaktadır. Sosyal güvenlik bilinci ilimizde çok yüksek olduğu için bu rakamlar mevcuttur. Diğer illerde bu tam tersidir. Yeşil kartlı sayısı il nüfusunun yüzde 40-50'lilerine gelmektedir. Zonguldak'ta yeşil kartlı sayısı diğer illere göre çok azdır. Bunu kıyaslarken aktif çalışanı, pasif çalışana kıyasladığımızda ilimizde bu oran diğer illere göre daha fazladır. Bir çalışana dört emekli düşmesi gerekirken ilimizde emekli ile aktif çalışan sayısı birbirine eşittir. Bu istatistik verisi ilimizin gelir yönünden lehine değil aleyhine çalışmaktadır."
MUVAZAALI BOŞANMALAR
2009 yılında Zonguldak'ta 3 bini aşkın işyeri tespit edildiğini açıklayan kurum müdürü Muharrem Demirci, iş yerlerine yapılan denetimlerde 22 işyerinin tescilsiz olarak tespit edildiğini söyledi. Zonguldak'ta denetim yönünden büyük başarılar bulunduğunu dile getiren Müdür Demirci, anlaşmalı boşanmalarda 3 yoklama memuruyla bin 500'e aşkın anlaşmalı boşanmaların tespit edildiğini bildirdi. Zonguldak'ta 3 bini aşkın emekli maaşı bağladıklarını ifade eden Demirci, "2009 yılında 3 bin 160 yeni iş yeri tespit ettik. Bu yeni işyerlerinden 22 tanesini resen tespit etmişiz. Yine 410 sigortalı resen tespit etmişiz. Resen, bizim denetim elemanlarımızca denetimlerde yakalanıp ta tescilsiz olduğu tespit edilenlerdir. İlimizde denetim yönüyle de çok büyük başarılar bulunmaktadır. Çünkü 3 yoklama memuruyla üç bin 400 ihbardan, bin 500'den fazla muvazaalı boşanma maaş iptali yapılmıştır. Bin 200'den fazla çocuk işçinin tespitleri yapılmıştır.
Çocuk işçilerin iptalleri yapılmıştır. Denetim elemanlarımız fazla olsa bu rakamlar daha yüksek olabilir. Bize ihbarlar devamlı hem yazılı, hem de sözlü olarak yapılmaktadır. Genellikle muvazaalı boşanmalarla ilgili 'ALO 170' ihbar hattı vardır. Bu hattan devamlı ihbarlar gelmektedir. Ayrıca dilekçeli de ihbar yapılmaktadır. Zonguldak olarak 2009 yılında 3 bin 600 emekli maaşı bağladık" dedi.