CHP Milletvekili Koçal ve 22 arkadaşı maden ocaklarındaki iş kazaları ile ilgili meclis araştırması istedi.

Bilinçsizce ve teknolojiden uzak yapılan maden işletmeciliği, gerekli yatırımların yapılmasından kaçınılması, hızlı ve yüksek kazanç sağlanabilmesi için üretim zorlamaları kazalara davetiye çıkarmaktadır. Mühendislik bilim ve teknolojisinden uzak, teknik elemanın gözetim ve denetimi olmaksızın, tamamen ilkel koşullarda yürütülen emek yoğun işletmecilik tarzı terk edilmelidir.

Türkiye'nin Madencilik sektörü ve iş kazaları bakımından dünyada  3.cü, Avrupa'da 1. sırada olduğunu belirten CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal 22 milletvekili arkadaşının da imzasını alarak TBMM Başkanlığına sun duğu önergeyle, en sonr Bursa'da meydana gelen grizu faciasını da hatırlatarak bu konuda me clis araştırması yapılmasını istedi. Koçal "Madencilik faaliyetleri sırasında yaşanan iş kazalarında, pek çok çalışan yaşamını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır" sözleriyle başladığı araştırma önergesinde şöyle dedi: Yine son yıllardaki kaza istatistikleri incelendiğinde, özellikle madencilik sektöründe iş kazalarının belirgin bir şekilde artarak devam ettiği görülmektedir. Maden kazaları incelendiğinde; teknik, sosyal, eko-nomik, eğitim, planlama, denetim sorunları vb. pek çok nedeni olduğu görülmektedir. Yoğun birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine üretimin, teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılması, buna ek olarak denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması iş kazalarının artmasına ne den olmaktadır. Son olarak 10 Aralık 2009 tarihinde, grizu faciasının meydana geldiği Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi Bükköy Mevkiindeki maden işletmesinde yapılan hazırlık ve üretim çalışmaları, işletmenin firmanın MİGEM'e (ETKB, Maden İşleri Genel Müdür lüğü) vermiş olduğu işletme projesine uygun olarak yürütülüp yürütülmediği; Maden Kanunu'nun 31. maddesine göre ataması yapılan ve işyerinin iş sağlığı ve güvenliği denetiminden sorumlu olan maden mühendisinin (teknik nezaretçi(nin)lerin) ücretlerini ruhsat sahiplerinden alarak yaptıkları denetimlerin ne kadar etkili olduğu,  Yaşanan kazalar ve sonucunda yapılan tespitler; MİGEM tarafından yapılan denetimlerin yetersiz olduğunun bir göstergesidir. Bu denetimlerin daha başarılı olabilmesi için konunun uzmanı olan meslek Odalarının (Maden Mühendisleri Odası vb.) sürece dâhil edilmesi gerekmektedir.

YATIRIM YAPILMALI
Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesinde 10.12.2009 tarihinde meydana gelen ve 19 kişinin ölümüyle sonuçlanan iş kazasının nedenlerinin: Kazanın meydana geldiği kısmın kirli hava çıkışının-kaçamak yolunun bulunmaması, Kazanın meydana geldiği kısmın havalandırmasının yetersiz olması, Uygun gaz ölçüm cihazı olmayıp yeterli ölçümün yapılamaması, Yeraltı elektrik tesisatının alev sızdırmaz olmaması, Kullanılan patlayıcıların, yeraltı ateşlemelerinde kullanılacak türden olmaması, olabileceği düşünüldüğünde bu eksiklikler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca uygulanacak idari para cezalarının yeniden belirlenmesi, gerektiği;
Bu anlamda yeraltı üretim kültürünün yaşatılması büyük önem taşımaktadır. Yeraltı üretim kültürünün yaşatılması için, bu konuda deneyimli TTK ve TKİ gibi kamu kuruluşlarımızın ayakta kalması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Bu kurumlarımız üretim yaparken aynı zamanda    iş güvenliği ve eğitim anlamında okul görevi de görmektedirler. Bu nedenle güçlendirilmeleri için gerekli çalışmalar zaman geçirilmeden yapılmalıdır. Bilinçsizce ve teknolojiden uzak yapılan maden işletmeciliği, gerekli yatırımların yapılmasından kaçınılması, hızlı ve yüksek kazanç sağlanabilmesi için üretim zorlamaları kazalara davetiye çıkarmaktadır. Mühendislik bilim ve teknolojisinden uzak, teknik elemanın gözetim ve denetimi olmaksızın, tamamen ilkel koşullarda yürütülen emek yoğun işletmecilik tarzı terk edilmelidir. Ölümlere, yaralanmalara ve maddi kayıplara neden olan kazaların ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi amacıyla gerekli olan düzenleme, araştırma ve geliştirme programlarının doğru şekilde yapılandırılabilmesi için; 10.12.2009 tarihinde Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesinde meydana gelen ve 19 kişinin ölümüyle sonuçlanan iş kazasının nedenlerinin araştırılması, Madencilik sektöründe yaşanan iş kazalarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve gerekli araştırmalarının yapılarak Yüce Meclisimizin ve Halkımızın bilgilendirilmesi amacıyla, Anayasanın 98'inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğünün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ederim.