Her yıl 3 milyondan fazla kişinin bu hastalıktan ölmekte ve tüm dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerin %10'dan fazlasının bu hastalığa sahip olduğunu ifade eden Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, "KOAH Dünya Sağlık Örgütü'ne göre tüm dünyada önde gelen 4. ölüm nedenidir" dedi.
Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, 14 Kasım Dünya KOAH günü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Külekçi Uğur, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı); hava yollarını tıkayan, solunum fonksiyonlarını en aza indirgeyerek, oksijenlenmeyi azaltan, süreğen bir hastalıktır. KOAH'ın tedavi sürecinin zor ve uzun olması, ekonomik ve iş gücü bakımından kayıplara neden olması ve yaşam kalitesini azaltması nedeniyle önlenmesi çok önemlidir" dedi.
(KOAH ile ilgili, farkındalık oluşturmak ve bilinci artırmak amacıyla her yıl Kasım ayının 3. Haftası Çarşamba günü tüm dünyada "Dünya KOAH Günü" olarak belirlendiğini ifade eden Uğur, "Bu gün kapsamında yapılan etkinliklerle KOAH'ta erken teşhisin önemi, hastalığı oluşturan risk faktörleri, önleme yöntemleri ve bu hastalar için tedavi olanakları anlatılmaktadır. Bu yıl düzenlenecek olan etkinliklerde vurgulanmak istenen tema; 'Çok Geç Değil, Eğer Nefesiniz Daralıyorsa, Göğüs Hastalıkları Uzmanına Gidip Bir Soluk Testi yaptırın' olarak belirlenmiştir. KOAH, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre tüm dünyada önde gelen 4. ölüm nedenidir. Her yıl 3 milyondan fazla kişi bu hastalıktan ölmekte ve tüm dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerin %10'dan fazlası bu hastalığa sahip görünmektedir. Ülkemizde ise KOAH, kalp ve damar hastalıkları ve serebrovaskuler hastalıklardan sonra 3. ölüm nedenidir ve her yıl 26 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır. Hastalık 40 yaş üstü yetişkinlerin %20'sinde bulunmaktadır. KOAH'ın 3 önemli belirtisi; Öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı dır. Risk faktörlerine maruziyet öyküsü olan kişilerde ve öksürük, balgam, eforla nefes darlığı olan hastalarda KOAH tanısı düşünülmelidir. Tanı için mutlaka bir göğüs hastalıkları doktorunun muayenesine başvurulmalıdır. Tanıyı kolaylaştıran en kolay ve ucuz yöntemlerden birisi solunum fonksiyon testleridir. Bu testler, sadece tanıda değil, hastalığın şiddetinin belirlenmesi ve hastalığın seyrinin takibinde de kullanılmaktadır. KOAH için en önemli risk faktörü sigara içimidir. Sigara içen her beş, altı kişiden birinde KOAH gelişmektedir. Sigara dumanını soluyan pasif içicilerde KOAH görülme sıklığı artmaktadır. KOAH'ın diğer nedenleri; endüstriyel tozlar ve kimyasal maddelerin sürekli solunmasıdır. KOAH ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi de o kadar etkili olur. KOAH'lı hastaların; doktorlarının önerilerine uygun şekilde ilaçlarını kullanmaları çok önemlidir. Hastalığın en önemli etkeni olarak bilinen sigaranın da terk edilmesi çok önemlidir. Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından KOAH hakkında bilgilendirmelerin yapılacağı, 14 Kasım 2012 tarihinde Demirpark AVM'de açılacak standımızda Zonguldak Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi tarafından ücretsiz solunum fonksiyon testi yapılacaktır. Yapılacak olan söz konusu taramaya tüm Zonguldak Halkı davetlidir" dedi.