Et Sektöründe Haccp Uygulamaları ve Denetim Konulu Taiex Semineri Tamamlandı.

Avrupa Komisyonu'nun Genişleme Müdürlüğü, Teknik Yardım ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX)tarafından 2007 yılında başlatılan ve 29 katılımcı ile temsil edilmekte olan Bölgesel Eğitim Programı  kapsamında düzenlenmiş olan "Et Sektöründe HACCP Uygulamaları ve Denetim konulu Zonguldak'ta gerçekleştirildi.
Zonguldak Vali Yardımcısı Sn. Ekrem Aylanç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  Bartın İl Müdürü Yusuf Alagöz, Karabük İl Müdürü İzzet Murat ile Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık'ın konuk olarak katıldığı ve Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinden kurum elemanları ile et sektöründe faaliyet gösteren firmalardan yaklaşık 100 kişinin izlediği seminerde açış konuşmasını ev sahibi olarak Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı yaptı.
Çataklı konuşmasında;
'Seminerin amacı genel olarak katılımcılara et ve et ürünlerinin kalitesinin arttırılması yolunda Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Yasaları hakkında HACCP  odaklı ve Türk Gıda Mevzuatı hakkında genel bilgi vermektir.
İnsanların hayatlarını sürdürebilmeleri, gelişebilmeleri ve büyümeleri için gereken en temel ihtiyaç maddeleri su ve gıdadır. İnsan sağlığının korunması Bakanlığımızın asli görevleri arasında olup, hijyenik koşullarda üretilmiş bir gıdanın uygun şartlarda son tüketiciye ulaşmasını sağlamak bu görevin yerine getirilmesinde çok önem arz etmektedir.
Diğer taraftan, ülke ve dünya nüfusunun hızla artması, doğal kaynakların azalması, günümüz teknolojisinin sürekli kendini yenilemesi ile bazı tüketim alışkanlıkları kaliteyi daha da  önemli hale getirmektedir. 
İş yaşamındaki zamanın önemi düşünüldüğünde hazır gıda üretim ve tüketim sektörüne duyulan arz ve talepteki artışın boyutları her geçen gün artmaktadır. Ancak bu hızlı artış, güvenli gıdaya duyulan özlemi beraberinde getirmektedir. Özellikle gıda kaynaklı hastalıklardaki artışa paralel olarak gıda güvenliği anlayışından hareketle;  kaynakta kontrol ve denetim mekanizmasının önem ve gerekliliği gündemi oluşturmaktadır.
Bakanlığımızca Çiftlikten sofraya gıda güvenliği anlayışında yaşanan problemlerin çözümüne yönelik yapılan bilimsel çalışmalarda, güvenli gıda üretiminin temelini oluşturan İyi Üretim uygulamaları ve Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi (HACCP) gibi prensipler uygulamaya konulmuştur' dedi.
İşletmelerin  Bakanlıkça yayınlanmış olan yeni gıda  mevzuatına kendilerini uydurmak zorunluluğu bulunduğuna değinen Çataklı;  bozuk gıda üreten işletmelerin Bakanlıkça teşhir edileceğinin altını  çizdi ve Alo 174 Gıda hattının  önemini  hatırlatarak konuşmasını tamamladı.
Vali Yardımcısı Sn. Ekrem Aylanç da yaptığı kısa konuşmada AB ilişkileri ve et sektöründe yaşananlara değindi. Seminere konuşmacı olarak gelenlere Konuklar tarafından Devrek Bastonu ve Madenci heykeli takdim edildikten sonra seminere geçildi.
Seminerde RTP uzmanı Esra Çalışkan, Gıda ve  Kontrol Genel Müdürlüğünden Hanife Ayan, İtalya Sağlık Bakanlığından  Veteriner Hekim Maurizio  Ferri, Bolu İzzet Baysal Üniversitesinden Doç. Dr. Şamil Kök konu ile ilgili  bilgilendirme ve sunumlar yattılar. Soru cevapların ardından seminer sona erdi.