Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Kılıç, Türkiye Sanayi Stratejisi belgesi almak amacıyla İstanbul’da düzenlenen toplantıyı değerlendirdi.

Strateji belgesinin açıklanması amacıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ve çok sayıda sanayicinin katılımıyla İstanbul Çırağan Sarayı'nda toplantı düzenlendiğini ve Alaplı’yı temsilen bu toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Kılıç’ın bulunduğu açıklandı. Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası’ndan konuya ilişkin gönderilen yazılı açıklama şu şekilde:

“BİZİM İÇİN İYİ OLDU”
İstanbul Çırağan Sarayında yapılan bu çok önemli toplantıya katılmamız bizim açımızdan çok iyi oldu. Toplantının amacı Türk Sanayinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğin yükseltilerek dünya ihracatından daha fazla pay alan, nitelikli işgücüne sahip ve çevreye topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşü hızlandırmaktı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi, 2011-2014 yıllarını kapsıyor ve 72 eylemden oluşuyor. Strateji, yatay ve sektörel politikalar olmak üzere 2 temel üzerine oturuyor. Toplantıda konuşan Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Hisarcıklıoğlu, eskiden ülke kalkınması için yapılması gerekenin sanayi hamlesi olduğunu hatırlatarak, sanayi ürünlerinin azlığına dikkati çekti. Şartların değiştiğini, eskiden uygulanan politikaların anlamını yitirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Artık sadece fabrika kurmak yetmiyor. Enerjimizi, kaynaklarımızı, sanayimizin daha fazla katma değer üretebilmesi için harcamamız gerekiyor'' dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise yaptığı konuşmada, makroekonomik alanda sağladıkları güven ve istikrarın üzerinde mikro alanda ihtiyaç duyulan reformları kararlı bir şekilde hayata geçirmenin zamanının geldiğini belirterek, ''İşte Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı, mikro alanlardaki reformları gerçekleştirmemizi sağlayacak bir enstrüman olduğu için son derece önemli ve kıymetlidir'' dedi.

YAPILAN AÇIKLAMALAR
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, bugün açıklanan sanayi strateji belgesini, geçmiş dönemlerdeki net katkısı belirsiz, teşvik ağırlıklı sanayi politikalarından uzaklaşan ve rekabetçi bir düzenin oluşturulması yönünde olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini kaydetti. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, rekabet gücü analizleri yapılan 7 seçilmiş sektörün arasında, Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi, lojistik ve altyapısal avantajlar nedeniyle petrokimya sektörünün de  Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'ne dahil edilmesini istediklerini belirtti. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de, ''rotası belli olmayan gemiye rüzgar nereden eserse essin fayda etmez'' diyerek, Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'nin içeriğinin yanı sıra Türkiye'nin hedefli, stratejili, eylem planlı bir çalışma yöntemine ulaşmış olmasının önemine işaret etti”