** Türkiye Taşkömürü Kurumu Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde taşeron firmada çalışan işçiler maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. İşçiler, maaşların sadece 30 maden işçisinin öldüğü zaman tam olarak yattığını bildirdi.

** Eyleme resim veren GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, "Taşeron firmaların ne şartlarda işçi çalıştırdıklarının işte göstergesi burada. Biz istiyoruz ki; arkadaşlarımızın düzenli olarak sigorta primleri yatsın, asgari ücretle çalışıyorlar maaşları düzenli olarak ödensin, okula giden çocuklarına harçlık verebilsinler, ev kiralarını ödeyebilsinler, elektrik su paralarını ödeyebilsinler, evinin zorunlu ihtiyaçlarını alabilsinler" dedi.

 TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde bir firmada çalışan maden işçileri, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Önceki akşam vardiyasında maaşlarını alabilmeleri için Kurban Bayramı'nı beklemeleri söylenen maden işçileri, ocağa inmeyerek eylem yaptı. Maden işçilerini Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu ve Yönetim Kurulu üyeleri ziyaret ederek destek verdi.
GMİS'DEN DESTEK
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, GMİS Üzülmez Temsilciliği önünde yaptığı konuşmada, Karadon'da meydana gelen grizu patlamasında taşeron firmasının ölülerine sahip çıkmadığını belirterek, "Gece vardiyası ve bugün gündüz vardiyası maaşlarını alamadıklarından, maaşlarında kesinti yapılmasından dolayı bir eylem başlatmışlardır. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak arkadaşlarımızın yanındayız. Taşeron firmaların ne şartlarda işçi çalıştırdıklarının işte göstergesi burada. Biz istiyoruz ki; arkadaşlarımızın düzenli olarak sigorta primleri yatsın, asgari ücretle çalışıyorlar maaşları düzenli olarak ödensin, okula giden çocuklarına harçlık verebilsinler, ev kiralarını ödeyebilsinler, elektrik su paralarını ödeyebilsinler, evinin zorunlu ihtiyaçlarını alabilsinler. Bu nedenle GMİS olarak başlatmış oldukları bu haklı mücadeleyi destekliyoruz. Bu eylem haklarını alana kadar devam edecek. Daha önce böyle bir sıkıntı olmuştu ama ödenmişti. Ben bu sıkıntıyı genel müdürümüze aktaracağım, bugün şehir dışında yarın gelmezse telefonla görüşeceğim. Karadon'da şirket ölüsüne bile sahip çıkamadı. Burada dirisine ne kadar sahip çıkar, çıkmadığı ortada. Maaşlarını ödemediği, mağdur ettiği ortada ama taşeronlara sahip çıkanlar var. Taşeronların geçek yüzünü burada görsünler. Bu sıkıntıları, sorunları da çözsünler."
EYLÜL MAAŞLARI YATTI
Ramis Muslu ve yönetimi konuşmanın ardından firmanın Genel Koordinatörü Mehmet Günaydın ile görüştü. Firmanın Genel Koordinatörü Mehmet Günaydın da, işçilere sadece geçen aydan kalma yüzde 30'luk ödemelerin kaldığını belirterek "Eylülün maaşları yattı. Fakat geçen aydan kalma yüzde 30'luk bir eksik para gönderdiler. Arkadaşlar 'Onu da istiyoruz' ve 'İşe girmiyoruz' dedi. Biz onları burada topladık. Bayram arefesinde bunları toplu olarak alalım dedik. Patronlar aldıklarının fazlasını buraya veriyorlar" dedi.
30 MADEN İŞÇİSİ ÖLÜNCE
MAAŞLAR TAM YATMIŞ
Firmada çalışan bir maden işçisi, Karadon Müessese Müdürlüğü'nde meydana gelen grizu patlamasında 30 işçi ölünce iki ay maaşların tam olarak yattığını söyledi. 1.5 yıldır bu firmada çalıştığını belirten maden işçisi, ilk defa 30 maden işçisi öldüğünde maaşların tam yattığını belirterek şöyle konuştu: "Her ay maaşlarımızda kesinti oluyor, vermedikleri zaman oluyor. Bu ay 750 TL maaş alanlara 400 TL yatmış. Ben 1.5 seneden beri buradayım, bir tek Karadon'da meydana gelen patlamada 30 maden işçisinin öldüğü zaman iki ay tam olarak maaş verdiler. Ondan sonra aynı sıkıntılar yine başladı. Devlet sektörü olsa böyle olur muydu? 700 TL'ye çalışıyoruz, 180 TL araba parası veriyoruz, 100 TL bakkala veriyoruz elimizde 400 TL kalıyor. Her ay bizden 50 TL 'Vinç bozuldu' diye para kesiliyor. Ben şimdi burada konuştum, benim işim bitti. Yarın çıkışımı alırım."
Bir diğer maden işçisi ise, "Bayrama kadar bekleyeceksiniz' dediklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bu sabah 'Ocağa giren girsin, girmeyen girmesin' dediler. Şimdi içeri alacaklar tek tek 'Giriyor musun, girmiyor musun?' diye soracaklar 'Girmiyorsan hadi eyvallah' diyecekler. Olay bu şekilde, tehdit var yani."
Daha önce aynı firmada çalıştığını belirten Recep Adıgüzel ise, 6 ay önce işten atıldığını ve alacaklarının ödenmediğini söyledi. Adıgüzel, 1.5 yıla kadar çalıştığını belirterek "2010'un Mart ayındaki eylemden sonra ocakta bir tane nezaretçi kasıtlı olarak üzerime geldi.
Onunla kavga etmek zorunda kaldık ve beni işten attılar. Nisan ayının 17'sinde işten atıldım, 6 ay oldu, 6 aydır benim maaşımı ödemiyorlar."  Muslu ve Günaydın'ın görüşmesinin ardından Muslu, işçilere sorunun halledileceğini belirtti. İşçiler ise eylemlerine devam etti.