Yönetim Danışmanı ve kitap yazarı Hakan Turgut günümüz siyasetçileri ve liderlik analizlerini değerlendirdi.

 Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğü'nde öğrencilere liderlik eğitimi veren Yönetim Danışmanı ve kitap yazarı Hakan Turgut, günümüz siyasetçilerini liderlik açısından değerlendirdi.  
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve muhalefet liderleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ilgili ilginç analizler yapan Turgut, politik gaflarıyla ilgili de uyarılarda bulundu.   
Yönetim Danışmanı ve Kitap Yazarı Hakan Turgut, YURTKUR Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Merkez yurdu sosyal tesislerinde uygulamaları olarak öğrencilere liderlik dersinin ardından günümüz siyasetçileri ile ilgili ilginç değerlendirme ve analizler yaptı. ABD'nin Harvard Üniversitesi'nde liderlik eğitimini alan ve safkan işletmeci olduğunu ifade eden Turgut, halen koltuklarını korumaları ve takipçilerinin bulunması gibi nedenlerden bugünkü siyasi partilerin genel başkanları Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli'nin gerçek anlamda 'lider' olduğunu ifade etti. Turgut, Başbakan Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile ilgili ilginç değerlendirme ve analizlerini ise şöyle anlattı: 
"Başbakan Erdoğan, liderliğin en güzel örneklerini gösteriyor. Gerek uluslararası, gerekse ulusal arenada. Ben bu anlamda, bir yönetim organizasyon bilimcisi olarak çok başarılı buluyorum. Başbakan Erdoğan'da en önemli özellik, samimi olması ve gerçekleri paylaşması. Bu onun halk nezdinde de daha fazla itibar sahibi olmasını, insanların ona güvenmesini ve bu güvenoyunu da zaman içerisinde katlamasını sağlıyor. Rakamlar da bunu gösteriyor. En yeni lider Kemal Kılıçdaroğlu. O da zorlu bir süreçten geçti.
İtiraz edenler oldu. Muhalif gruplar oldu. Hali hazırda, koltuğunu korumaya devam ettiğine göre demek ki liderlik ilkelerini uyguluyor. Ve takipçileri de onları talip ediyor ki, lider olarak kalıyorlar.  
Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, şuan ki siyasi iktidar oylarını arttırmış olmasına rağmen, hem konumlarını koruyabildiler. Hem de istikrarlı bir şekilde büyümelerini sürdürebildiler. Sonuçta bir iktidar bir de muhalefet var Türkiye'de. Gerek Bahçeli, gerek ise Kılıçdaroğlu, kendi gruplarında başarılı liderler. Ama karşıt görüşler diğer görüşün liderini başarısız görecektir. Bu da çok normaldir. Objektif olarak baktığımızda liderlik koltuğunda oturuyorlarsa ve bunu devamlı kılabiliyorlarsa, liderlikten söz etmemiz gerekiyor." 
  "CUMHURBAŞKANI GÜL, ÖRNEK LİDER"
Turgut, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı bilimsel olarak çok fazla inceleyemediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül'ün örnek bir lider olarak gördüğünü belirten Turgut, Gül'ün liderlik özelliklerini ise şöyle anlattı: 
"Bilimsel olarak kendilerini çok fazla irdelemedim, çok detaylı olarak maalesef bilgilendiremeyeceğim ama Cumhurbaşkanımı Gül'ü iyi bir lider olarak gördüğümü söyleyebilirim. Hem duruşu ile hem de davranışlarıyla, örnek bir anlayış sergiliyor. Hem halka çok yakın, halkla iç içe olmaya özen gösteriyor. Örnek olarak twitter'den 'iyi geceler Türkiye'm' diye bir mesaj gönderebiliyor. O mesajı cep telefonunuzdan aldığınızda, 'Cumhurbaşkanım bana iyi geceler mesajı gönderdi' deyip, samimiyet ve hüsnü-zan besleyebiliyorsunuz. Siyasi irade açısından, tüm partilere eşit mesafede durmaya çalışıyor. Kendi objektifliğine, nesnelliğine zarar gelmemesi için elinden gelen maksimi yum çabayı sarf ettiğini gözlemleyebiliyorum. Uluslararası arenada da çok iyi temsil ettiğini düşünüyorum. Gerek yurt dışındaki, konuşmaları, gerekse uluslararası arenadaki diyalogları olsun. Sert çıkış gerektiğinde, yapığı çıkışlar, ortamı yumuşatması gerektiğinde yumuşatması, Cumhurbaşkanımız Gül'ün çok iyi yaptığı şeyler. Örnek bir lider." 
 
