Zorunlu kılmadıkça iş ilişkisinde cinsiyete dayalı ayrım yapamayacakları konusunda işverenlerin bilinçlendirilmesinin sağlandığını belirten AKP İlçe Başkanı Erol Şahin, Kadın Hakları Günü'nü kutladı.

Kdz. Ereğli AKP İlçe Başkanı Erol Şahin, Kadın Hakları Günü nedeniyle kadınları kutladığını belirterek, AKP'nin kadın hakları konusunda ki çalışmalarına değindi.
Şahin, "bir yıl içinde işe alınan ve fiilen çalıştırılan 18 yaşından büyük tüm kadınların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisseleri primin tamamından başlayarak 5 yıl boyunca azalan oranlarda İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması sağlanmıştır. Diğer taraftan söz konusu yasal düzenlemeyle kreş kurma zorunluluğu bulunan işletmelerin dışarıdan bu hizmeti almalarına imkan sağlanmıştır" dedi.
Şahin'in konu ile ilgili açıklaması şu şekilde:
"Tarihte seçme ve seçilme hakkı ilk defa feodalizmin yıkılmasıyla birlikte mülk sahibi erkeklere tanınan bir vatandaşlık hakkı olarak karşımıza çıkmaktadır. Fransız ihtilalinden sonra mülk sahibi olmayan erkeklere de oy hakkı tanındı. Bunu beyaz ırktan gelmeyen siyah erkeklere tanınan oy hakkı izledi. Ancak kadınların seçme ve seçilme hakkını elde edebilmeleri için uzun yıllar mücadele etmeleri gerekti.
Türkiye Cumhuriyetinde, dünyadaki pek çok ülkeden önce, 1930 yılında yerel seçimlerde, 1934 yılında da milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını elde eden kadınlarımızın, hali hazırda yüksek bir siyasal katılım düzeyine ulaşmış oldukları söylenemez. 1935 yılında 395 milletvekili arasında kadın vekil sayısı 18 iken, bu sayı 1991 yılında 450 milletvekili içinde 8 olarak gerçekleşmiştir. Daha sonraki yıllarda yapılan seçimlerde bu oran artarak 2007 Genel Seçim sonuçlarına göre TBMM'deki 550 milletvekilinden 50'si kadın olup, oransal olarak % 9,1'e tekabül etmektedir. Bu oran Cumhuriyet tarihimizin en yüksek oranı olup, Ak Parti pozitif ayrımcılıkla kadınlarımızı desteklemeye, her alanda sorunlarını ivedi olarak çözmeye öncelikli olarak devam edecektir.  Ak Parti programı gözden geçirildiğinde aşağıda zikredeceğimiz çalışmaların aslında ana hatlarının çizilmiş olduğunu görürüz. Programda belirilen ana hatlar Pozitif ayrımcılıkla adlandırılmış ve 26 Mayıs 2008 Tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile kadın istihdamının teşvik edilmesi ile başlanmıştır.
Bu adım ile bir yıl içinde işe alınan ve fiilen çalıştırılan 18 yaşından büyük tüm kadınların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisseleri primin tamamından başlayarak 5 yıl boyunca azalan oranlarda İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması sağlanmıştır. Diğer taraftan söz konusu yasal düzenlemeyle kreş kurma zorunluluğu bulunan işletmelerin dışarıdan bu hizmeti almalarına imkan sağlanmıştır.
4857 sayılı Yeni İş Kanunu ve bu Kanuna dayanarak çıkarılan Yönet-meliklerle, kadınlara yönelik düzenlemeler güçlen-dirmiştir.
İş Kanununun "Eşit davranma ilkesi" başlığı altında 5. maddesinde getirilen düzenlemede; Anayasanın 10. maddesinde getirilen eşitlik ilkesi dikkate alınarak, is ilişkisinde dil, irk, cinsiyet siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı olarak ayırım yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.
Analık halinde çalıştırılma yasağı doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftaya çıkarılmıştır.
Kadın isçilerin yer ve su altında çalışma yasağına ilişkin düzenleme bulunmaktadır.
4857 sayılı İs Kanununda getirilen bir diğer önemli değişiklikte, isçinin haksiz ve keyfi ve geçerli bir nedene dayanmaksızın yapılan fesihlere karşı korunma getirilmiştir. Kadın açısından en önemli noktası ise; hamilelik ve doğum, is güvencesi kapsamında kalan kadın isçilerin belirsiz süreli hizmet akitlerinin işveren tarafından feshi durumunda geçerli bir neden olarak ileri sürülemeyeceği gibi, 74. maddede yer alan doğum öncesi ve doğum sonrasında kadın isçinin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde ise gelmemekte geçerli bir fesih nedeni olamayacağıdır. 4857 sayılı Kanunun 24. maddesinin 11/d fıkrasında cinsel taciz haklı bir fesih nedeni olarak hükme bağlanmıştır.
Asgari Ücret Yönetmeliğinde asgari ücretin saptanmasında cinsiyet farkı gözetilemeyeceği hükme bağlandı.Ayı zamanda 2007 yılında Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle hane halkı içinde kadınlar tarafından üretilen ürünlerin düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması sonucu kadınların elde ettikleri gelirler vergiden muaf tutulmuştur.
Kadınların istihdamının önündeki engelleri kaldırmak amacıyla "İş ve Meslek Bakımından Ayrımcılık Hakkındaki 111 Sayılı ILO Sözleşmesi" kapsamında işe yerleştirmede cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmaya yönelik olarak 2006 yılında yayımlanan Tebliğ ile Kamuya işe yerleştirme ile ilgili iş ve işlemler sadeleştirilmiş, kamu taleplerinde cinsiyet ayrımı yasaklanmıştır.
2006 yılında yayımlanan ve İŞ-KUR İl Müdürlüklerine iletilen bir talimat ile özel sektör işyerlerinin, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça iş ilişkisinde cinsiyete dayalı ayrım yapamayacakları konusunda işverenlerin bilinçlendirilmesi sağlanmıştır.
2004 tarihli ve ''Personel Temininde Eşitlik İlkesine Uygun Hareket Edilmesi'' konulu Başbakanlık Genelgesiyle; kamu kurum ve kuruluşlarının personel alımında hizmet gerekleri dışında cinsiyet ayrımı yapılmaması gerektiği bildirilmiştir. 5 Aralık Kadın Hakları Günü kadınlarımıza kutlu olsun. Fark yaratan kadınlarımıza teşekkür ediyoruz."