MÜCADELEDEN KAÇMAK YOK: Biz kıdem tazminatının tartışılmasını dahi doğru bulmuyoruz. 12 Eylül Askeri darbesinden sadece bir ay sonra geriye çekilen kıdem tazminatı tavanının, 1982 yılında tekrar geriye çekildiğini biz unutmadık. Şimdi daha da aşağılara çekilmesi hedefleniyor. Geçmişte, sendikacı, emekçi büyüklerimizin kıdem tazminatı konusunda verdikleri mücadele sayesinde bugün kıdem tazminatı hakkımız korunuyor. Bizler de kıdem tazminatı hakkının gelecek kuşaklarda da korunabilmesi için mücadele etmekten çekinmeyeceğiz.

Kısa adı TTK olan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun müesseselerini gezen Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Karadon'da sabah işe giden madencilere yaptığı konuşmada, ,TTK'ya işçi alımı, Kıdem Tazminatı, 2008 sonrası işe girenlerin emeklilikleriyle ilgili sorunlarla ilgili görüşlerini  ve ülke genelinde çalışma yaşamındaki gelişmeler konusunda açıklamalarda bulundu.
Alabaş, TTK ve MTA'daki sorunların çözümde başarılı sonuçlar elde edebilmek için mücadele verdiklerini  ve bunun dışında da  örgütlenme çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getirerek şunları ifade etti:

İŞÇİ ALIMI KONUSU
TTK'ya işçi alımı için çalışma içindeyiz.TTK Genel Müdürlüğü iki yıldır bakanlıktan işçi talebinde bulunuyor. Acilen işçi alınması gerektiğini belirtiyorlar. Biz de Genel Maden İşçileri Sendikası olarak dosyalar hazırladık ve başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olmak üzere, bölge milletvekillerine, siyasi kadrolara, ilgili kurumlara bu sorunu anlattık.
Size de Genel Merkez ve şube yöneticilerimiz, temsilcilerimiz, gazetemiz aracılığıyla bilgi aktardık.  Sizler de köylerinizde, gittiğiniz yerlerde işçi açıklarının ortaya çıkardığı sorunları anlattınız.
Yaptığımız görüşmelerde TTK'ya işçi alımı konusunda belirli bir noktaya geldik.
Kurum zararını, kamu ekonomisinin sıkıntılarını ve işsizliği öne çıkartmaya çalışıyorlar.
Biz de maden işçiliğinin zorluğunu, insanca bir yaşam düzeyini anlattık, anlatıyoruz. Kimi zaman ipler kopma noktasına geldi. Şimdi bölge siyasetçileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Hazine ve Maliye ile görüşmeler yapıyorlar. İnşallah bir anlaşma noktası bulunur.

KÖMÜR İTHİLATINA
KAYNAK HARCANIYOR
Türkiye, giderek artan bir şekilde her yıl 4 milyar dolarını taşkömürü ithalatı için dışarıya veriyor. Türkiye'nim taşkömürü ihtiyacı ar-tarken TTK'nın ve bölgenin kömür üretiminin düşmesine seyirci kalamayız. TTK'nın işçi açıkları giderildiğinde kısa sürede üretimi artırabileceğimizi her ortamda söylüyoruz. Siz de çevrenize anlatmaya devam ediniz.

EMEKLİLİK SORUNU ÇÖZÜM AŞAMASINDA
TTK'ya özellikle 2009 yılında işbaşı yapan arkadaşlarımız için kafa karıştıran emeklilik konusunu da çözdük.
Sosyal Güvenlik Kurumunda Danışma Kurulu konuyu görüştü.
Yönetmelik ve yasa değişikliği yapacaklar. Katkı veren herkese teşekkür ediyoruz.

TARTIŞILMASINA BİLE KARŞIYIZ
Kıdem Tazminatı konusunda sözde bir taslak basına sızdırıldı.
Bu sözde tasarının, kıdem tazminatını yok etmeye dönük ve tamamıyla işverenlerin uzun zamandır talep ettikleri istekleri yansıttığı açıkça görülüyor.
Biz sendikalar ve çalışanlar olarak gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
Ortada, Hükümet ya da ilgili bakanlık adına hazırlanmış ve konunun sosyal tarafları olan işveren ve sendikalara sunulmuş resmi bir kanun tasarısı olmadığı açıklandı.
Biz kıdem tazminatının tartışılmasını dahi doğru bulmuyoruz.
12 Eylül Askeri darbesinden sadece bir ay sonra geriye çekilen kıdem tazminatı tavanının, 1982 yılında tekrar geriye çekildiğini biz unutmadık. Şimdi daha da aşağılara çekilmesi hedefleniyor. Geçmişte, sendikacı, emekçi büyüklerimizin kıdem tazminatı konusunda verdikleri mücadele sayesinde bugün kıdem tazminatı hakkımız korunuyor. Bizler de kıdem tazminatı hakkının gelecek kuşaklarda da korunabilmesi için mücadele etmekten çekinmeyeceğiz. Biz, üst örgütümüz Türk-İş'in ifade ettiği gibi Kıdem Tazminatımıza yapılacak bir saldırıyı asla kabul etmiyoruz ve buna karşı her şart altında mücadele edeceğiz.

Alabaş'ın ziyaretinde GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS Karadon Şube Yöneticileri de hazır bulundu.