Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü etkinlikleri kapsamında "Zonguldak'ın Endüstriyel Gelişimi ve İş Güvenliği Tarihçesi" adlı bir sunum yaptı. Sunumun yanı sıra Ekrem Murat Zaman'ın bir de "Fosil Sergisi" açıldı. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Lokali'nde gerçekleştirilen sunuma; TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Zonguldak Maden Mühendisleri Derneği Başkanı Çağlar Öztürk, KESK'e bağlı SES Şube Başkanı Halil Karagülmez, Haber-Sen İl Temsilcisi İsmail Yıldız, ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun, ZOKEV Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Öztürk, maden mühendisleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Sunum öncesi bir konuşma yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı şunları söyledi;
"Zonguldak kaderine terk edilen etkinlikleri yapıyor. Göçük altında kalan iki işçimizi hala çıkaramadık. Kuyuda kaldıkları sanılıyor. Kutlama etkinliklerinde hem geçtiğimiz yıl, hem de bu yıl kazalar yaşandığı için iki yıldır Madenciler Günü'nü acıyla kutluyoruz. İki senedir balo şeklinde kutlanan günü gerçekleştirmiyoruz. Başka çeşitli etkinlikler yapıyoruz."
Ardından sunumunu yapan Ekrem Murat Zaman, ortaçağ döneminden başladığı sunumunu anekdotlarla anlattı; 
"MADENCİLERE
GÜZEL YAŞAM YARAŞIR"
"Ben mümkün olduğunca güzel şeyleri topluyorum ve sizlerle paylaşıyorum. Madencilere güzel yaşam yaraşır. Bugünkü konumuz maden kazalarının kader olmadığı ve takdiri ilahi olmadığıdır. İş güvenliğinin tarihçesi içinde Zonguldak'ın endüstriyel gelişimini anlatmak istedik. Ben Zonguldak emek tarihçesini araştırıyorum.
Sizi 300 milyon yıl öncesine götürecek değilim. Konuşmamızın bir bölümü de fosillerle ilgili olacak. Osmanlı Devleti buhar gücüyle 1800'lü yılların sonuna doğru tanıştı. Kömür, ekonomik değer kazanmaya 1800'lü yılların ilk çeyreğinden sonra başladı. Osmanlının kömüre olan ihtiyacı arttı. 1861 yılında Maden Kanunu ile ilgili yasal düzenlemeler yapıldı.
Ama iş kazalarının önlenmesi konusu içeriğinde yer almadı. Birinci Dünya Savaşı'nda kömür yönetimi Almanya'nın elindeydi. Yavaş yavaş yerleşim bölgesi olan Zonguldak,  çarpık kentleşme sonucunda kömürü yuttu." 
Zaman, fosil çağı ile ilgili de bilgiler vererek sergisini arkadaşlarının desteğiyle Zonguldak bölgesinden toplanan fosilleri sergilediklerini belirtti. Zaman, sunumun ardından katılımcılarla söyleşi yaptı. Son olarak da TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı o günün anısına Zaman'a plaket verdi.