KESK'e bağlı Eğitim-Sen Ereğli Baştemsilcisi Kerim Özdemir, "5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Sorunlarımızı kamuoyuyla paylaşıyor ve hükümetten sorunlarımızın çözümünü talep ediyoruz. Çözüm, öretmenle başlar" dedi.
"Öğretmenlik mesleğinin standartları düşürülmüş, nitelikli öğretmen yetiştirme politikaları terk edilmiştir. Öğretmenler, sık sık değişen eğitim politikalarının ve siyasi iktidarların tasarruflarının mağduru olmuştur" diyen Özdemir, yazılı açıklamasında şunları söyledi;
"ÖĞRETMENLER GEÇİNEBİLMEK İÇİN EK İŞ YAPMAK ZORUNDA KALIYOR"
"Ülkemizdeki öğretmenler, OECD ülkeleri içerisinde en çok çalışan, en düşük maaş alan öğretmenler arasındadır. Öğretmenlerin bugünkü kazançlarıyla kendilerini yetiştirmeleri ve geliştirmeleri mümkün değildir. Öğretmenler geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kalmaktadır. Öğretmen açıkları gün geçtikçe artmakta, 350 bin işsiz öğretmen atama beklemektedir; Öğretmen açıkları sözleşmeli ve ücretli öğretmenler eliyle kapatılmak istenmekte, eğitimde kadrolu çalıştırma politikasından adım adım vazgeçilmektedir. Eğitimde benimsenen esnek çalışma uygulamaları aynı işi yapan farklı statülerde öğretmen istihdamını gündeme getirmiş, kariyer basamakları uygulaması ile öğretmenlerin sınıflandırılması, eğitimin niteliğini olumsuz etkilemiştir; eğitimde güvencesiz istihdam son yıllarda belirgin bir şekilde artmış, ücretli öğretmenler saati 6 TL'den ayda 720 TL'ye istihdam edilmeye başlanmıştır. Eğitime bütçeden yeterli pay ayrılmamasının ve eğitimin gün geçtikçe paralı hale getirilmesinin bir sonucu olarak öğretmenler 'katkı payı' toplayan birer 'tahsildar' durumuna düşürülmüştür. Sınıf mevcutlarının fazla oluşu eğitimi ve öğretmenlerin mesleklerini sağlıklı bir şekilde yapmalarını engellemektedir. Öğretmenlerin iş yükünün fazlalaşması ve çalışma ortamından kaynaklı meslek hastalıklarında artış söz konusudur. Demokratik haklarını kullandıkları ve sendikal çalışmalara katıldıkları için her yıl çok sayıda öğretmen soruşturma geçirmekte, cezalandırılmakta ya da sürgün edilmektedir. Ülkemizde 'kreş hakkı' olmadığı gibi, doğum izinleri de evrensel standartların çok altındadır. Öğretmenler öğretmen evlerinden yeterince yararlanamamaktadır. Sınıf öğretmenlerinden kesilen paralarla kurulan İLKSAN amacına uygun hizmet vermemektedir. Öğretmenlerin ulaşım ve barınma sorunları devam etmektedir. Öğretmenlerin büyük bölümü kirada oturmaktadır. Öğretmenlerin çeşitli ödenekleri (ek ders, yolluk, sağlık giderleri vb.) zamanında ödenmemektedir."