TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs'ta meydana gelen patlamada kuyuya düştüğü tahmin edilen madencilerin aileleri, madencilerin cenazelerine hala ulaşılamamasının kendilerini üzdüğünü bildirdi. Madencinin cesetlerinin çıkarılması için yapılacak uluslararası ihalenin hazırlıklarının ise tamamlandığı bildirildi.

Maden ocağının eksi 540 kodunda meydana gelen patlamayla oluşan göçükte Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerine rastlanılmaması üzerine 735 metre derinliğe kadar ulaşan kuyuya düştüğü tahmin edilen işçilerin cenazesinin çıkarılması için 18 Ekim'deki ihalenin sonuçlanmasının beklendiği öğrenildi. Kuyunun ilk montajını yapan CITIC International Cooperation firmasının 10 yıllık tamir ve bakım sözleşmesi bulunmasına karşın deneyimli elemanları olmadığını gerekçe göstererek işten çekilmesi üzerine yapılacak uluslararası ihale için tekliflerin 18 Ekim'de alınmaya başlanacağı bildirildi. Madencilerden Dursun Kartal'ın oğlu Pamukkale Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Turgut Kartal (23), Şili'de madencilere verilen değeri gördüklerinde aileleri adına sevindiklerini, kendi adlarına ise üzüntülerinin arttığını söyledi.
Facianın ardından 5 ay geçmesine rağmen babasının ve arkadaşının cenazesine ulaşılamadığını anlatan Kartal, şöyle dedi: ''Şili'de yerin 624 metre altına yeni kuyu açılarak işçilere ulaşılırken bizim 200 metre derinlikte açık olan kuyudan cenazelerimizin çıkarılmaması üzüntümüzü arttırmıştır. İnsanın aklına ister istemez 'Ya babam sağ olsaydı' sorusunu getiriyor. Demek ki kurtarma çalışması yürütemeyeceğimiz için beklerken ölecekti. Bunları düşünmek acımızı katlıyor. Yetkililer 18 Ekim'den sonra ihale sürecinin tamamlanmasıyla kuyuda onarıma başlanacağını söylüyor. Aile fertleri olarak en azından babamızın mezarının başında dua etmek istiyoruz.''
Kartal'ın eşi Gülhizar Kartal da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan konuyla ilgili destek beklediğini, tek isteğinin eşinin cenazesinin bir an önce çıkarılması olduğunu kaydetti. Engin Düzcük'ün amcasının oğlu Ergin Düzcük de Şili'deki madencilerin kurtarılması olayının herkese örnek olması gerektiğini belirterek, ''Bizim isteğimiz cenazemize kavuşmak. Aradan geçen her gün üzüntümüzü arttırıyor. Dua edecek bir mezarımız bile yok'' dedi.