Zonguldaklı Yönetmen Metin Kaya’nın son filmi “Derin Çığlık/263”, yakın bir zamanda gösterime girecek. Birgün Gazetesi, yarın tam sayfa olarak sinema tarihçisi ve eleştirmeni Zahit Atam’ın Metin Kaya ile yapılan son filmi “Derin Çığlık/263” ile ilgili söyleşiyi, TTK Kozlu Müessesesi’nde 3 Mart 1992 yılında yaşanan ve 263 maden işçisinin hayatını kaybettiği bu anlamlı günde yayınlayacak.
Yönetmen Metin Kaya, yeni filmiyle ilgili şunları söyledi;
“1992 yılında 263 maden işçisinin öldüğü adını da ‘Derin Çığlık/263’ olarak koyduğumuz filmde, grizunun nedenlerini-nasıllarını teknik olarak aramıyoruz, bir Zonguldak öyküsü anlatıyoruz. Zonguldak’ta ocakları, üretimi, anlatıyoruz ve Zonguldak’ta felaketleri tarif ettiğimiz grizuda maden işçileri ve çevrede yarattığı etkileri anlatıyoruz. Tabii ki bunun içerisinde Kozlu grizusunun nasıl yaşandığını da anlatıyoruz. Kozlu grizusu 1992 yılında gerçekleşiyor, maskeleri olmadığı için sadece zehirlenerek ölen 100’ün üstünde işçi var. Aradan 18 yıl geçmiş Karadon’da hala maskeleri olmadığı için zehirlenerek ölen insanlar var. Demek ki; hiçbir mesafe alınmamış. Ne örgütlülükte, ne işçi sağlığında yol alamamışız. Tamamen geriye gitmişiz. Önemli olan örgütlü mücadeledir. Bu filmde şehrin arka yüzünü gösteren bir sahnemizde var. Patlamaların zehrin, metan gazının, karbonmonoksitin nelere yol açtığını, havalandırmanın ve maskenin madencilikte ne kadar önemli olduğunu ve o grizu patlamasından sonra büyük yürüyüşte önderlik eden kadınların hayatlarında ne çilelere katlandıklarını, tazminatlarla birlikte nelerle karşılaştıklarını anlatan bir film olarak izleyenlerin karşısına çıkacağız. Çekimini bir buçuk yılda tamamladık, 100 dakikalık bir film olacak. 1992’de 3 Mart grizusunda 263 maden işçisinin öldüğü, 77’sinin yaralandığı Kozlu grizusunu yaşayanlarla, tanıklarla, ölenlerin yakınlarıyla ve dünyada hiçbir filmde bu kadar madenci hayatı görsel olarak üretim anını görmediğimiz güzellikte bir film olarak izleyicilerle buluşacak.”
Öte yandan Metin Kaya’nın yönetmenliğini yaptığı Zonguldaklı maden işçilerinin 1990-1991 grevi ile Ankara yürüyüşünü konu alan “100 Bin Kişiydiler” belgesel filmi, Antalya’da yapılan 46’ncı Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi İlk Belgesel” ödülünü almıştı.