Zonguldak Öğretmenevi’nde, Yapı Denetim Kanunu ve Uygulamaları Bilgilendirme toplantısının üçüncüsü gerçekleştirildi.
Toplantıya, Zonguldak Bayındırlık ve İskan Müdürü Kemal Memiş, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü Yapı Denetimden Sorumlu Müdür Yardımcısı Şenol Yücel ve müteahitler katıldı.
Toplantıda konuşma yapan Zonguldak Bayındırlık ve İskan Müdürü Kemal Memiş, “Yapı Denetim Kanunu ve Uygulamaları Bilgilendirme toplantısının 3. yapıyoruz. İlk bilgilendirme toplantımızı yapı denetim firmaları ile, 2. toplantımızı ilgili idarelerle yaptık. Üçüncü toplantımızı ise inşaatları bire bir yerinde uygulayacak ve yapacak olan siz değerli meslektaşlarımızla yapıyoruz. Bundan sonra 4. bilgilendirme toplantımızı ise proje firmaları ile düzenlemeyi düşünüyoruz” dedi.
Ardından bilgi veren Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü Yapı Denetimden Sorumlu Müdür Yardımcısı Şenol Yücel ise “Bakanlığımız, yapı denetimi yasa taslaklarını birleştirmiş ve 595 sayılı yapı denetimi hakkında kanun hükmünde kararnameyi hazırlayarak, 10 Nisan 2000 tarihinde resmi gazetede yayımlanmıştır. 4708 sayılı kanunun amacı, can ve mal güvenliğini teminen, imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak ve yapı denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Bu amaç doğrultusunda, denetim işçilerinin, yapının denetimini üstlenen fenni mesulleri tek çatı altında toplayan kurumsallaşmış kuruluşlar eliyle yürütülmesi öngörülmüştür.
Yeni yapılan düzenleme ile denetçi olmak için gerekli olan 12 yıllık mesleki deneyim süresi 5 yıla indirilmiştir. Bu sayede denetçi kadrosunun gençleştirilmesi amaçlandırılmıştır.
Yapı denetim kuruluşu denetim sınırı 360.000 m2 ile sınırlandırılmıştır. Ancak yapının tamamlanarak denetim hizmet bedeli idaresince ödenen kısmın m2’si, kuruluşun sorumluluk alanından minha edilmektedir. Ayrıca, kuruluş denetimini üstleneceği son iş ile 360.000 m2’yi geçebilmektedir. Ancak bu işi bitirmeden yeni iş alamamaktadır” dedi.