Zonguldak Lavuar Alanı Proje Yarışması Şartnamesi, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref tarafından tanıtıldı.
Zonguldak Belediyesi'nde beraberindekiler ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, kamuoyuna Lavuar Alanı Proje Yarışması Şartnamesi'ni tanıttı. Lavuar Alanı ile ilgili olarak geçmişten bugüne yaşanan süreci değerlendiren Başkan İsmail Eşref, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla endüstriyel miras olarak tescil edilen lavuar tesisinin bulunduğu alan ile yakın çevresinde, kentsel ihtiyaçlar doğrultusunda,  günümüz mimarlık, mühendislik, şehircilik, peyzaj ve sanat anlayışına uygun, uygulanabilir, ekonomik ve çağdaş çözümlerin araştırılması ve güzel sanatların teşvikiyle adı geçen tesisin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına imkan verecek koruma, planlama, kentsel tasarım, mimari ve peyzaj düzenleme projesi elde edilecektir. Çok ciddi adımlar attık. Kent Konseyi'nin çalışmaları ve kararlarını Belediye Meclisi'nde kararları görüşerek çalışmaları başlattık. Kentin geleceğini aydınlatacak projenin başlangıcını ve en büyük adımı atıyoruz. Doğru proje yapmak istiyoruz. Bir çok yerde bir çok yarışma projeleri var, yapıldı. Ama raflarda duruyor. Altını çizmek istiyorum. Biz ise projenin uygulanabilir ve kalıcı olmasını istiyoruz. Birinci olacak proje Zonguldak'ın yarasını ortadan kaldıracak. Jürileri özenle seçtik. Zonguldak kamuoyunun bu şartnameden haberdar olmasını istiyoruz. Amacımız iyi bir proje uygulamaktır. Bu alanda mülkiyet sorununu çözdük. Şartnamemiz hazır, arsa hazır. TTK'nın parseli bölünüyor. Artık somutlaşmış her türlü alt yapısı oluşmuş durumdayız. Artık hiçbir sorun kalmıyor. 4 yıllık sürecin son bir yılını hızlı tempoyla ilerlettik" dedi.
Basın toplantısına katılan Mimarlar Odası Temsilcisi Muhsin Maden de , "Hazırlıklar bitti. TTK'nın bu arsanın kıyı kenar çizgisi deniz tarafının bölünemeyeceğinin davası sürüyordu. Bu dava yanlış sonuçlandı. Bu yanlış mahkeme kararı ile düzeltildi. TTK'nın bu davayı temyiz etme hakkı vardı. Ancak bu 3 sene kadar sürerdi. Genel Müdür ile görüştük. Temyize gitmek gerek görülmedi. Parsel bölünecek. Hukuken bir sorun kalmadı" diye konuştu.
  Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin konuşmasında gelinen noktanın sevindirici olduğunu ifade etti. Sezgin, "Bu geldiğimiz nokta bizi sevindiriyor. Kapalı alan olarak sosyal, kültürel bir yer olacak. Ticari birimler olacak. Açık alanlar kent meydanı gibi çeşitli amaçlar için kullanılacak" dedi.
Proje Yarışması Şartnamesi hakkında da bilgiler veren Başkan Eşref, jüri üyelerini de özenle seçtiklerini söyledi. Şartnamede ise asıl jüri üyeleri şu isimlerden oluştu:
"Jüri Başkanı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Gülşen Özaydın. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Mardan. Karabük Üniversitesi, Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aysun Özköse. Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Yenileme ve Koruma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İclal Sema Dinçer. İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Öğüt Erbil. TMMOB - Şehir Plancıları Odası- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı temsilcisi Mehmet Nazım Özer. TMMOB - Peyzaj Mimarları Odası Temsilcisi Kemal Özgür."
Başkan İsmail Eşref, iki yılda tamamlamayı hedefledikleri Lavuar Alanı için 20 müracaat olduğunu söyledi. Eşref, birinci, ikinci ve üçüncülerin ödüllendirileceği yarışmanın 24 Haziran 2010 tarihinde açıklanacağını sözlerine ekledi.