Sağlık çalışanları, AKP'nin yasa tasarısına tepki gösterdi.

KESK'e bağlı SES Zonguldak Şubesi, Türk Tabipleri Birliği Zonguldak Şubesi ve Eczacılar Odası Zonguldak Şubesi, ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan SES Zonguldak Şube Başkanı Halil Karagülmez, hastanelerin işletme, vatandaşın müşteri ve çalışanların köle olmadığı bir sağlık sistemini istediklerini belirtti.
Karagülmez, açıklamasına şöyle devam etti;

"BİRLİK GELİRLERİ VATANDAŞIN SIRTINDAN SAĞLANACAK"
"AKP Hükümeti kamu hastanelerini tamamen işletmeye çevirmek, çalışanları ise iş güvencesizliğe mahkum etmek için önemli bir adım atıyor. Kamu hastane birlikleri yasa tasarısı 4 Mart 2010 Perşembe günü görüşerek tasarının görüşmesine bugünde devam ediyor. Bugün Türkiye'nin her tarafında bu konu ile ilgili basın açıklamaları yapılarak halkımız bilgilendirilmektedir. Yasa tasarısı ile; bir veya birkaç ildeki hastaneler birleştirilerek oluşturulacak birlikler İl Genel Meclisi, Vali, Bakandık, İl Ticaret Sanayi Odası'nın belirleyeceği; hukukçu, muhasebeci, tıp mezunu ve işletmeciden oluşacak yönetim kurulu hastaneleri ticaret hane gibi yöneteceklerdir. Sözleşmeli çalıştırma esas alınarak, çalışanların her türlü ödemeleri işletme bütçesinden karşılanacak. Birlik yönetim kurulları, personelde dahil olmak üzere tıpkı ticarethane gibi hastanelerin alımı satımı ve kiralanması konusunda yetki sahibi olacaktır. Birlik gelirleri sağlık hizmetlerin paralı hale getirilmesinden, yani vatandaşın sırtından sağlanacaktır. Hastaneler vatandaşın gelir düzeyine göre sağlık hizmeti verecek şekilde A, B, C, D, E diye sınırlandırılacaktır."

"SÖZLEŞMEL PERSONELLE HİZMET VERMEK MÜMKÜN MÜ?"
"Soruyoruz; sağlık hizmeti sunumunu merkezi planlama ile tüm yurtta dengeli ve eşit şekilde yürütme işini yapmayacak olan; Sağlık Bakanlığı artık ne iş yapacak Sağlık Bakanlığı kaldıracak mı? Vergisini veren vatandaş artık ticarethaneye dönen hastanelerde sağlık hizmetini de paralı olarak almayacak mı? A, B, C, D, E olarak sınıflandırılan sağlık hizmetinden parası olanlar daha iyi olmayanlar ise daha farklı tedaviye mahkum edilmeyecek mi? Sosyal devlet yok sayılarak 'paran kadar sağlık hizmeti mi?' deniliyor. Sağlık hizmeti veren personelin iş güvencesi ortadan kaldırılarak taşeron ve sözleşmeli personelle sağlıklı sağlık hizmeti vermek mümkün mü? Kamusal hizmet olan vatandaşa ücretsiz sağlık hizmeti sunmak devletin görevi değil mi?"

"ÇALIŞANLAR SÖZLEŞMELİ KÖLE HALİNEGETİRİLECEK"
"Sağlık Bakanlığı, tasarısı ile sağlık hizmetlerini birlik çatısı altında toplayıp hastaneleri profesyonel işletmecilere teslim ederek yükten kurtulmayı amaçlıyor. Bu tasarının yasallaşması halinde, sağlık hizmetleri bütünlüm içinde verilmeyecek bölgesel farklılıklar daha da artacak, sağlık alanı yerel politikacıların müdahalesine açık hale gelecek, cepten ödemeler ve katkı payları artacak, sağlık hizmeti almak zorlaşacaktır. Bu tasan yasallaşırsa sağlık emekçileri iş güvencesiz, düşük ücretli ve örgütsüz çalışmaya zorlanacaktır. Kısacası; hastaneler işletme, çalışanlar sözleşmeli köle haline getirilecektir. Bu yasaya karşı durmak herkesin görevi ve sorumluluğudur. SSGSS'nin devamı niteliğinde olan bu yasa tasamı derhal geri çekilmelidir. Aksi durum da sağlık çalışanları olarak genel merkezlerimizin alacağı her türlü eylemliliğe katılacağız."