Alaplı'da tarım arazilerinde kullanılması gereken halk dilinde pat-pat olarak bilinen tarım araçları amacı dışında Karayolunda kullanıldığında ölümlere neden olur.

2010 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Alaplı'da 13 çiftçiye halk dilinde pat-pat adı verilen tarım aracı dağıtılacağı bildirildi. Tarım aracı olarak kullanılması gerek pat-patların amacı dışında karayolunda kullanılmasından sonra birçok ölümlü kazaların meydana geldiği belirtiliyor. Devletin çiftçilere yönelik destekleme projesi adı altında dağıttığı pat-patların ölüm makinesine dönüştüğünü belirten vatandaşlar ise, tarım arazisinde kullanılması gerek pat-patların bu gün karayolunda kullanılarak ölümlere davetiye çıkardığını ifade ediyorlar.

180 ÇİFTÇİYE DESTEK
Alaplı'da 180 çiftçinin çeşitli makine ve ekipman desteği almaya hak kazandığı belirtildi. Buna göre 13 kişi Patpat, 28 kişi ilaçlama motoru,135 kişi tırpan motoru sahibi olacağı bildirildi. 2010 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında makine ve ekipman alımları desteklenmesi programı kapsamında Zonguldak'a tahsis edilen hibe miktarının kullandırılmasında uygulama rehberi, ilçelerin müracaatları ve ilçelerin tarım deseni ile potansiyelleri dikkate alınarak değerlendirilmeleri sonuçlandı. Toplam 408 tarım makine ekipmanı alacak.. Değerlendirmeler sonucu tahsis tutarı doğrultusunda 2 balyalama makinesi, 2 silaj makinesi,1 yem hazırlama ünitesi, 37 pülverizatör alımı, 2 süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, 99 el traktörü,  18 çayır biçme makinesi, 12 kişiye olmak üzere toplam 408 adet makine ve ekipmana yüzde 50 hibe desteği kararlaştırıldığı" bildirildi.

EMNİYET GÖZ AÇTIRMIYOR
Patların tarım aleti statüsünde olduğu için Karayoluna çıkışlarına kesinlikle izin vermeyeceklerini belirten Alaplı İlçe Emniyet Müdürü İsmail Baş, "Tarım aleti olan bu pat patlara ekleme kasa ve şanzıman takarak yük ve yolcu taşımacılığında kullanıyorlar.
İstatistiklere göre son 2 yıl içinde pat pat kazaların çoğu ölümle sonuçlandığını görüyoruz. Bu konuda sık,sık köy muhtarlarımızı uyarıyoruz. Ayrıca köy halkını bilinçlendirmek için köy camilerinde Cuma hutbesi okuttuk.
Buna rağmen vatandaş pat patı ile ilçe merkezine gelmeye devam ediyor."