Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr.Bilal Cin, Sağlık Bakanlığı'nın yeni uygulaması olan ambulanslarda doktor uygulamasının kaldırılarak, acil tıp teknisyeni bulundurulması uygulamasına ilimizde de başlandığını açıkladı. Kısaca paramedik denilen acil tıp teknisyenlerinin acil vakalara hakim bir hekim gibi yetiştirildiklerini ve vatandaşın bundan korkmasına gerek olmadığını ifade eden Dr.Cin, şu açıklamayı yaptı: "Bütün ambulanslardan doktor kaldırılacak. 112 Acil Servisleri, komuta merkezi ve istasyonlar olmak üzere iki bölümde hizmet veriyor. Komuta merkezinde mutlak surette doktor bulunuyor, 112'lerde doktor var, yok değil... 112 istasyonlarımız A1, A2 ve B tipi istasyonlarımız olmak üzere üçe ayrılıyor. A1 istasyonlarımız hekim bulunan, A2 istasyonlar hekim bulunmayan, B tipi istasyonlar da hastaneye entegre olan istasyonlarımızdır. Yeni yeni istasyon sayıları çoğaltılıyor, bütün illerde istasyonlarda iki katına yakın çoğalma olacak. Bunun da iki yıl içerisinde gerçekleşmesi planlanıyor. İstasyon sayısı artınca, dolayısıyla ambulans, personel de artacak. Ama görünende bir gerçek var, Türkiye'de hekim sayısı bu istasyonlarımızı karşılayacak şekilde artmıyor. Haliyle de yeni açılacak istasyonlar A2 istasyonlarıdır. Yani paramedik ve acil tıp teknisyeni olan istasyonlar olacak. Şöyle bir algı oluşmasın, 'Ambulansta hekim yok, bunlar ne bilir?' düşüncesi olmasın. Bu personelimiz gayet iyi eğitimini almış arkadaşlardır. Bu paramedik eğitimi yüksek öğretim kurumumuz tarafından veriliyor. Atanıp geldikten sonra bizde ki periyodik eğitimleri de devam ediyor. Bu eğitimlerin çoğunluğu da Ankara'da veriliyor. 9 Mart'ta ilimizde Gazi Üniversitesi'nden Odyoloji Bölümü'nden iki eğitmen arkadaş gelecek ve eğitim verecekler. Yıl içerisinde bütün teknisyen ve paramedik arkadaşların eğitimleri devam edecek."
"BU TEKNİSYENLER ACİL VAKA
HEKİMİ GİBİ YETİŞTİRİLİYOR"
"Kısaca 'hekim yok' demeyelim, komuta merkezlerinde hekimlerimiz var. Bu arkadaşlar aldıkları vakalarla ilgili en ufak bir tereddüt yaşadıklarında, komuta merkezindeki hekimler telsiz telefonla irtibata geçip vaka bilgisini verip, yapılması gerekenleri komuta merkezindeki hekimden öğrenebiliyorlar. Zonguldak il merkezinde 5 istasyonumuzdan 4 tanesinde hekim var. Bu istasyonlar zaten kapatılmıyor. Yeni açılacak istasyonlar için bu bahis söz konusu... İlçe merkezlerinde birer istasyon, il merkezinde bir istasyon daha, nüfus ve trafik akışına göre kimi beldelerimizde açılması söz konusu olacak. Vatandaşın korkmasına gerek yok, bu teknisyenler acil vaka hekimi gibi yetiştiriliyor. Örneğin ambulansa bir yaralıyı aldığında bu vakaya yapılması gereken müdahaleyi paramedik arkadaşlar da yapabilecek. Bizim hastayı alış ve hastaneye varış süremiz maksimum zaten 10 dakika, bu süre zarfında da bu arkadaşlar ne yapılması gerekiyorsa, bunun eğitimini alıyorlar ve pratikte de uyguluyorlar.
Keşke yeterli sayıda doktor olsa da, tüm istasyonlarda doktor bulunsun. ABD, Kanada ve bir çok Avrupa ülkesinde ambulanslarda hekim zaten yok. 911 Acil Servislerinde ambulanslardan inen görevlilerin yakasında paramedik kartı vardır.
 Aracı kullanan ve müdahaleyi yapan paramediktir. Aynı uygulama ülkemizde uygulamaya hazırlanıyoruz. Ülkemizdeki acil sağlık hizmetlerimiz çoğu Avrupa ülkesinde örnek alınılan bir sistem..."