Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara 4 Şubat Dünya Kanser Günü etkinlikleri kapsamında yazılı bir açıklama yaptı.
Kara açıklamasında; Kanserin ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti. Kara, Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanserde en fazla erken tanı ile kanserin önlenmesi önem kazanmaktadır.
Dünya' da her yıl 13 milyona yakın insana kanser teşhisi konulmaktadır ve önümüzdeki 25 yılda da bu rakamın yüzde 350 gibi korkutucu bir düzeye artacağı tahmin edilmektedir.
Böylesine önemli ve görülme sıklığı oranı çok yüksek olan hastalığı önlemede kanser yapıcı maddelerden uzak durmak, temiz ve sağlıklı yaşamak, spor yapmak, sigara ve alkolden uzak durmak, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmamak ve obezite gibi konulara dikkat edilmesi gerekir. Sağlık camiasında radyoloji bölümü çalışanları, skopi altında ameliyat yapanlar, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde, Radyasyonun minimum değerlerde olduğu gerekçesiyle alınmayan önlemler ve çekim salonlarında özellikle teknisyenlerin kurşun yelek ve koruyucu ekipmanlara fazla rağbet göstermemesi de kanser riskini artıran etkenlerden sayılabilir.
Hastanelerde yatan hastaları röntgen servisine göndermek yerine işin kolayına kaçıp yatağında çekilen filmlerden dolayı, çekim salonlarında olan izalosyonun servislerde olmaması servis çalışanlarını da tehdit etmektedir dedi.
Kara, sağlık çalışanlarını böyle riske atmaya kimsenin hakkı olmadığını, hastanelerde serviste çekilen filmlerden dolayı etkilenen hamilelerinde şikayetlerini yakından takip ettiklerini belirterek gerektiğinde hukuki yollara müracaat etmekten imtina etmeyeceklerini söyleyerek şöyle dedi:
Kanserde erken teşhis ve uygun tedavinin kanserle savaşın temel ilkeleri olduğunu vatandaşlarımızın yılda en az bir kez sağlık muayenesi yaptırmayı ve özellikle kadınların altı ayda bir mamografi çektirmesi önemlidir.