Kdz.Ereğli Sağlık Sen Başkanı Ali Kabaş da domuz gribi konusunda bilgilendirdi.

Türkiye?de gündem değiştirmek için öne çıkarıldığı konusunda çeşitli teorilerin üretildiği domuz gribi konusunda bir açıklama da; Kdz.Ereğli Sağlık Sen Başkanı Ali Kabaş?dan geldi. Kabaş bu konuda Sağlık Bakanlığı?nın sınıfta kaldığını da öne sürdüğü açıklamasında şöyle dedi:

?2003 ten itibaren dünyada ilk olarak SARS ile başlayan, KUŞ GRİBİ ile devam eden ve DOMUZ GRİBİ ile gündemimizi meşgul eden, milyonlarca dolar para harcadığımız salgınların ölüm oranlarının abartıldığı kadar korkutucu olmadığını rakamlar ortaya koymuştur. Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) verilerine göre, milyonları yok edeceği söylenen  SARS hastalığında ölü sayısının 167, KUŞ Gribi'nde 436 ve DOMUZ Gribi'nde şimdiye kadar 160 ülkede 1154 kişidir. Dünya nüfusu göz önüne alındığında ölme ihtimalimiz: 8 milyonda birdir. Yaşamınız süresince: düşerek ölme ihtimaliniz: 250/1, silahla vurularak ölme ihtimaliniz : 325/1, araba kazasında ölme ihtimaliniz: 5000/1, küvette ölme ihtimaliniz: 807.000/1, yataktan düşüp ölme ihtimaliniz: 2 milyonda bir olduğu düşünülürse; küvette boğularak ölme ihtimalimiz daha fazla gibi gözüküyor. 2005'den bu yana Veremden 1.6 milyon kişi öldüğü, her ay Güney Afrika'da 50 bin kişinin AIDS'den ölüdüğü, her gün bin 600 kişinin yine AIDS'den yaşamını yitirdiği, her yıl on binlerce kişinin araba kazalarında can veriyor olduğu düşünülürse aynı yaygaranın koparılmıyor olması acaba bu işin içinde bu işten çok paralar kazan uluslar arası aşı firmaları mı var şüphesini doğurmaktadır.?
Kabaş, ?H1N1 Domuz gribi virüsü, mevsimsel influenzadan daha bulaşıcıdır? diye vurgu yaptığı açıklamasına şu bilgilendirmeler ile devam etti:
-Hastalığın şiddeti ve yayılım etkisi önceki pandemilerle kıyaslandığında orta düzeydedir.
-Bilim adamları Dünya çapında virüse karşı bağışıklığın çok düşük düzeyde olduğunu veya hiç olmadığını ya da sadece yaşlı nüfusla sınırlı olduğunu bildirmektedir.
-Aşılanması gereken risk grupları, hamile kadınlar (özellikle 3. trimestirdeki), 6 ay - 24 yaş arası çocuk ve genç erişkinler, astma dahil kronik akciğer hastalığı olanlar, kanser tedavisi gören veya başka bir nedenle bağışıklık sistemi bozulmuş hastalar ilk aşamada aşılanması planlanan risk gruplarıdır.
-Bunun yanında hastalar ile yakından ilgilenmek zorunda kalacak sağlık personeli en önemli risk grubunu oluşturmaktadır. Bu yüzden sağlık çalışanlarına muhtemel bir pandemi sırasında sağlık sisteminin çökmemesi için, hem kendini, hem ailesini hem de diğer hastalarını domuz gribinden korumak için aşı yapılması kaçınılmaz görünmektedir.