Zonguldak'ta faaliyet gösteren restoran ve eğlence mekanları, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Polisevi, Orduevi ile Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası'nın personeli ve üyeleri dışında halka hizmet vermesine tepki gösterdi. Dün Konak Otel'de düzenlenen toplantıya, Deniz Kulübü İşletmecisi Metin Koçaklı, TTK Memurlar Lokali İşletmecisi Sami Aydın, Yaman Restoran (Kilise) İşletmecisi Levent Yaman, Alaborina ortakları Murat Uzun ve Ali Özçep, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Lokali İşletmecisi Yaşar Aslankılıç katıldı. Diğer işletme sahipleri ise, mazeretleri nedeniyle toplantıya katılamadıklarını bildirdi.
Eğlence mekanları ve restoranlar adına ortak basın açıklamasını okuyan Alaborina ortaklarından Murat Uzun, şunları söyledi:
"KAPANMA NOKTASINA GELDİK"
"İlimizde faaliyet gösteren Polisevi ve Orduevi'nde sivil vatandaşlarımıza da düğün, nişan, sünnet düğünü, okul baloları gibi organizasyonlar yapılmıyor. Buna karşın Polisevi ve Orduevi'nden alınan fiyatlar ile işletmelere gelen müşteriler, buradan aldıkları fiyatları pazarlık hususu yapıyor ve bu fiyatlara inilmediği takdirde buralarda organizasyonlarını yapıyorlar. Zonguldak şehir merkezinde, Orduevi ve Polisevi'nin kuruluş amacı dışında, sivil restoran gibi çalışarak düğün, nişan, balo gibi organizasyonlar yapması ile ilgili eleştirilerimizi daha önce defalarca gerek emniyet müdürlerimizi ziyaret ederek, gerekse basın yolu ile dile getirdik. 2010 yılı yaz ayı geldiğinde aynı sorunun devam ettiğini gözlemliyoruz. Müşterilerimiz Polisevi ve Orduevi'nden aldığı fiyatları, bizlere yine pazarlık unsuru olarak sunuyor, netice alamazlarsa, Polisevi ile Orduevi'ni tercih ediyorlar. Devletin, özel sektöre rakip olması gibi bir durum ortaya çıkıyor. Zaten ekonomik potansiyeli kısıtlı olan ilimizde bu durum, var olan işletmelere ciddi zararlar veriyor. İşletmelerin kendilerini yenileyebilmeleri, kalitelerini artırmaları yapacağı iş ile de alakalı bir durumdur. Ancak yaşama savaşı verebilen işletmeler bu durumdan gerçek anlamda mağdur oluyor. Dönemsel olarak Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da buna benzer organizasyonlar Oda binasında yapılıyor ve ortaya hiçte şık olmayan bir görüntü çıkıyor."
"GEREKİRSE HUKUKSAL
ALANDA MÜCADELE EDECEĞİZ"
"Biz, Polisevi ve Orduevi'nin kuruluş amacına uygun şekilde, kendi bünyesine dönük çalışmasını ve hizmet vermesini, devletin imkanları ile bize rakip olmamasını, Odası mensubu olduğumuz Ticaret ve Sanayi Odası'nın da bu hizmetleri özel işletmelerden hizmet alımı yaparak bu işletmelere katkı sağlamasını arzu ediyoruz. Yine balıkçı barınakları da kuruluş amacına uygun olmadan kullanılıyor, bu bölgelerde piyasaya halka açık ticari faaliyetler yürütülüyor. Özellikle meslek odaları ve devlet kuruluşlarının ilimizde faaliyet gösteren işletmelere rakip olması, maddi açıdan olduğu kadar, hatta daha fazla manevi olarak bizleri yaralıyor. İlimiz transit bir şehir değil. Tüm işletmeler birbirleri ile zaten rekabet halindedir. Toplu yemek, düğün, balolar gibi organizasyonlar bu işletmelerin ayakta kalmasını sağlayan tek faaliyetlerdir. Bu organizasyonlara artık hakkı olmayan hiçbir kurum ve kuruluşun ev sahipliği yapmasını istemiyoruz. Bu konuda işletmeciler olarak bu güne kadar yapmış olduğumuz girişimlerin sonuçsuz kalması nedeni ile şartlar bugüne kadarki olduğu şekli ile devam ederse, bundan sonraki mücadelemizin, hukuksal alanda olacağını, aşağıda imza ve adresleri bulunan işletmeler olarak saygılarımızla arz ederiz."
"CAN ÇEKİŞİYORUZ"
TTK Memurlar Lokali İşletmecisi Sami Aydın ise, bu tür yerlerin vergiden muaf olduklarının altını çizerek, "Bizler, elektrik, su, vergi, sigorta ile çalışanların ücretlerini ödüyoruz. Zonguldak potansiyeli kaldırmıyor. Sıkıntımız burada. Son zamanlarda Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası da işletmeciliğe soyundu. Hakkımızı savunması gereken kurum, Polisevi ve Orduevi gibi bize rakip olursa, bizi kim savunacak? Üyeler, meslek odalarının emanetidir. Bu emanetlerine sahip çıksınlar. Artık kapanma noktasına geldik. Adeta can çekişiyoruz" diye konuştu.