* Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Meteoroloji çalışanlarının Nisan ayında da mağdur edildiğini söyledi.

Bacıoğlu, Meteoroloji çalışanlarına, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü arasında yapılmış olan protokol kapsamında EUROCONTROL Teşkilatı tarafından DHM’ne yapılan ödemelerden, maliyet taban payı üzerinden gerekli mahsuplaşmalar yapıldıktan sonra kalan tutarın her ay düzenli olarak Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü hesaplarına ödendiğini ancak Mart-2011 döneminde, mahsuplaşma işlemi sonucunda Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’ne ödenecek miktarın cüzi bir tutarda olması ve İşletme Müdürlüğü’nün mevcut kaynaklarının bu ay yapılması gereken zorunlu ödemelere yeterli olmaması ve mevzuatları gereği döner sermaye gelirlerinden personele yapılacak ek ödeme, katkı payı gibi ödemelerin öncelik sırasının en sonunda olması nedeniyle; merkez ve taşra teşkilatında çalışan personele Mart ayı ek ödemeleri 10 Bölge Müdürlüğü’nün dışında hala ödenmediğini açıkladı.
GÜNDEME
TAŞIMAKLA KALMADI
Bacıoğlu açıklamasında, “Bugüne kadar Cumhuriyet tarihinde hiçbir kamu kurumunda “Paramız Yok” gerekçesiyle, bu ek ödemelerin ödenmediği görülmemiştir. Bu anlamda Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü bir ilke imza atmasının ardından sendikamız konu ile ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığı önünde kitlesel basın açıklamasında bulunmuş, ülkenin dört bir yanında eylemler yapmıştı. Sendikamız Meteoroloji çalışanlarının mağduriyetlerini kamuoyunun gündemine taşımakla kalmamış, Meteoroloji İşleri Genel Müdürü ile yapılan görüşmede ek ödemelerin en kısa zamanda hatta birkaç gün içinde çalışanlara ödenmesi konusunda söz alınmasına rağmen, yine ödemeler geciktirilmişti. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Nisan ayında da yine kurum çalışanlarını mağdur ederek, ek ödemelerini ödememiştir. Kurum yetkilileri, ödüllendirmek yerine cezalandırdığı meteoroloji çalışanlarına yasal hakları olan ek ödemelerini ödemeyerek, liyakatsiz yönetim anlayışını sürdürmüştür. Kurumda ek ödemelerin yapılmaması bir adet haline getirilmiş; çalışanların moral ve motivasyonları hiçe sayılmıştır. Türk Büro-Sen yine meteoroloji çalışanlarının yanında, yine bugün alanlardadır. Kurum yetkililerine sesleniyoruz; bizler Meteoroloji çalışanlarının eurocontrol tazminatları ödenene kadar mücadele etmeye devam ediyoruz. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nde ki aksaklıklar sadece bununla da sınırlı değildir. Kurum personelleri ile Koruma ve Güvenlik Görevlilerine; 2009 yılında yapılan giyim yardımlarının Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği’ne göre yapılmamış, bazı giyim eşyalarının fazladan verilmiştir. Daha sonra fazla verilen giyim eşyalarına ait personele borç çıkarılmış ve geri iadesi istenmiştir.

ANLAŞILAMAYAN GEREKÇE
Yine, kurumda daire tabipliğinde yeterli donanım olduğu halde, bir dahiliye doktoru bulunmamaktadır. Sözleşmeli kadrolar yandaşlara verilmekte, liyakat ve beceri esasları göz önüne alınmamaktadır. 2002 yılındaki mücadelemizle, Meteoroloji çalışanlarına arazi tazminatı ödenmesini sağlamış olmamıza rağmen, 8 yıl ödenen arazi tazminatı daha sonra, anlaşılamayan bir gerekçeyle durdurulmuştur. Görüldüğü üzere, Meteoroloji çalışanlarının hakları kurum yöneticilerinin eliyle sürekli geriye götürülmektedir. Meteoroloji çalışanlarının maddi kayıpları artmıştır. Kurum Yetkililerine bir kere daha buradan sesleniyoruz. Meteoroloji çalışanlarının hakları için her zaman mücadele veren sendikamız, konunun takipçisi olmaya devam edecektir. Meteoroloji çalışanları sahipsiz değildir. Sayın Başbakan, Sayın Bakan dünya standartlarında hava tahmini yapan Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü çalışanlarına seçim meydanlarında yapacağınız mitinglerle ilgili; “Hava Nasıl Olacak? Yağmurlu mu, bulutlu mu, güneşli mi?” diye soruyorsunuz da; “Meteoroloji çalışanları sizin havanız nasıl, ek ödemeleriniz ödeniyor mu, maaşınız yetiyor mu?” diye niye sormuyorsunuz, Çalışanların sesine kulak verin, mağduriyetlerini giderin.”