"ARINÇI'IN İNANILMAZ BELAGATİ VAR" 
Bülent Arınç'ın ise Başbakan Yardımcısı olduktan sonra daha kritik bir rol üstlenmeye başlandığını vurgulayan Turgut, Arınç'ın inanılmaz bir belagate sahip olduğunu ifade etti. Arınç'ın düzgün ve yerinde kullandığı üslubu ile iknada başarılı olduğunu vurgulayan Turgut, "Arınç, Başbakan Yardımcısı olduktan sonra çok daha kritik bir rol üstlendi. Arınç'ın çok ciddi bir siyasi geleneği var. İnanılmaz bir tecrübe. Bu tecrübesini her alanda yansıtabiliyor. İnanılmaz bir belagati var. Etkileyici üslubuyla anlatım tarzıyla, ikna konusunda çok başarılı" dedi.    
 
POLİTİK GAFLAR 
Turgut, ülkemizde birçok siyasi liderin politik gaf yaptığını belirtti. Politik gaflardan kabul edilebilir olanlarının normal olduğunu belirten Turgut, "Politik gafların yapılması çok normaldir. İnsanlar hata yapabilir ancak bu politik gafların türü ve niteliği önemlidir. Tür ve niteliği açısından vatandaşın affedemeyeceği politik gaflar yapılırsa mutlaka sandığa yansır. Diğer taraftan kabul edilebilir politik gaflar yapılabilir. Bu da normaldir. İnsan olmanın doğasından kaynaklanır. Karikatüristler dalgalarını geçerler.  Biraz okuruz, güleriz eğleniriz. Bu olur. Milli ve manevi duygularla yani insanların milliyetleri, inançlarıyla ilgili politik gaf yaparsanız,  bu kolay kolay affedilmez" dedi. 
   
"POLİTİK GAFLARDA
MEDYAMIZ ÇOK İYİ" 
Kılıçdaroğlu'nun oy kullanamaması, oğlunun yaşını bilmemesi gibi gafların yanı sıra Bahçeli'nin 'piskevüt', Önder Sav'ın 'hac' gibi gafları olduğunu hatırlatan Turgut, "Politik gaflar her liderin yaptığı şeyler. Birçok lider sürekli politik gaf yapıyor. Ülkemizde politik gaf yapıldığında medyamız çok iyidir. Mutlaka yakalar ve bunu lanse eder. Şana kadarki gaflardan kabul edilebilenler de var, edilemeyenler de var bence. Bunlardan bir kısmı benim değerlendirme setimde kabul edilemez, bir kısmı kabul edilebilir" diye konuştu.  
Liderlerin boy, pos, kaş ve göz, karizma gibi sebeplerden takip edilmediğini belirten Turgut, özellikle son yıllarda siyasi liderlerin projelere göre takip edilmeye başlandığını ifade etti. Turgut, "İnsanlar kimseyi kara gözü, karakaşı için takip etmezler. İcraatları, eylemleri ve projeleri nedeniyle takip ederler. Dolayısıyla takip eden, partilere destek veren insanlar, aslında parti liderlerinin projelerine destek veriyor.  Buda ülkemiz adına sevindirici. Çünkü projesi olan liderler, iktidara geldiğinde sonuçta halk nemalanıyor" dedi.