Karadon'da meydana gelen kazada cesetlerine ulaşılamayan iki madenci ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Avukat Ünal Demirtaş, Çinli veya bir başka ülkenin teknolojisine gerek duymadan TTK'nın bu işi yapabilmesi gerektiğine dikkat çekti.

TTK TECRÜBELİ: 150 yıllık tecrübe ve birikime sahip TTK'nın da böyle bir teknolojiye, tecrübeye ve perso-nele sahip olamadığını düşünmek de yanlış olur. Müvekkil Kartal ailesi fertleri, eğer kaza olduktan sonra TTK çalışmalara başlasa idi, Çinli veya bir başka ülkenin işçisine ve teknolojisine muhtaç olmadan, Türk işçisi ve teknolojisi ile bu güne ka-dar cenazelerin çıkarılmış olacağını düşünmektedirler. Bir an evvel TTK'nın kendi imkanları ile de cenazelerin çıkarılması işlemlerine başlanmasını istemektedirler.

Şili'de maden ocağında meydana gelen göçükten  69 gün sonra göçükte kalan 33 maden ciye ulaşılıp sağ olarak kurtarılması, yaklaşık 5 aydan bu yana cesetlerine ulaşılamayan Zonguldaklı iki madencinin olayını yeniden gündeme taşıdı.
TTK Karadon maden ocağında  17 mayıs 2010 tarihinde meydana gelen grizu sonucunda 30 işçisinin  hayatını kaybettiğini ve bu madencilerden 28'nin cesedine ulaşılıp gömülmesine rağmen diğer 2 madenciye ulaşılamadığını belirten Av. Ünal Demirtaş, mağdur aileler vekili olarak yaptığı açıklamada şöyle dedi: "2004 yılında yapılan maden kanunundaki değişiklik ile taşeron Yapı-Tek A.Ş.ye verilen iş sonrası TTK'ya ait ocakta ikili bir yapı ortaya çıkmıştır. Bu ikili yapı nedeniyle oluşan ihmaller zinciri ile kaza ol-muş ve 30 işçimiz hayatını kaybetmiştir. Ancak avukatlığını üstlendiğim Kartal ailesinin miras bırakanı Dursun Kartal ve Engin Düzcük isimli işçilerimizin cenazesi ise gene bu ihmaller zincirinin devamı olarak hala çıkartılamamıştır. Konu ile ilgili yetkili kişilerin ifadelerine göre, TTK'nın patlama sonrası kuyudaki çalışmaları yürütecek ve iki işçimi-zin cenazesini çıkaracak Türk mühendisi, işçisi, tecrübesi ve teknolojisi vardır. Madencilik de yaklaşık 150 yıllık tecrübe ve birikime sahip TTK'nın da böyle bir teknolojiye, tecrübeye ve personele sahip olamadığını düşünmek de yanlış olur. Müvekkil Kartal ailesi fertleri, eğer kaza olduktan sonra TTK çalışmalara başlasa idi, Çinli veya bir başka ülkenin işçisine ve teknolojisine muhtaç olmadan, Türk işçisi ve teknolojisi ile bu güne kadar cenazelerin çıkarılmış olacağını düşünmektedirler. Bir an evvel TTK'nın kendi imkanları ile de cenazelerin çıkarılması işlemlerine başlanmasını istemektedirler. TTK'nın,  Şilili işçiler kadar hayatına sahip çıkamadığı işçilerin, hiç değilse cenazelerine  sahip çıkmasını istemektedirler. Aradan geçen 5 aya rağmen  hala sorumlular hakkında ceza davasının açılmaması da müvekkillerin ve diğer mağdur ailelerin üzüntüsünü artıran bir başka sebeptir. Bu düşüncelerle derhal iki işçimizin cenazesinin çıkarılması için gerekli işlemlere başlanmasını dileğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz."