AKP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, Anayasa Değişikliği Referandumu ve bakanların gelişiyle ilgili geniş açıklamalar yaptı. Başkan Uçar, iki bakanın da yaptığı incelemelerin neticesinde bazı sorunların giderileceğini ifade ederek parti olarak amaçlarına ulaştıklarını belirtti.
AKP İl Başkanı Hamdi Uçar, Anayasa Değişikliği Referandumu'na "hayır" cevabı vermeyi ve verdirtmeyi düşünenlere tepki göstererek şu açıklamayı yaptı;
"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE
FARKLI DÜZENLEME GETİRİLEBİLİR"
"Buna karşı olan, 'hayır' diyenler, bugün kendileri bu maddeler halkın önüne getirildiği zaman muhalefet edenler, Meclis'te muhalefet yapmadılar. Sadece Meclis'te protesto ettiler, oylamaya katılmadılar. Samimiyseniz çıkıp ortaya bu kanunlara 'hayır' deseydiniz. Neden şimdi 'hayır' dedirtmek için çaba sarf ediyorsunuz. Yeni anayasanın içinde demokrasi, insan hak ve özgürlüklerinin olmadığını söylüyorlar. Bunlar komik mazeretler, bunlara halk bile güler. Memurların toplu sözleşmeli grev haklarıyla ilgili, sendikal haklarıyla ilgili, grev hakkı yok. Ama önümüzdeki düzenlemede buna daha farklı bir düzenleme getirebilir. Burada hak ve özgürlükler konusunda bir adım atılmış. Bir mesafe alınıyor, alınan mesafeye destek verin. Az bulunuyorsa, bunla ilgili eleştiri yapın. Onun dışında aslında üstünde durdukları konu; Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) anayasa yapısına itiraz ediyorlar. İtirazları da HSYK'nın sayısının artırılması ve seçimiyle ilgili farklı bir yöntem getiriliyor. Açıkçası bunlar gelişmiş ülkelerin hukuk yapısı içinde olan sistemlerdir. Buna 'hayır' diyen, bunu kabul etmeyen, 'bu demokratik yapıyı güçlendirmiyor' diyen kişiler açıkçası ne yaptığını bilmeyen insanlardır. Bu yeni yapılanmaya destek vermeyenler farklı maksatlar için bunu tenkit ediyor. Okusunlar, baksınlar öyle 'biz bunu istemiyoruz' desinler. Buna kargalar bile güler. Biz teşkilat olarak bunun çalışmalarını yapıyoruz."
İl Başkanı Uçar, anayasa değişikliğine "hayır" diyen CHP ve MHP ile ilgili de şunları söyledi;
"KENDİ KENDİLERİYLE
TEZATA DÜŞÜYORLAR"
"Genel merkezde hukukçularımız kitapçık hazırlıyor. Anayasanın eski hali ve yeni halini kitapçığa koyacağız. Biz bunları halkımıza anlatacağız. Halkımız zaten çoğunu biliyor ve ne yapılmak istendiğini anlıyor. Bununla ilgili biz de önümüzdeki günlerde teşkilat olarak teknik bir çalışma yapacağız. Karşı tarafta bakıyorsunuz parlamentoda grubu bulunan siyasi partiler, parlamentoya gelmemiş, oyunu kullanmamış. Gelmiş halka 'hayır deyin' diyor. Halk demez mi onlara, 'siz hayır deseydiniz, bize neden hayır dedirtiyorsunuz' diye. Bunların halkın önüne gelmesine karşı çıkıyordunuz. 'Buna halk karar vermesin' diyordunuz. Şimdi halkın karar verme ortamında 'hayır' dedirtiyorsunuz. Halk o zaman 'sen karışma kardeşim' der. Çok biliyordunuz, gitseydiniz Meclis'e oyunuzu kullansaydınız. Halkın referandumuna niye karşı çıktınız? 'Halka gitmesin' diye neden dediniz? Kendi kendilerine tezata düşüyorlar. Vatandaş zaten biliyor. Olaylara siyasi bakan, ideolojik bakanlar farklı pencereden bakıyorlar. Onlara da pek yapabileceğimiz bir şey yok. Tepki gösteren insanları çoğunluk zannetmeyin. İşin özünde sessiz bir çoğunluk var. Yapılan anketlerde yüzde 60'ın üzerinde 'evet' çıkıyor. Sayın Başbakan 53 ilde program düzenliyor. Buna karşı çıkan Cumhuriyet Halk Partisi'nin amacı üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. CHP ve MHP'nin söylemleri, bunlar 20 yıl önce sokakta birbirini yiyorlardı. Şimdi bir araya geldiler. Bu samimiyet görüntüsünü değerlendirmek lazım… Dün birbirine kurşun atanlar, yarın ne yapar? Düşünmek lazım."
