Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, çiftçilerin devlet desteğinden yararlanmaları için istenen kriterlerin iyileştirilmesi noktasında il koordinasyon kurulu başkanlığına yazılı müracaat yaptıklarını bildirdi.
Alaplı ziraat odası Başkanı Şeref Türkoğlu Zonguldak il koordinasyon kuruluna çiftçilerin problemlerini yazılı olarak bildirdiklerini söyledi. Çiftçilerin devlet desteğinden yararlanmaları için istenen kriterlerin iyileştirilmesi gerektiğini belirten Türkoğlu, "2B diye adlandırılan araziler devlet desteğinden yararlanamamakta bu haksızlığın giderilmesi için çalışma yapılmalıdır. Arazileri bir hissedar kullanmasına rağmen arazileri kullanmayan hissedarlardan birinin ölümü halinde o çifti destek alamıyor. Tapularda her hissedarın hissesi belli olması halinde kişi kendi hissesi kadar destek alabilir. Verasete iştirak kesilen tapular kesinlikle önlenmelidir. Verasete iştirak olarak kesilen tapularda düzeltilmelidir. Baba ölmüş veya annesi ölmüş verasete intikal işlemleri kolaylık getirilmelidir. Bir hanenin kullandığı arazilerinin muhtarlar veya komisyon tarafından tespit edilip ortakların kullanan hissedar desteklerden yararlandırılmalıdır. Çok Hisseli arazilerin sahipleri devlet desteklerinden yararlanamamaktadır. Bölgemizde meyveciliğe önem verilirken tarımın geliştiği bu asırda hala menşei belli olmayan ve sertifikası olmayan fidanların il ve ilçelerde satılmasının önlenmesinin sağlanması gerekir. 6-Bölgemizde gelişen halk dilinde 'pat pat' diye tanınan motorlu çapa makinelerinin kayıt altına alınması ve tescillenmesinin sağlanması için gerekli çalışmaların yapılması sağlanmalıdır. Bölgemizde hayvancılığın yok olduğu günlerde hayvancılığın gelişmesi için Ziraat Bankası'nın en az 10 baş hayvan alınması şartı 2 baş hayvana düşürülmelidir. Ziraat Bankası'nın teminat konusunda 4-5 kefilin azaltılmasının sağlanması çalışmaları yapılmalıdır.
Tarım Kredi Kooperatifinin katı tutumunun gözden geçirilmesinin ve borçların taksitlendirme konusunda çalışmaların yapılmasının sağlanması, Tarlaların fındık olduğu halde tapuda boş tarla yazılmıştır.
Bu durumda olan tarlaların fındık olarak çevrilmesi için ücretsiz olarak gerekli çalışmanın yapılmasına başlanmalıdır" dedi.