Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'nde 17 Mayıs'ta meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 işçiden ocakta kalan 2'sinin işçinin cesedinin çıkartılması Çin'den gelecek firmanın gelmekten vazgeçmesi bomba etkisi yarattı. İşçileri kurtarmanın yanı sıra kuyuda bakım ve onarım yapması beklenen Çinli ekibin gelmeyişine siyasiler ve sendikalar açıklamalarda bulundular. GMİS Genel Sekreteri Taci Alkaya, CHP İl Başkanı Osman Yayla ve MHP İl Başkanı Mustafa Korkutan, TTK Yönetimine ve AKP'ye ateş püskürdü.

ALKAYA; "TTK ALTERNATİF ARAMALIYDI"
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Taci Alkaya, şunları söyledi;
"Kuyuyu açan firma daha hızlı ve kalıcı çalışma olacağını düşünülerek böyle bir yol izlendi. Ancak, taşeron firmanın bu kadar süre beklenmemesi gerektiğine inanıyorum. Şu anki TTK kendi kadrolarıyla bu çalışmayı yapmanın yollarını araştırmalıydı. GMİS olarak bu yönde gerek TTK yönetimi ve gerekse kamuoyuyla bu düşüncelerimizi paylaşmıştık. Bugün gelinen noktada yaptığımız uyarıda haklı olduğumuzu görüyoruz. Yaşadığımız şu günlerde kurum olarak bununla ilgili gerekli projeler ve alternatif çalışmalar yapılmalıydı. Bu kurum böyle bir olayın ardından anında kurtarma çalışması yapabilecek donanıma sahiptir. Bunu da daha önce ifade etmiştik. Ama kurum endirekt olarak kuyuyu açan Çinli firmayla irtibat kurdu. TTK'nın elindeki donanımla birlikte oluşturacağı ekiple, iki madenci kardeşimiz bugüne kadar çıkarılabilirdi. TTK'nın da bu donanıma sahip olduğunu biliyoruz. Çünkü kurum bu gibi kuyuları geçmişte kendisi açmıştı. Burada hem arkadaşlarımızın çıkarılması hem de çıkarılma sırasında kuyunun da bakımı yapılarak, patlamadan doğan arızaların giderilmesi hedeflenmiş olabilir. Çinlilerin gelmeyecekleri yönündeki haberlerin ardından, 'Kuyu yaptık, ama bakımını biz yapmıyoruz' düşüncesi ortaya çıkmış oldu. Yaşanan talihsiz kazanın ardından TTK, patlamanın meydana geldiği maden ocağının bakımını kendisi yapmalıydı. Bu konuyu aslında bütünüyle ele almak lazım. Bu anlamda gerek kurumda ve gerekse bürokraside sıkıntılar yaşandı. Bu olay kurumun kömür üretimine de olumsuz yönde yansıdı. Gerek patlama ve gerekse patlama sonrası ortaya çıkan tablo, TTK' da uygulanan taşeronlaştırmanın yanlış olduğunu da gözler önüne serilmiş oldu. Teknik donanımla ilgili GMİS olarak önümüzdeki günlerde daha geniş açıklama yapacağız."

YAYLA; "KENDİNİZİ O  ANNE BABANIN YERİNE KOYUN"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Osman Yayla da, AKP iktidarına yüklendiği konuşmasında şunları söyledi;
"Bu Çin olur, Amerika olur, Rusya olur, bu Türkiye'nin bugünkü iktidarın bir ayıbıdır. Bizi idare edenlerin kesinlikle büyük ayıbıdır. Hele Zonguldak'a karşı affedilemeyecek bir hatadır. Kendimizi o anne, baba, eş ve kardeşlerin yerine koyalım. Denize petrol atığının içine bir karga düşüyor ve bütün dünya seferber oluyor. Kurtarmak için askeri filolar gönderiliyor. Bunun örneklerini yakın tarihte yaşadık ve yaşıyoruz. Benim iki madenci şehidim toprağın altında duruyor. Aylardır Çin'den adam gelecek. Böyle bir gerekçe olabilir mi? Bu çok ayıp bir durum. Hele Zonguldak'a karşı bu iktidarın vermesi gereken çok büyük hesapları var."

KORKUTAN; "AKP  YANLIŞ ATAMALAR YAPTI"
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak İl Başkanı Mustafa Korkutan ise şunları söyledi;
"Milliyetçi Hareket Partisi olarak yapmış olduğumuz basın toplantılarının tamamına dikkat edilecek olursa, TTK Karadon Müessesesi'nde meydana gelen grizu faciasından sonra halen daha cenazesi çıkarılmayan iki şehidimizin durumlarını sorduk ve hatırlattık. Cenazelerin halen daha çıkarılmayışının Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun büyük bir eksikliği olduğunu ifade ettik. Yine referandum sürecinde yapmış olduğum açıklamalarda bu konuyu sürekli hatırlatarak gündemde tutmaya gayret ettim. Bu konunun bu noktaya geleceğini biliyordum. Maalesef AKP iktidarı yapmış olduğu bürokratik atamalarda ehliyet ve liyakat sistemine dikkat etmiyor. Kendi yandaşlarının olmasına dikkat ediyor. Bu sebeple de işi bilmeyen ehliyet sahibi olmayan kişiler maalesef görevlendiriliyor. İşte bu bugün Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda da ortaya çıkmıştır. Bizim aylardan beri söylediğimiz, TTK yöneticileri bu konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatmalıdır. Bu cenazelerimiz, şehitlerimiz buradan ne zaman çıkarılacak? TTK'nın bu gücü yok mu? Devletimizin bu imkanı yok mu? Bu sorularımız cevapsız kaldı. Aylar öncesinden yapılması gereken şey şimdi yapılmaya gayret ediliyor. Bu aylar evvelinden yapılmalıydı. Şimdi yeni bir ihaleden söz ediliyor.
Daha önce oradaki firmanın iflas ettiğinden söz edildi. Şimdi kurtarma ekiplerinin gelemeyeceğinden söz ediliyor. 28 cenaze çıktıktan sonra kalan iki cesedin çıkarılmasının zor olacağı biliniyordu.
O ihale o gün yapılmalıydı. Hem iktidarın suçudur, hem de bu bölgenin milletvekillerinin ilgilenmeyişinin sonucudur. Hem de buradaki yöneticilerimizin bu işi kavrayacak ehliyete sahip olmadığının en büyük göstergesidir. Şimdiden hiç olmazsa sayın milletvekilleri bu işe el atmalıdır. AKP'nin yöneticileri bu işe el atmalıdır. Bu şehitlerimizin buradan çıkarılması noktasında bu ihalenin kısa sürede yapılması gerçekleştirilmeli."