AKP Kdz.Ereğli Gençlik ve Kadın Kolları tarafından düzenlenen 'Şehitler Gecesi Çanakkale' konulu konferansta konuşan ilahiyatçı yazar Ömer Döngeloğlu, Çanakkale savaşının her yönüyle destan ve acı bir hatıra olduğunu söyledi.

Çanakkale'de Lazı, Türkü, Kürdü, Çerkezi ile kol kola omuz omuza mücadele verip, aynı şekilde şehit olan ecdadın 'Mehmetçik' sıfatıyla tarihe geçtiğini belirten Döngeloğlu, "Çanakkale Zaferi'nin başı da sonu da bir destandır. 250 bin şehidin her birinin ayrı ayrı hikâyesi var. Bu savaşın sonunda yıllarca kınalı kuzularını, eşlerini bekleyen anneler olmuş. Şehitlerin adına mezarlar yapılmış. İçinde yatıyormuş gibi gidip ziyaret edilmiş, dualar okunmuş. Kısaca saymakla bitiremeyeceğimiz kadar destanlar ve hatıralar yaşanmış. Biz de bu ecdadın torunları olarak kayıtsız kalamayız." dedi.

"Çanakkale destanını bize kazandıran o nesle, şükran borçluyuz." diyen Döngeloğlu, "Bu toplantılar da onun için tertip ediliyor. Cephede herkes 'Mehmetçik' olmuş. Çanakkale önemli ile destandır, acı bir hatıradır. Bize de o destanı paylaşmak ve yad etmek düşüyor." diye konuştu.

Mehmetçiklerin bütün dünyaya topraklarımızda yatan düşman askerine bile engin hoşgörü göstererek, 'o artık bizim misafirimizdir' diyecek kadar büyük bir millet olduğunu gösterdiğini de kaydeden Döngeloğlu, "Büyük millet olmak; Hz. Ali gibi güç elindeyken affedebilmektir. Yoksa Irak'ta olduğu gibi her türlü acımasızca vahşet ve zilleti işlemekle büyük millet olunmuyor. Bu şekilde olsa olsa büyük şeytan olunur." şeklinde konuştu.

Döngeloğlu, Çanakkale'de savaşın en sıcak anında bile ibadetinden geri kalmayan neslin torunları olarak 'Allah bizi de aynı duygu ve düşünceden mahrum bırakmasın' dileğinde bulundu.