AKP’lilerin ortada gözükmediği Kireçlik’teki termik santral karşıtı eylemde, yöre halkı Hema aleyhine sloganlar attı.

 

Kdz. Ereğli’nin yaşamını termik santral ile karartmak isteyen Hema’nın Köseağzı’na yaptığı ilk başvurunun format edilmemesinin ardından bu kez  gözünü Kireçlik’e dikmesi yöre halkını ayaklandırdı. Yalı boyunda mevki olarak bilinen bölgedeki 9 köy halkı, Kireçlik sahilinde bir araya gelip  Hema’ya “Paranız çevreyi satın almaya yetmez!” sözleriyle “sabrımızı taşırma” dedi. Yöre halkı, ZKܒnün Kireçlik’in kendilerine tahsis edilmesiyle ilgili olarak yaptığı başvurunun ise bir an önce Maliye Bakanlığı tarafından kabul edilmesini istedi.

 

Kdz. Ereğli tersaneler bölgesinde işsiz kalanlar  ve Karadon’daki grizu faciasında şehit olanların hakkını da savunan Ankara Barosu avukatlarından  ve aslen Kireçlik’in bulunduğu Ballıca Köyü’nden Ünal Demirtaş yaptığı konuşmada, termik santral kurma girişimlerini adım adım takip ettiğini belirterek, yöre halkının  Kireçlik’in Zonguldak Karaelmas  Üniversitesine tahsis edilmesinden yana olduklarını ifade etti.

 

Haber-Yorum: Zonguldak’ın Çatalağzı bölgesinde iki termik santral üretim yaparken, kentin bir diğer ucu olan Kdz. Ereğli’de de termik santral kurularak bölgenin tamamen kanser tehdidi altında tutulmasının yarattığı endişe her geçen gün çığ gibi büyüyor. TTK’dan Armutçuk Müessesesi’ne bağlı Alacaağzı Kömür ocağını rödevans ile üretim yapmak üzere kiralayan Hattat Holding’e bağlı Hema A.Ş’nin son birkaç yıldan bu yana, Kdz. Ereğli’de termik santral kurma ısrarı ve girişimleri toplumun tüm kesimlerinden tepki toplamaya devam ediyor. Hema’nın daha önce Kdz. Ereğli ile Kandilli arasında kalan ve ilçenin sosyal yaşamının geleceği anlamında büyüyebileceği tek güzergah olan Köseağzı’nda termik santral kurma girişiminde, alanın “günü birlik turizm alanı” olması nedeniyle Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yapılan başvuruyu format etmemesi ile yöre halkı büyük nefes almıştı.

Hema “Alacaağzı’nda ürettiği kömürü satamama” gerekçesiyle, siyasal iktidar temsilcilerinin desteğini de alarak bölgeye termik santral kurmak isteğini (TTK Armutçuk Müessesesi ile Alacaağzı’ndan çıkarılacak tüm kömürler bu santralde yakılsa dahi, yeterli gelmiyor) Kireçlik için yaptığı yeni başvuruda ortaya koydu.

Karadeniz Ereğli’nin bölgelerinden biridir Yalı Boyu. Ereğli’nin Zonguldak sahil istikametindeki bu güzergahta; öncelikle Keşkek köyü vardır. Keşkek köyünün komşusu ise Gökçeler’dir (şimdi belediye). Üçköy, Terzi, Bayat, Ballıca, Cemaller, Sücülle, Tepeören,  köyleri bu istikametin gözden uzak ama emekçi köyleridir. Bu köylerin büyük bir bölümü daha önce TTK’ya bağlı (eski adı EKİ) Armutçuk Müessesesi’nin Kireçlik ve Alacaağzı ocağında çalışırlardı. Kireçlik ocağının verimsiz olması nedeniyle kapatılması ve Alacaağzı’nın da Hema’ya rödevansla kiraya verilmesinin getirdiği süreçte, Kireçlik’e termik santral kurulması için yapılan başvuru tüm yöre halkını büyük bir endişeye sevk etti.

Hema’nın bölgeye termik santral kurma ısrarı ile Kireçlik’e göz koyması sonrasında yaşanan endişelere Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin (ZKÜ) aynı alan için “bize tahsis edin” başvurusunda bulunması umut yarattı. ZKܒnün bu alanda “Deniz Bilimleri ve Deniz Kirliliği İzleme Laboratuvarı” ile sosyal tesisler kurmak için yaptığı başvuru, 2010 yılbaşında Zonguldak Valiliğine bildirildi. Valilik aracılığı ile Maliye Bakanlığı’na gönderilen tahsis talebi ile ilgili “onaylandı” haberinin gecikmesi yöre halkının “Hema yine bir şeyler çeviriyor” yorumları yapmasını neden olurken, konu dallanıp budaklanarak eyleme kadar uzandı.

AKP Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Erol Şahin’in, “yöre halkı termik santral istemiyor. Biz de yöre halkı gibi düşünüyoruz. Milletvekilimiz ile birlikte Ankara’ya ZKܒye tahsis edilsin” görüşümüzü bildirirken, termik santrale karşı olmadıklarının da altını çizip “Kandilli’de yer arayacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Yöre halkı Kireçlik’te toplandı 19 Temmuz tarihinde. “Halkın gücü termik canavarını yenecek” sloganları ile yollara dökülen yöre halkı, termik santral yanlısı herkese “cennetimizi cehenneme çevirmeyiniz” mesajı verdi.Yöre halkı adına konuşan Tepeören Köyü Muhtarı Tacettin Arslan “Hema şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları altında, termik santrale asla izin vermeyeceklerini ve Kireçlik’in Üniversiteye tahsis edilmesini istedi.

Yöre halkından Ankara Barosu Avukatlarından Ünal Demirtaş’ta, konuyu çok yakından izlediklerini ve bu konuda halk olarak üniversiteden yana olduklarını belirterek, “Biz termik santrale hayır diyoruz” sözleriyle konuştu. Termik santrale karşı olduğunu söyleyen siyasetçiler ve çocuklardan sonra alkışlarla “termik santrale hayır” sloganları atıldı.

 

Vatandaşların ellerindeki pankartlarda ise;

-Çilek var, kestane var, termik santral yok.

-Halkın gücü termik santralı yenecek.

-Ben yaşılorum ya torunlarım ne olacak?

-Havada bulut, Hema santralı unut.

-Biz bu katliama evet demeyiz.

-Yanan biziz, siz kömür mü sandınız?

-Ölüm olsa sonumuz, yeşile feda olsun canımız.

-Bu güzellik bizden alınamaz.

-Güneşe evet, rüzgara evet, termiğe hayır!

-Susma sustukça asit yağacak.

Sloganlarının yer aldığı gözlendi.

 

KAMPANYA

Termik santrale hayır konulu başlatılan imza kampanyasında ise şu sözler yer aldı:

“Karadeniz Ereğli ilçesi Bayat ve Ballıca Köyü sınırları içinde bulunan Kireçlik mevkiindeki hazine arazilerinin üzerine termik santral yapılmasını istemiyoruz. Çocuklarımıza; doğası olan, kirli bir denize olmayan, kanserli bir gelecek bırakmak istemiyoruz. Bu arazilerin üzerine Karaelmas Üniversitesi’nin kuracağı “Deniz Bilimleri ve Deniz Kirliliği İzleme Laboratuvarı”nın yer alacağı araştırma merkezinin kurulmasını istiyoruz.

Sayın Maliye Bakanımız: Üç aydır imza için masanızda bekleyen Karaelmas Üniversitesi’nin tahsis talebi için imza atarak biz de bize destek verin.”