Uçar, hafta sonu gelen iki bakanın ziyaretlerini değerlendirerek, bakanları Zonguldak'a getirtmeye devam edeceklerini belirterek şöyle konuştu;
"TEŞKİLAT OLARAK AMACIMIZA ULAŞTIK"
"Geçtiğimiz hafta sonu iki bakanımız vardı, önümüzdeki hafta içinde de Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu gelecek. Bakanlarımızın bu gezisi gecikmiş bir gezi, aslında bundan 2,5 ay önce geleceklerdi. TBMM'de Anayasa Değişikliği Referandumu gündemde olduğu için ertelemek durumunda kaldılar. Ulaşım ve sanayi ve ticaret anlamında sorunlarımızın yerinde incelenmesi açısından bizzat kendilerinin gelmesini daha verimli olacağını düşündük. Çok dolu dolu bir ziyaret oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanımız, Ereğli ve Alaplı bölgemizdeki müteşebbislerimizin, oradaki tersane sahiplerimizin sorunlarını sıkıntılarını yerinde gördü, inceledi. Denizcilerimizin, tersanecilerimizin yarım kalmış gemilerini tamamlamak için Ziraat Bankası'ndan kredi temini konusunda bir girişimde bulunuldu. Organize sanayilerimizin sorunlarını çok yakından incelediler. Bunlarla ilgili bakanlık yetkililerimiz notlarını aldılar, önümüzdeki süreçte sorunları çözmek için çaba sarf edeceğiz. Ulaştırma Bakanımız da Mithatpaşa Tüneli'ne bağlı Kilimli, Çatalağzı, Muslu, Türkali ve Filyos sahil yolumuzun hayata geçirilmesi konusunda sözler verdi. Bu güzergahlarda ufak tefek onarımlar ve bakımlar yapılmış. Biz onlara pansuman tedaviler diyoruz. Ama şehrimizdeki çevre yolumuz için çok önemli bir gezi olduğunu düşünüyoruz. Çok önemli projelerimizden biri olan Kozlu Balıkçı Barınağı'nın açılışını yaptılar. Sayın Bakanımız çok önemli bir şey söyledi, 'Biz Zonguldak'a 120 milyon TL yatırım yaptık.' Karaman-Zonguldak güzergahı, Ereğli-Zonguldak güzergahımızın yüzde 95'nin bitmiş olacağını ifade ettiler. Bitirilmesi için kaynak verdiler, o kaynağın olduğunu söylediler. Bu da duble yol konusunda, ulaşım konusunda geri kaldığımızı ve az iş yaptığımızı görmüş oldular. Bu anlamda hem bu yıl, hem de önümüzdeki yıl ciddi anlamda yatırımlar yapacaklarını belirttiler. Parti ve teşkilat olarak amacımıza ulaştık." İl Başkanı Uçar, önümüzdeki hafta içinde gelecek olan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da bazı incelemelerde bulunacağını açıklayarak, "Bakanımız ilgili kurumlarla toplantılar yaparak Bartın, Ereğli ve Alaplı'da sorunları masaya yatıracak. Aslında biz Valilik önündeki köprünün açılışı ile ilgili bir düşüncemiz vardı. Ama orayı inşallah Başbakanımıza da açtırabiliriz. Böyle bir düşüncemiz var" şeklinde konuştu.