Alaplı'da 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle tören düzenlendi.

Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, siyasi parti ilçe başkanları ve yöneticileri, Alaplı Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcıları Nevzat Solmaz, Eyüp Yanar, Alaplı İlçe Tarım Müdürü Rafet Yılmaz, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Alaplı Ziraat Odası yönetim kurulu üyeleri ve oda tarım mühendisleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Alaplı Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Şerefatin Acar, Bilindiği gibi her yıl 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu kutlama, uluslar arası tarım üreticileri federasyonunun(IFAD)1984 yılında Hindistan da yapılan genel kurulda alınan bir kararla başlamıştır. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu 1946 yılında çiftçilerin hak ve menfaatlerini korumak amacı ile kurulmuş bir organizasyondur. IFAD 80 ülkeden Ziraat Odaları Birliğimizle birlikte 115 çiftçi kuruluşunun üye olduğu ve Dünyada 600 milyon çiftçi ailesini temsil eden bir kuruluştur. Uluslararası tarım üreticileri birliği tarımın dünyadaki önemini her alanda savunmaktadır. Ülkemiz de 5 milyon çiftçimizi de Ziraat Odaları Birliğimiz her konuda savunmakta ve komisyonlarda temsil etmektedir. Son zamanlarda etin kilosunun 25-30 liralara yükselmesi tüketici halkımızı sıkıntıya sokmuştur. Bütün sebebi küçük işletmelerin hayvancılığı bırakmasından dolayıdır. Hükümetimiz hayvancılığa büyük destek vermesine rağmen bazı yanlış uygulamalar hayvancılığı frenlemektedir. Ziraat Bankası en az 10 baş süt ineği uygulamasını 2 baş ineğe indirdiği takdirde ve kesime yaş kotası getirmek sureti ile et primi uygulamasının getirilmesi yani et desteği uygulamasına geçildiği takdirde hayvancılık gelişecektir dedi.
Oda olarak başlattıkları organik tarım çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığını belirten Acar, Oda olarak başlatmış olduğumuz organik tarım çalışmalarımız iyi netice vermiştir. 2009 yılında organik tarıma kayıt olan çiftçilerimiz geçen yıl olduğu gibi bu sene de dekar başına 25 TL destek almaya hak kazanmışlardır. Çevre Koruma Amaçlı Program da gerçekleştiği takdir de dekar başına 90 Dolar da Avrupa Birliği verecektir. Böylece çiftçi, dekar başına 170 TL para alacaktır diye konuştu. Fındık üreticisinin bu yıl yüzünün güldüğünü belirten Acar şunları söyledi:
"Karadeniz çiftçisinin bu sene yüzü gülmüştür. Fındık desteği ile sadece Alaplı'ya 12 milyon ve mazot gübre desteği ile de 647 bin TL gelmiştir. Bütün fındık üreticisine 700 milyon destek verilmiştir. Fındık da 6 liradan aşağıya düşmemiştir.150 TL devlet desteği ile beraber fındığın kilosu ortalama 7,5 TL olmuştur. Alan bazlı fındık desteği başvurularındaki katı uygulamaların yumuşatılması gerekmektedir. Aynı zamanda babası ve annesi ölmüş çiftçilerimiz intikal işlemlerini yaptıramadığı için bu destekten yararlanamamaktadır. Yine tapulama esnasında verasete iştirak diye kesilen tapulardan hisse sahiplerinin birinin ölümü halinde diğer hissedarlar mazot, gübre, fındık desteği, kredi desteklerinden yararlanamamaktadır. 11 bin çiftçimizden bu sene 5 bin 300 çiftçimiz destek alabilmiştir. 5 bin 700 çiftçimiz mağdur olmuştur. Bu uygulamaların acilen giderilmesi gerekmektedir. Çiftçilerimiz, 60 yıllık fındık bahçelerinin orman alanı veya 2B vasfında kabul edilmesinden dolayı bu devlet desteklerinden mahrum kalmaktadır. Bu uygulamaların düzeltilmesini ve alan bazlı fındık desteğinin devam etmesini arzu etmekteyiz. Bu dilek ve temennilerimle bütün dünya çiftçilerinin Çiftçiler Gününü kutlar saygı ve sevgilerimi sunarım.