Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden ailelere uyarılarda bulunarak çocuklarına karşı daha hassas davranalarını istedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, internet sitesinde ailelere yönelik bir açıklama yaparak, okul öncesi çocukların ev dışında yalnız başlarına dolaşmalarına ve inşaat alanları gibi yerlerde oynamalarına müsaade edilmemesi uyarısında bulunuyor.
Türkiye genelinde kayıp sayısının hızlı artışı aileleri tedirgin etti.
Açıklanan verilere göre bu yılın başından itibaren kayıp çocuk sayısı bini aşarken, en çok kayıp müracaatı İzmir'den, sonra 106 ile Ankara, 84 ile Mersin ve 63 ile geçen yılın şampiyonu İstanbul'dan geliyor.
Bölgelere göre en çok kayıp müracaatı Ege'den yapılırken bunu Marmara, İç Anadolu, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu izliyor. Öte yandan Ege Bölgesi'nde 210 kayıp çocuktan 145'inin kız olduğu belirtiliyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü, internet sitesinde yayımladığı tavsiyelerle ise şöyle:
* Çocuklar evden dışarı çıktığında, nerede ve kimle birlikte olduklarını her seferinde söylemelerini öğütleyin.
* Dışarı çıkan çocuğun üzerinde fazla miktarda para ve kıymetli eşya bulunmamasına dikkat edin.
* Çocuklarınızı mahalledeki oyun alanlarında bile olsa mutlaka gözaltında bulundurun.
* Çocukların oynadıkları bölgede alışılmamış şekilde ve sıklıkta dolaşan şahıs veya araçları, gerektiğinde en yakın güvenlik kuvvetleri birimlerine bildirin.
* Mümkünse, şüpheli kişilerin eşkallerini ve araçların plaka numaraları ile markalarını ve renklerini tespit etmeye çalışın.'
Uzman önerileri
* Çocukların küçük yaşlardan itibaren duygularını, düşüncelerini, sevinç ve sıkıntılarını çekinmeden açabileceği ortamlar oluşturulmalıdır.
* Aileler, çocukları yargılamadan, kendilerini onların yerine koyarak dinlemelidir.
* Her konuda çocuklara karşı adil ve tutarlı olunmalıdır.
* Aileler kolay yoldan ünlü olmak için evden kaçan gençleri bekleyen tehlikeler konusunda çocukları bilgilendirmelidir.
* Aileler çocuklara dayak ve baskı uygulamamalı, sorunları içtenlikle konuşarak çözme yoluna gitmelidir.
* Ergenlik döneminde çocuklara karşı hoşgörülü ve sabırlı olmalı, onların yeni bir kimlik kazanma çabalarını anlayışla karşılamalıdır.
* Çocukların görüşleri ve duyguları önemsenmeli, kendisine ait eşyaları olmalıdır.
* Aileler, çocuklar arasında ayırım yapmamaya, onları birbiriyle ve başka çocuklarla kıyaslamamaya, kardeş kıskançlığına yol açacak davranışlardan kaçınmaya özen göstermelidir.
* Eşler çocukların yanında tartışmamalı, birbirlerini boşama ile tehdit etmemelidir.
* Kaçırılma ve taciz olaylarında, suçluların akraba ve yakınlar arasındaki şahıslar arasından çıktığını unutmayın. Şeklinde uyarıda bulundu.